...

Kassa! Chinese vaas Sothebys Parijs go with the vlo

Gepubliceerd op 12 juni, 2018 door Danny Post

1

Gevonden op zolder: een vaas van 16,2 miljoen

Sotheby’s Parijs beleefde een topdag. Bij het veilinghuis werd een Chinese vaas uit de achttiende eeuw verkocht voor bijna 16,2 miljoen euro. Mooiste van alles? Deze zeldzame porseleinen schat lag decennialang op een Franse zolder te verstoffen.

Foto’s: Sotheby’s

Precies 16.182.800 euro bracht de vaas op. Het hoogste bedrag dat ooit op een Franse veiling betaald is voor een stuk Chinees porselein. Bij Sotheby’s Parijs wisten ze niet wat ze meemaakten. Men verwachtte dat de vaas circa 700.000 euro zou opleveren, maar het werd uiteindelijk 23 keer zoveel. Tijdens een intensieve biedingsstrijd van twintig minuten werd er grif gesmeten met geld. Een jonge Chinese verzamelaar ging uiteindelijk met de vaas aan de haal.
Waarom de dertig centimeter hoge vaas voor zulke hysterie zorgde? Ze werd in de achttiende eeuw gemaakt voor keizer Qianlong uit de Qing-dynastie en is een prachtvoorbeeld van Yangcai Famille Rose-porselein. Dit porselein is uiterst zeldzaam en kom je eigenlijk alleen tegen in musea. De weinige keren dat er iets van Yangcai Famille Rose op de markt verschijnt, slaan bij liefhebbers onmiddellijk alle stoppen door. Ter illustratie: eerder dit jaar werd bij Sotheby’s Hongkong een Yangcai Famille Rose-kommetje geveild voor 25,83 miljoen euro.

Chinese vaas Sothebys Parijs veiling go with the vlo

Je ruikt gewoon de klotsoksels in de zaal.

Sothebys Parijs Chinese vaas go with the vlo

“Eenmaal, andermaal… verkocht aan die Chinese meneer die kennelijk zwemt in de centen!”

Chinese vaas Sothebys Parijs record go with the vlo

De beeltenissen van herten en kraanvogels zijn zeer verfijnd.

Niet. Laten. Vallen.

De vaas is de enige in haar soort. Het Parijse Musée Guimet bezit wel een soortgelijk exemplaar, maar met andere afbeeldingen en decoratieve randen. Hoe zo’n verfijnd kunstwerkje bij Sotheby’s in Parijs terechtkwam, is een verhaal apart. De vaas werd toevallig ontdekt door de eigenaren van een huis op het Franse platteland. Zonder dat ze het wisten, lag deze schat al vele decennia bij hen op zolder. Hun overgrootouders, die eerder in hetzelfde huis woonden, hadden de vaas in 1947 geërfd van een oom. Erna waren ze haar compleet vergeten.
Op een dag in februari wipte een van de ontdekkers met de vaas langs bij Sotheby’s. “De verkoper nam de trein, vervolgens de metro en liep toen mijn kantoor binnen,” aldus Sotheby’s Azië-expert Olivier Valmier. “De vaas lag in een schoenendoos, ingepakt in krantenpapier.” Olivier stond werkelijk paf. “Ik werd getroffen door de uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wat een vondst.”
Grappig: de familie zelf voelde weinig liefde voor de vaas. “We vonden er niet veel aan,” bekende één van hen. Wat zullen ze blij zijn dat ze er toch maar even mee naar Sotheby’s gingen.

Alle veilingen van Sotheby’s vind je op sothebys.com.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Gevonden op zolder: een vaas van 16,2 miljoen

  1. Pingback: Het mysterieuze oude bureau van twee ton | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑