...

#tbt Daalderop theeservies

Gepubliceerd op 11 september, 2014 door Danny Post

3

Goeie deal uit Tiel

Op zoek naar iets anders dan een West-Germany vaas? Kijk op deze Throwback Thursday eens uit naar spullen van Daalderop. En nee, wij hadden er ook nog nóóit van gehoord.

Koperen vazen. In kringlopen en op rommelmarkt zoefde ik er altijd voorbij. Zelfs de lp James Last op klompen pakte ik nog eerder op. Want koper was duf, muf en nou ja… wel erg grootmoederesque. Tótdat ik dit voorjaar op de kofferbakmarkt in Hoek van Holland een heel bijzonder vaasje spotte. Art deco, met grafische patronen erop. Twaalf euro wilde de verkoopster ervoor hebben, maar na stug onderhandelen, ging ze morrend akkoord met zeven. En toen sprak ze die historische woorden: “Dat is haast voor niks, want dit is wel een echte Daalderop hè.” Ik knikte plechtig alsof ik wist waarover ze het had maar had geen idee. Terug in de trein begon het te spoken in mijn hoofd: wat voor designstuk had ik gekocht???

Daalderop vazen

De vaas (l) waar de Daalderop-obsessie mee begon…

Tinspiratie
Een kleine speurtocht op internet gaf het antwoord. Opgericht in 1880 door ene J.N. Daalderop was Daalderop een Tiels bedrijf dat metalen huishoudelijke artikelen maakte in de stijl van de Nieuwe Kunst, een strakke variant van de Jugendstil. Men maakte serviezen, potten en schalen, ketels, lampen, maar dus ook vazen. De stijl van de producten, die in de jaren twintig en dertig meer evolueerde naar die van art deco en de Amsterdamse School, werd grotendeels bepaald door ontwerper Meine Huisenga. Zijn visie sloeg zo aan dat Daalderop eind jaren dertig een enorme bloeiperiode doormaakte. Daalderop werd groot in Nederland, maar ook daarbuiten.

Daalderop fabriek Tiel

Tiel, the mothership of Dutch design?

Daalderop producten

Huishoudelijke producten in alle metaalkleuren van de regenboog.

Daalderop lamp

Daalderop deed ook hele gezellige dingen met lampen.

Vele mensen hadden wel een melkkannetje, vaas of theepot (te herkennen aan het driehoekige logo onderop de producten) van het bedrijf in huis. Van koper, aluminium, messing én tin. Dat laatste materiaal vond men bloedgeil bij Daalderop. In een oude brochure jubelt men: “Tin lacht tegen ons als een kind: onbewust. Het zingt een simpele melodie. Het vraagt om eenvoud en om een eerlijke omgeving. Daardoor is het zo hartveroverend. En moeten we een voorwerp uit dit nobele en gelijktijdig nederig metaal geen warm hart toedragen?”

Schatpoetsen
Er volgde in de fifties en sixties nog een tweede bloeiperiode, maar in de jaren tachtig was het gedaan met de huishoudelijke pret. Daalderop moest door de recessie drastisch inkrimpen en richtte zich voortaan (jawel) op het produceren van boilers en andere warmwaterapparatuur. Diverse musea hebben Daalderop-producten in de collectie opgenomen, maar bij het grote publiek raakte het merk in de vergetelheid. Fijn voor mij, want ik heb mijn West-Germany fetisj ondertussen ingeruild voor een stevige Daalderop-verslaving. En doordat men óf het merk niet kent óf stoffig vindt, kost een Daalderop-vaasje of -tabaksblik idioot weinig.

Daalderop vaas tabakspot en logo

Zie je het driehoekige logo onderop staan? Bingo!

Daalderop art deco

Eenvoud siert de vaas.

Blind stort ik mezelf nu op elke kringloopkast vol ‘koper- en tinmeuk’ (hoe kon ik er ooit aan voorbij lopen??) en speur ik Marktplaats af, op zoek naar unieke stukken. Vooral vazen. Wat ik er zo mooi aan vind? De eenvoud van de ontwerpen, het vakmanschap, maar vooral hoe de spullen tot leven komen wanneer je ze oppoetst. Met elke veeg van je doek schieten ze verder wakker. Het blijft een kick om te zien hoe onder een ogenschijnlijk vermoeide, doffe vaas ineens iets glorieus schittert. Alsof je een oude schat terugvindt. Extra tof: door de strakke lijnen passen de producten van Daalderop in ieder modern interieur. Dus kom op, koop Daalderop!
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Goeie deal uit Tiel

  1. Chris says:

    Hoe krijg jij die daalderop vaas zo mooi blinkend?

  2. Dinand says:

    Wij hebben een leuke set staan van een koffiekan theekan, melkkan, en volgens ons een suikeroptje van koper origineel van daalderop, mijn schoon ouders hebben dit gekregen van daalderop voor hun verloofing en huwelijk in 1956,
    Wij zijn op zoek geweest op internet en daar weinig og niets over kunnen vinden is dit iets bijzonders?
    Groeten Willy en Dinand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑