...

Gespot

Gepubliceerd op 3 juni, 2016 door Danny Post

6

Gigantische LEGO-verzameling te koop

Een Belgische verzamelaar doet zijn duizelingwekkende collectie LEGO van de hand. “Ik heb ervan genoten maar de interesse en de tijd zijn er niet meer.” Wil je meer dan tweeduizend bouwsets hebben? Je hebt een vrachtwagen nodig om ze op te halen.

Wanneer je zoals ik een zwak hebt voor vintage LEGO weet je dat het praktisch onmogelijk is om complete bouwsets op de vlooienmarkt te vinden. De meeste huizen, auto’s, treinen, ruimteschepen en andere zaken uit LEGO-stad zijn reeds lang geleden gesloopt door gretige kinderhandjes. Wat resteert zijn plastic zakken of tonnen met duizenden ondefinieerbare steentjes die overal van afkomstig kunnen zijn. Héél sporadisch stuit je op een set uit de seventies of eighties inclusief de doos en originele bouwtekeningen, maar daar staat dan meteen een handenwrijvende handelaar achter. En ik weiger om er de hoofdprijs voor te betalen. Een bouwset waar ik al heel lang naar zoek, is het huisje met de tuin uit 1978. Het serienummer zit na al die jaren net zo in mijn hoofd als mijn pincode: 376. Waarom ik er zo op gebrand ben om hem te kopen? Omdat dit huis me als kind ontglipte. Ik kreeg van mijn ouders heel veel LEGO en had zelfs een flinke stad in mijn kamertje gebouwd waar een LEGO-trein omheen reed, maar dat ene huisje ontbrak. Ik ontdekte het te laat en toen ik het wilde hebben, was het al niet meer in de winkel verkrijgbaar. Wat had ik er de balen van. Ik vond het scharniermechanisme waarmee je de twee helften van de woning kon samenvouwen zó spannend. Op Marktplaats en eBay is huisje 376 wel te krijgen, alleen missen die sets vaak de kleurige zonneschermen. En ik ben nu eenmaal een LEGO-purist: ik wil deze set compleet en anders niet.

LEGO 376 go with the vlo

In dit droomhuisje wilde ik vroeger wonen. En nog steeds eigenlijk.

LEGO verzameling go with the vlo

LEGO-lovers moeten aan de beademing bij het zien van deze collectie.

LEGO ruimte go with the vlo

Al in 1979 verkende het LEGO-volk de ruimte.

LEGO verzameling go with the vlo 2

Als Karto met een set speelde, maakte hij erna alles weer keurig schoon zegt hij.

LEGO politie go with the vlo

Aan het speuren naar 63 identieke LEGO-politiewagentjes? Zoek niet verder….

Ik was dan ook blij verrast toen ik stuitte op de advertentie van de Belgische Karto op de site 2dehands.be. Hij doet zijn volledige LEGO-verzameling weg, die een periode omspant van 36 jaar (!). Je kunt wel stellen dat Karto zich tussen 1978 en 2014 helemaal scheel kocht aan LEGO. Hij heeft meer dan tweeduizend sets staan, waaronder 208 treinsets, 1.063 stadsets, 310 Mini Figures-sets, 47 piratensets, zeven Classic Castle-sets, dertig Classic Space-sets, 29 Star Wars-sets en nog veel meer. Circa 1.400 sets bevinden zich in de originele verpakkingen en 827 sets zijn zelfs nog nooit geopend. Karto heeft ook vele sets dubbel. Zo was hij duidelijk stapelverliefd op de politiewagen 6506. Daarvan bezit hij er maar liefst 63…

Eén ton LEGO-steentjes
Karto stopt met zijn LEGO-verzameling, omdat hij er klaar mee is. “Ik heb ervan genoten maar de interesse en de tijd zijn er niet meer.” Helaas hoef ik er niet op te rekenen dat ik mijn huisje 376 los bij de Belg kan kopen. Meerdere mensen hebben hem al benaderd voor een specifieke set, maar daar begint hij niet aan. Hij verkoopt de hele collectie in één keer. Anders is hij over tien jaar nog bezig. “Vraag a.u.b. niet naar individuele sets of zelfs grote loten. Ik ben ook niet gehaast, het wordt dus niet weggegeven.” Geduld heeft Karto wel nodig, want het is niet mis wat hij voor zijn LEGO vraagt. “De startprijs is 40.000 euro en de gewenste ‘nu kopen’-prijs is 80.000 euro. De startprijs is een eerlijke prijs, goed onder de marktprijs mocht u de sets individueel willen aankopen,” stelt hij. “Neem gerust contact op indien u echt interesse heeft.”

LEGO snackbar go with the vlo

Ik snapte als kind niet dat de gebouwen geen achtermuren hadden. Waren er geen dieven in LEGO-stad?

LEGO verzameling go with the vlo 4

Zie ik daar nu gewoon ‘mijn’ huis 376 staan?

LEGO brandweerkazerne go with the vlo

Deze brandweerkazerne had ik ook. Alleen bouwde ik hem – hoe gay – om tot kapsalon…

LEGO verzameling go with the vlo 3

Kijken, kijken, niet aankomen? Zonde hoor.

LEGO bushalte go with the vlo

Eén bus is nog niet groot genoeg om alles op te halen. Huur maar gerust een verhuiswagen.

Indien je de doekoe hebt voor deze ongebruikelijke verzameling, moet je alleen niet denken dat je de dozen wel eventjes in je achterbak kunt gooien. Karto: “Ik ben vorig jaar verhuisd en heb dus een goed idee van de omvang: één week om alles te verpakken, 120 grote verhuisdozen en een vrachtwagen om alles in één keer te kunnen vervoeren.” De kosten van een verhuiswagen naar Karto’s woonplaats Hannut (Luik) komen er dus nog bovenop, maar dan kreunen je vloeren mooi wel onder één ton aan LEGO. Je krijgt er zelfs LEGO-vlaggen, -vitrines en ander promotiespul bij, inclusief een reuze minifiguur. Ondertussen bid ik vurig dat iedereen Karto’s vraagprijs veel te hoog zal vinden en hij alsnog over zal gaan tot het afzonderlijk verkopen van de vintage bouwsets. Het zal toch niet zo zijn dat huisje 376 me opnieuw door de vingers glipt?

Kijk voor Karto’s complete advertentie op 2dehands.be.

 

LEGO poppen go with the vlo

Soms zie je deze hoofdjes op de vlooienmarkt uit een berg LEGO steken. Nu weet je bij welke set ze horen.

LEGO vintage go with the vlo 4

Niet in Karto’s collectie, maar ook leuk om naar uit te kijken: LEGO uit de fifties en sixties.

LEGO 1958 go with the vlo

In 1958 was het leven nog zo zoet…

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur6 Responses to Gigantische LEGO-verzameling te koop

 1. Oh my, wat een collectie! Heb jij zelf ook al je LEGO nog? Ik snap de obsessie van huisje 376 en dat je geen concessie doet door te zwichten voor een set zonder zonneschermpjes.
  Over gay gesproken (brandweerkazerne), ik bouwde een regenboog café voor de LEGO stad van mijn zoon 🙂

  • Danny says:

   Hahaha heel goed! Ik heb al mijn LEGO nog. De kapsalon staat in mijn werkkamer. Heb hem nooit meer teruggebouwd tot brandweerkazerne.

 2. cor says:

  helaas is mijn lego weggegooid met opruimen ooit, kijk nog vaak naar welke setjes ik had.
  een van de oudste die ik had was tevens mijn lieveling, misschien heb jij hem.
  een lego landrover met aanhanger, geel met wit dak.

  groetejes cor

 3. Jaap says:

  Wat wilt u ervoor hebben €.?

 4. Pietje69 says:

  Op marktplaats word je er mee doodgegooid…

  https://www.marktplaats.nl/l/kinderen-en-baby-s/speelgoed-duplo-en-lego/q/376/

  P.s. Jaap is oud en dom hihihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑