Gevaarlijk dichtbij
Kringloopwinkel Rotterdam in Blijdorp is gevaarlijk. In ieder geval voor mij, aangezien deze zaak bij mij op de hoek is en ik er naar toe kan kruipen. Ruim een jaar lang teast de eigenaar me door zijn zaak niet officieel te openen. Regelmatig sta ik voor een gesloten deur, terwijl de vintagespullen door het raam naar me lonken: een oranje retro-tv, West-Germany vazen, sixties kastjes, kapstokken.
In het betreffende pand in mijn Rotterdamse buurtje Blijdorp huisde vroeger een autodealer en het is groot, heel groot. Maar nu dus vooral: gesloten. En als de deuren even open zijn omdat de eigenaar er wat aan het rommelen is, wandel ik er gelukzalig rond. Wat staat er veel en wat zijn veel spullen gaaf! Alles nog wel ongeprijsd, want officieel is de zaak nog niet open.
Gelukkig is de eigenaar allervriendelijkst en mag ik regelmatig iets gratis meenemen. Als een soort pleister op de wond. Want over de opening doet hij vaag. Die wordt telkens naar voren geschoven: ‘in november’, ‘na de zomer.’ Totdat er eind 2013 een flyer in de brievenbus valt. De feestelijke opening is op Tweede Kerstdag en vanaf dan is de zaak echt geopend. Yes, eindelijk!
Verlossende woord
Blijkbaar wachten meer mensen op deze ‘verlossing’, want de opening is drukbezocht en sindsdien is er altijd wel een klant of drie in de zaak. De eigenaar lijkt zelf nog het meest verbaasd door het succes. “Ik had dit nooit verwacht joh”, grijnst hij. “Het is niet normaal.” Ik snap het wel. Niet alleen is hij middenin een buurt gaan zitten waar vele tweeverdieners wonen, zijn aanbod is ongekend veelzijdig. Doordat hij regelmatig grote huisontruimingen doet, harkt hij op deze manier de meest uiteenlopende spullen, uit de meest uiteenlopende tijden bij elkaar. Piano’s, kapstokken, servies en héél veel meubels.
De huisontruimingen zijn ook te merken aan de hoeveelheid oude foto-albums, de pannen en de kleding waarin door het verzorgingstehuis de namen van de inmiddels overleden vorige eigenaar is genaaid. Laat je hierdoor alsjeblieft niet deprimeren, want tussen die gebloemde incontinentiejurkjes hangen ook een hoop gave bontjasjes en colberts. Op de 1000 vierkante meter vind je altijd wel iets dat de moeite waard is. En over afdingen doet de aardige eigenaar ook meestal niet al te moeilijk.
Never can say goodbye
Als ‘ie tenminste afscheid kan nemen van sommige spullen. Want dat blijkt nog wel eens een dingetje. Zo is een deel van de winkel nog altijd afgezet en niet toegankelijk voor klanten. Hier staan de spullen die ‘nog moeten worden uitgezocht’. Op smeekbedes van trouwe klanten om de boel toch eens helemaal open te gooien, geeft hij geen gehoor.
Volgens een vrouw die de eigenaar goed kent, heeft meneer nogal last van ‘verkoopangst’. “Hij is als de dood dat hij iets verkoopt dat later vele tienduizenden euro’s waard blijkt te zijn”, lacht ze. “Daarom duurde het ook zo lang voordat deze kringloop überhaupt openging. Dus je moet hem maar extra lief aankijken.”
En dat doe ik. Met succes! Wat ik onder andere mee naar huis sleepte zijn: een porseleinen hertje, een West Germany-vaasje (gratis!), speelgoedblik, een leesplankje met te gekke oude bedrukte retro-letters en oude kerstplaten voor aan de muur. Maar mijn persoonlijke favoriet blijft het autootje dat nog in de oude draaimolen van het Rotterdamse pretpark Plaswijkpark heeft gestaan. Als ik daar toch de ruimte voor had… Zoals ik al zei: een gevaarlijke winkel.
Kringloopwinkel Rotterdam
Gordelweg 243
3039 GD Rotterdam (Blijdorp)
Tel. 010-7850926
kringloopwinkelrotterdam.nl
Summary: