...

Gespot

Gepubliceerd op 28 februari, 2014 door Danny Post

1

Gesjeesde retro-groeten uit The Postcard Asylum

Een grote trend in vintageland is het verzamelen van oude foto’s, tijdschriften en reclamemateriaal. Maar wat kun je ermee? Nou, heel wat, zegt Margriet Brouwer. De Haarlemse startte vorig jaar met grafisch ontwerper Eric van Nelfen The Postcard Asylum, een merk dat die oude beelden recyclet tot wenskaarten. Krankzinnig leuk!

“The Postcard Asylum is geboren uit een voorliefde voor beelden die je een klein inzicht geven in het verleden,” vertelt Margriet. “Een periode die begint bij de eerste foto’s, waaraan je ziet dat het nog erg bijzonder was om op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. De periode eindigt in de jaren vijftig-zestig, waarin schaamteloos seksisme en mythische beloftes werden gezien als de beste manier om de exploderende welvaart aan te prijzen. Alles in deze tijd ademt een grenzeloos vertrouwen in het kapitalisme en consumentisme. De overdrijving zit hem niet alleen in de claims voor de producten in de reclame-uitingen, het zit hem ook in de poses en situaties die werden verzonnen. Hierdoor ogen de beelden voor de huidige tijd zwaar over the top en maakt het ze uitermate geschikt om ze te voorzien van ironische teksten.”

Potje klompendansen? Ja, gezellig!

postcardasylum11

Liefde is… elkaars incontinentielucht verdragen.

Digitale, rechtenvrije beeldbanken, Flickr, rommelmarkten, Eric en Margriet halen de afbeeldingen overal vandaan. Toch laat niet elke besnorde steunkousoma of fossiele huismuts die ze opgraven zich even makkelijk in hun dwangbuis stoppen, lacht ze. “Een bruikbare foto of illustratie is een foto die een haakje heeft, je laat fantaseren over de context waarin deze is genomen. Waar door een toegevoegde tekst of combinatie met een andere beeld de betekenis logisch blijft maar totaal kantelt. Grappig genoeg zijn vaak beelden die op het eerste gezicht fantastisch lijken, onbruikbaar omdat het beeld te sterk is en zijn oorspronkelijke betekenis niet kan loslaten. En nietszeggende beelden blijken opeens heel sterk in combinatie met een tekst of ander beeld. Het haakje was er dan wel, maar liet zich nog niet zien.”

Vers uit het vintage gesticht
Denken ze weleens aan de mensen wier foto’s ze zo bruut de 21e eeuw insleuren? “Jazeker! Het is een belangrijk deel van de lol om te fantaseren over de levens van die mensen. Een zuur stel voor een miezerige kerstboom leent zich bij uitstek over mijmeringen over wat die twee nou samen hebben. Waarom vonden ze het in godsnaam zo’n goed idee om in die situatie te poseren? De openingsvraag ‘zouden ze het nog doen samen?’ is vaak een prima startpunt voor fijne breeduitwaaierende bespiegelingen, haha.” Hoe zouden ze hun versies vinden, denkt ze? “Wisselend. We zijn op zijn zachtst gezegd niet altijd even complimenteus over onze onderwerpen. Maar iemand die zich willens en wetens laat fotograferen als een volstrekte idioot moet niet zeuren.” Trouwens, hun slachtoffers zijn vaak allang dood. Al zijn er grenzen. “We kwamen ooit een hele oude foto tegen waarop twee geestelijk gehandicapte, oude vrouwen elkaar met bokshandschoenen sloegen.” Echter Rocky, the rollator years kwam er niet. “Hoe opvallend en bevreemdend zo’n beeld ook is, het riep bij ons slechts een ongelooflijke treurigheid op. We proberen alledaagse situaties te vertalen naar een geestige kaart. Maar het mag nooit een freakshow worden. Dat is erg makkelijk en nooit leuk.”

postcard2

Nuclear housewives rule the world

postcard1

Boeken? Zij leest liever een kaart van The Postcard Asylum!

De verknipte humor van Margriet en Eric blijkt een enorme hit. Hun kaarten, maar ook boekenleggers zijn inmiddels onder meer te koop bij boekhandel Waterstones in Amsterdam en Brussel, pin-up kledingzaak Very Cherry in Rotterdam, en museumwinkel Het Dolhuys, boetiek Jutka & Riska en het Stayokay Hostel in Haarlem. Maar, dreigt Margriet, The Postcard Asylum laat binnenkort nog veel meer zieks los op de maatschappij. Wees dus gewaarschuwd. “We zijn druk bezig met nieuwe producten en toepassingen op stof. Denk aan kussens maar ook het bekleden van stoelen met onze ontwerpen. Ook lampenkappen staan op het verlanglijstje.” En zo krijgen afgedankte kiekjes een nieuw, gesjeesd leven. Mag ik bij deze alvast een bestelling plaatsen voor een fauteuil bedrukt met manische keukenslavinnen uit de fifties?

Meer info: postcardasylum.com.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Gesjeesde retro-groeten uit The Postcard Asylum

  1. Pingback: Elizabeth Maria: heiligdom voor beeldengekken | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑