...

Vlo nieuws westfries-museum-roofkunst-go-with-the-vlo-2

Gepubliceerd op 27 september, 2016 door Danny Post

0

Gestolen schilderijen loeren in Westfries Museum

Op vrijdag 7 oktober komen vijf gestolen schilderijen van het Westfries Museum eindelijk weer thuis. Een dag later kan iedereen ze gratis komen bekijken. Maar de blijdschap kent een zwart randje: negentien andere schilderijen zijn nog altijd zoek.

Copyright foto’s: Westfries Museum

Het is de nachtmerrie van iedere museumdirecteur: in de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden bij een roof in het Westfries Museum in Hoorn 24 kostbare schilderijen en zeventig stukken zilverwerk meegenomen. Ze vormden het hart van de 17e- en 18e-eeuwse collectie. Fanatiek speurwerk van het museum en de gemeente bleef lang zonder resultaat, maar er is nu eindelijk reden tot (een klein beetje) vreugde: vijf schilderijen doken op in Oekraïne en keren volgende week terug naar Hoorn. De directie reageert opgetogen: “In 2014 dook er voor het eerst een gestolen schilderij op in Oekraïne op een website. Vijf schilderijen zijn nu teruggevonden in Oekraïne en door de autoriteiten teruggegeven. Het gaat om de Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, een keukenstuk van Floris van Schooten, De terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld van Jacob Waben en Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.”

waben-vrouwwereld-westfries-museum-go-with-the-vlo

Vrouw Wereld. Dit gezellige clubje zet na elf jaar weer voet op Nederlandse bodem.

nieuwstraat-in-hoorn-ouwater-go-with-the-vlo

Nieuwstraat in Hoorn. Eindelijk terug in zijn thuisstad. 

bogaert-boerenbruiloft-go-with-the-vlo

Veel schade. Boerenbruiloft werd door de Oekraïense dieven niet bepaald gekoesterd. 

rietschoof-oostereiland-westfries-museum-go-with-the-vlo

Nog altijd foetsie: Gezicht op het Oostereiland van Jan Claesz. Rietschoof.

De vijf schilderijen worden op vrijdag 7 oktober feestelijk onthaald op het plein de Roode Steen in de binnenstad van Hoorn. Iedereen is van harte om de aankomst bij te wonen. Het Westfries Museum zal op deze dag gesloten zijn voor bezoekers. Van zaterdag 8 oktober tot en met zondag 16 oktober kun je gratis in het museum komen kijken naar de schilderijen zoals ze in Oekraïne zijn aangetroffen. Het zal voor sommige mensen schrikken worden: de schilderijen verkeren in slechte staat en hebben een grondige restauratie nodig. Van de negentien andere schilderijen en het zilverwerk ontbreekt tot op heden nog ieder spoor. Ik ben benieuwd of ze ooit nog gevonden zullen worden. Aan de inzet van het museum zal het niet liggen.

Het evenement op 7 oktober duurt van 14.30 tot 15.00 uur. De openingstijden van het Westfries Museum vind je op wfm.nl. Daar lees je ook meer over de zoektocht die nu al elf jaar duurt en de vermoedelijke Oekraïense lieverdjes die achter de roof zitten: partijleider Oleh Tiahnibok, de OUN-militie en Valentyn Nalyvaichenko, voormalig hoofd van de Oekraïense geheime dienst. 

 

westfries-museum-roofkunst-go-with-the-vlo

De extreem-rechtse idioot Oleh Tiahnibok en de OUN-militie houden erg van Nederlandse kunst. 

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑