...

Vlo lit halloween-boeken-moord-doodslag-misdaad-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 31 oktober, 2017 door Danny Post

0

Gezellig horrorvoer voor Halloween (en erna)

Halloween is ook de tijd van de duistere boeken. Deze bloody fantastic titels heb ik net uit. Het is misschien beter als je tijdens het lezen niet alleen thuis bent…

Kommer en kwel in Rotterdam – Frank van Riet
Horror in het kort: Vanaf het begin van de twintigste eeuw begon de fotografische dienst van het Rotterdamse politiekorps met het kieken van plaatsen delict. De politiefotograaf kwam tijdens zijn werkweek een hoop kommer en kwel tegen: van inbraken en verdachte branden tot gruwelijke moorden. De glasnegatieven gingen nadat de zaak was afgerond naar het archief, maar werden later veelal vernietigd. Wat overbleef, waren de boeken met in het algemeen nooit eerder gepubliceerde afdrukken. Historicus Frank van Riet groef een stel foto’s op uit de periode 1904-1940. Met behulp van oude krantenartikelen reconstrueerde hij de gebeurtenissen erachter zodat je het complete misdaadverhaal krijgt. En passant zie je flarden van het oude Rotterdam dat tijdens het bombardement op 14 mei 1940 in vlammen op zou gaan.

frank-van-riet-kommer-en-kwel-in-rotterdam-moord-go-with-the-vlo

Deze vrouw werd gewurgd door een boze ex-minnaar. (Historische Collectie Politie Eenheid Rotterdam)

kommer-en-kwel-in-rotterdam-frank-van-riet-halloween-go-with-the-vlo

De arme J.M.H. Capteyn. Geen zelfmoord, maar moord. (Historische Collectie Politie Eenheid Rotterdam)

Bloody fantastic omdat? De 55 spannende verhalen die Frank van Riet verzamelde, bewijzen dat misdaad van alle tijden is. Ook tussen onze voorouders zaten sluwe ratten en koelbloedige killers. Hoewel in het boek allerlei misdrijven aan bod komen, betreft bijna de helft moord en doodslag. Logisch, want zulke gewelddadige taferelen spreken toch het meest tot de verbeelding. De getoonde beelden zijn minder heftig dan in de klassieker Moord in Rotterdam, diverse photografieën 1905-1967, maar sommige lugubere kiekjes zuigen zich op je netvlies.
De zaak van de gepensioneerde rijksambtenaar J.M.H. Capteyn die in 1905 bungelend aan de dwarsbinten van zijn huis werd gevonden, is chilling. Het leek op zelfmoord, maar was het niet. Capteyn was omgebracht door twee jongens van achttien en twintig. Motief: roof. “Terwijl Jacobs de keel van de ongelukkige Capteyn dichtkneep, gaf Lobenstein het slachtoffer enkele stevige stompen in het hart. Nadat ze ervan overtuigd waren dat hun slachtoffer ‘de geest had gegeven’, zeulden ze het lichaam naar de zolder. Daar hingen ze hem met vlaggentouw aan het bint. Door het op zelfmoord te laten lijken, wilden ze hun daad camoufleren.”

kommer-en-kwel-in-rotterdam-tramremise-go-with-the-vlo

In de tramremise veranderden de rails in rivieren van bloed… (Historische Collectie Politie Eenheid Rotterdam)

bleeke-tonia-kommer-en-kwel-in-rotterdam-go-with-the-vlo

‘Bleeke Tonia’ was een gehaaide tante. (Historische Collectie Politie Eenheid Rotterdam)

meer-kommer-en-kwel-in-rotterdam-frank-van-riet-go-with-the-vlo

Meer ellende in het vervolg op Kommer en kwel in Rotterdam. (Historische Collectie Politie Eenheid Rotterdam)

Andere verhalen die je niet loslaten zijn Moord in de tramremise (ingrediënten: geld, ingeslagen schedel en de prostituee ‘Bleeke Tonia’), Moordenaar komt zich melden (moeders zegt dag tegen haar gezicht) en De Duivenhokmoord. De laatste draait om een illegale abortus en begint zo: “Op 6 december 1927 zag een schipper die zijn schip had afgemeerd aan de Waalhaven Noordzijde een houten kist voorbijdrijven. Omdat hij het hout goed kon gebruiken, haalde hij de kist met een haak langszij. Toen de kist binnen handbereik was, zag hij tot zijn schrik via het gat dat hij door zijn actie in de deksel gemaakt had een paar damesschoenen en benen.”
Frank van Riet heeft inmiddels een vervolg op Kommer en kwel in Rotterdam uitgebracht en van mij mag er ook nog wel een deel drie komen. Gripping stuff!

Kommer en kwel in Rotterdam
Frank van Riet
Uitgeverij Ad. Donker
ISBN 978 90 610 0719 7
Prijs: € 14,90
uitgeverijdonker.nl

Meer kommer en kwel in Rotterdam
Frank van Riet
Uitgeverij Ad. Donker
ISBN 978 90 610 0730 2
Prijs: € 17,50
uitgeverijdonker.nl

 

Floats the Dark Shadow – Yves Fey
Horror in het kort: Parijs, 1897. De jonge Amerikaanse schilder Theodora Faraday probeert door te breken tijdens La Belle Époque, het ‘mooie tijdperk’ waarin de kunsten en wetenschappen bloeien als nooit tevoren. Maar in de onderbuik van de stad gebeuren lelijke dingen. Talloze kinderen verdwijnen op mysterieuze wijze en het vermoeden rijst dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Inspecteur Michel Devaux bijt zich vast in de zaak en ook Theodora laat het niet los. Speurwerk en occulte aanwijzingen voeren de twee via de bedompte catacomben onder Parijs en grimmige gestichten naar een zwarte mis. Ze ontdekken dat de moordenaar gelooft dat hij de reïncarnatie is van Gilles de Rais, Frankrijks beruchtste seriemoordenaar. In de vijftiende eeuw martelde en doodde deze edelman honderden jonge jongens. Lukt het Michel en Theodora om zijn demonische copycat te stoppen?

floats-the-dark-shadow-yves-fey-parijs-moord-halloween-go-with-the-vlo

Yves Fey’s debuut is een killer van een boek.

floats-the-dark-shadow-yves-fey-halloween-seriemoordenaar-go-with-the-vlo

De dood staart de lezer regelmatig in de ogen.

Bloody fantastic omdat? De plot is sterk, maar het is vooral hóe schrijfster Yves Fey het verhaal vertelt, wat Floats the Dark Shadow zo beklemmend maakt. Het is lang geleden dat ik een roman las met zo’n sterke gotische sfeer. Elke bladzijde is een pareltje en de duisternis is alomvattend. Yves Fey weeft langzaam een web waaruit je niet meer loskomt. Dit is het Parijs van spookachtige gaslantaarns en verknipte geesten die zich ophouden in de schaduwen.
Het begin in een stinkende martelkelder grijpt je meteen al bij de strot, maar ook de avond dat Theodora en haar vrienden een concert bijwonen in de beroemde catacomben van Parijs, kruipt onder je huid. Theodora is omringd door de botten van zes miljoen Parijzenaars, ze liggen hoog opgestapeld: “A thousand candles burned in the darkness of the catacombs. A thousand flames wavered, golden lights bending and rising with the doleful ebb and flow of the music. Repelled and fascinated, Theo watched their flickering glow caress the curved domes of the skulls. Tinted by candlelight, the naked bones took on a sepia patina like sacred reliquaries carved from amber. A shiver swept her. Nothing – not her delight in the outrageous, nor the wickedly delicious thrill of the forbidden, not even the inspiration the images would bring to her art – nothing overcame her sense of oppression. They were deep in the earth. Room after endless room of bones surrounded them.”

moulin-rouge-floats-the-dark-shadow-go-with-the-vlo

De roman werd niet in het Nederlands uitgegeven. Maar het gotische Engels is geen straf.

eugene-atget-parijs-halloween-go-with-the-vlo

De Parijse onderbuik is een satanische plek. (Wikipedia/Eugène Atget)

yves-fey-eiffeltoren-parijs-moord-halloween-go-with-the-vlo

Yves Fey werkt aan een vervolg op haar roman dat vast even donker zal worden. 

De sfeer van Floats the Dark Shadow doet mij denken aan het klassieke muziekstuk Danse macabre van de Franse componist Camille Saint-Saëns, dat niet geheel toevallig ook voorbijkomt in het boek (als de titel een belletje bij je doet rinkelen: deze muziek wordt ook al jaren gespeeld in het Spookslot in De Efteling). Donker, akelig, maar wonderschoon.

Floats the Dark Shadow
Yves Fey
BearCat Press
ISBN 978 19 373 5620 0 (hardcover)
ISBN 978 19 373 5621 7 (paperback)
Prijzen: € 32,99 (hardcover) € 20,99 (paperback), goedkoper via amazon.co.uk
yvesfey.com

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurCommentaar is gesloten.

Omhoog ↑