...

#tbt glossy-video-go-with-the-vlo-2

Gepubliceerd op 24 maart, 2016 door Danny Post

0

Glamour en sex: de 25 lekkerste glossy videoclips

Op deze Throwback Thursday ontvluchten we voor even de realiteit van bomaanslagen en zinloos bloedvergieten en dompelen we onszelf onder in de mooiere fantasiewereld van de glossy videoclip. Van Madonna en Kylie Minogue tot Prince en Aerosmith, rond het begin van de jaren negentig koos iedereen voor over the top fabulousness.

What Do I Have to Do van Kylie Minogue. Ik denk niet dat mijn oude jeugdvrienden dat nummer ooit nog zullen vergeten. Het was de zomer van 1991 en ik draaide het helemaal grijs tijdens onze kampeervakantie. Telkens wanneer Kylie uitgezongen was, spoelde ik het prehistorische cassettebandje waarop het liedje stond, terug en mocht ze een toegift doen. En nog één en nog één. Op het laatst waren de anderen uit de groep zo gehersenspoeld dat ze de tekst automatisch meezongen. Ik vond het liedje zelf leuk, maar ook de beelden die het opriep: van glamour, high fashion en totale fabulousness. Dat had alles te maken met de videoclip die bij het nummer hoorde. In iets meer dan drie minuten kroop Kylie in de huid van allerlei diva’s van vroeger. Ze verleidde als een zwoele Liz Taylor, rolde rond als Brigitte Bardot en plunderde daarvoor alle beautycases van de wereld. Toen de clip voor het eerst getoond werd op MTV, zei presentatrice Pip Dann: “Dit is de zwaarste make-up die we in jaren zagen.” Tut Kylie die in 1987 doorbrak met I Should Be So Lucky was dood. Voortaan kregen we met Sex Kylie te maken.

Kylie Minogue What Do I Have to Do go with the vlo

Ik kan What Do I Have to Do nog steeds woord voor woord meezingen. Mijn vrienden trouwens ook.

Voor mij is What Do I Have to Do hét voorbeeld van wat ik de ‘glossy videoclip’ noem. Deze videoclips beleefden hun glorietijd rond het begin van de jaren negentig. Het zijn als het ware bewegende pagina’s van een modetijdschrift waar je naar kijkt. De clips hebben meestal een soft focus dromerigheid over zich, zijn zwart-wit of juist felgekleurd en elke imperfectie is met een paar felle lampen van de huid geblazen. Bovendien gaat het ‘verhaaltje’ altijd over hotte mannen en vrouwen die leven in een glamoureuze fantasiewereld. Bekende andere glossy videoclips zijn Express Yourself van Madonna, Free Your Mind van En Vogue, Rush, Rush van Paula Abdul, maar bijvoorbeeld ook Cream van Prince, Cradle of Love van Billy Idol en de masturbatieklassieker I Touch Myself van de Divinyls. Je herkent ze direct aan hun stijl.

Glossy videoclips go with the vlo

Glossy geilheid. In deze clips vertelden de borsten en billen het verhaal. Fierce zijn was het enige dat telde.

Sommige glossy videoclips zijn extra fashionable omdat ze geregisseerd werden door de topfotografen van toen. Zo creëerde Bruce Weber de beeldschone zwart-wit clip Being Boring van de Pet Shop Boys (oh, als we toch allemaal eens zulke perfecte lichamen hadden en (half)naakt met elkaar konden feesten in zo’n decadent landhuis!) en was zijn collega Herb Ritts zelfs verantwoordelijk voor een hele reeks van glossy klassiekers: Wicked Game van Chris Isaak, Cherish van Madonna, In the Closet van Michael Jackson en Love Will Never Do (Without You) van Michaels zusje Janet (een andere grote glossy favoriet van me). Een kwart eeuw nadat ze gemaakt werden, zijn de meeste glossy clips nog steeds bloedsexy. Omdat we tijdens deze heftige dagen wel een vlucht uit de realiteit kunnen gebruiken, heb ik de vijfentwintig beste voor je opgedoken. Kon de wereld altijd maar zo mooi zijn als in de volgende video’s.

1. Kylie Minogue – What Do I Have to Do (1991) 

2. Madonna – Express Yourself (1989) 

3. Janet Jackson – Love Will Never Do (Without You) (1990)  

4. Michael Jackson – In the Closet (1991) 

5. En Vogue – Free Your Mind (1992) 

6. Madonna – Cherish (1989) 

7. Aerosmith – Janie’s Got a Gun (1989) 

8. Paula Abdul – Rush, Rush (1989) 

9. Chris Isaak – Wicked Game (1990) 

10. Pebbles – Giving You the Benefit (1990)  

11. Billy Idol – Cradle of Love (1990) 

12. Divinyls – I Touch Myself (1990) 

13. George Michael – Freedom (1990) 

14. Karyn White – Romantic (1991) 

15. Michael Jackson – Who Is It? (1992) 

16. Pet Shop Boys – Being Boring (1990)  

17. Prince – Cream (1991) 

18. Duran Duran – Serious (1990) 

19. Cathy Dennis – Just Another Dream (1990) 

20. Guns N’ Roses – November Rain (1992)  

21. Meat Loaf – I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That) (1993) 

22. Toni Braxton – Un-Break My Heart (1996) 

23. Belinda Carlisle – Live Your Life Be Free (1991) 

24. Simply Red – Something Got Me Started (1991) 

25. Wilson Phillips – You Won’t See Me Cry (1992) 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑