...

Retro-tic dordtse-boekenmarkt-buit-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 5 juli, 2017 door Danny Post

0

Mijn gouden vondsten op de Dordtse Boekenmarkt

Even pronken met mijn buit van de Dordtse Boekenmarkt. Ik kocht een stel mooie boeken, maar ik ben het meest blij met twee oude tekeningen. Ze blijken te zijn gemaakt door de vermaarde (strip)tekenaar Henricus Kannegieter. Marktgelukje!

Ik zeg het eerlijk: ik vond de Dordtse Boekenmarkt dit jaar een beetje tegenvallen. Ik had sterk het idee dat er minder verkopers stonden. In met name de Groenmarkt, Nieuwstraat, Museumstraat, Steegoversloot en Voorstraat Noord zag ik lege stukken en ook was de route her en der korter. De gemeente Dordrecht bezwoer me op Twitter dat het aantal kramen hetzelfde was als voorheen, toch leek dat echt niet het geval. Het aantal bezoekers was eveneens kleiner. Handelaren mopperden dat het vooral ’s ochtends erg stil was. Ik wil hiermee de organisatie niet aanvallen, want deze enthousiaste groep vrijwilligers doet haar uiterste best. Het is gewoon een constatering. Iets gaat er niet goed. De markt is weleens bruisender geweest.

dordtse-boekenmarkt-boeken-go-with-the-vlo

Een deel van mijn aankopen. Barbapapa’s nieuwe huis voert me terug naar mijn kindertijd.

dordtse-boekenmarkt-liesbeth-oeseburg-go-with-the-vlo

Mijn vriendin Liesbeth kocht zich scheel aan oude Eric de Noorman-boekjes voor haar vader.

holland-amerika-lijn-nieuw-amsterdam-go-with-the-vlo

Vroeger reisde men per luxe oceaanstomers de Atlantische Oceaan over. Die romantiek vind ik zo leuk.

Qua buit heb ik echter niet te klagen. Ik vond twee fotoboeken uit de jaren vijftig over Londen, een zeer gezellig Barbapapa-boek en een vroege uitgave van het eerste boek van Tonke Dragt. Verder nog een serie oude foto’s en (mijn nerd-passie voor oude passagiersschepen speelde weer op) de reisspullen van een Amerikaans stel dat in de zomer van 1954 per oceaanstomer naar Europa reisde en weer terug. Er zit zelfs een smakelijk verslag bij van het leven aan boord van de SS Nieuw Amsterdam. Grappig geschreven en bij vlagen bitchy.

Fraaie krabbels van een oude meester
Echt speciaal zijn twee oude tekeningen die ik kocht. Mijn vriendin Liesbeth, die mee was, ontdekte ze op een tafel achter een boekenkraam. Eén tekening is een potloodschets van de
SS Nieuw Amsterdam in droogdok (weer die schepen, I know) en de andere, de mooiste, toont Kasteel Biljoen in de gemeente Rheden. Ik viel gewoon voor de afbeeldingen, lette niet op de naam, maar inmiddels weet ik dat de maker de tekenaar Henricus Kannegieter (1898-1991) was. Op Lambiek Comics History vond ik allerlei informatie over zijn leven. Henricus was bouwkundig tekenaar en architect, schilderde en was een van de productiefste tekenaars van krantenstrips in de jaren dertig. Enkele van zijn bekendste strips zijn Van Rommelzak en Hobbeltje (1932/1933), Nekkie-Raf en Apie-Snuif (1936) en Vertellingen uit 1001 Nacht (1936).

henricus-kannegieter-nekkie-raf-nieuw-amsterdam-go-with-the-vlo

Henricus Kannegieter vermaakte elke dag honderdduizenden kinderen met zijn krantenstrips.

kasteel-biljoen-henricus-kannegieter-boekenmarkt-go-with-the-vlo-2

Dit kasteel kostte mij geen biljoen, maar slechts tien euro.

De veelzijdige Henricus maakte ook serviezen en glazen en na de oorlog werkte hij voor de Holland Amerika Lijn (wat de potloodtekening verklaart). Veel van het originele werk van Henricus ging verloren bij het bombardement op Rotterdam in 1940. Zijn woning werd evenals het gebouw van de Maasbode (een van de kranten waarin zijn strips verschenen), vernietigd.
Nu komt het: de verkoper had er nog veel meer liggen. Kleurige tekeningen van het Griekse eiland Corfu en andere zonnige bestemmingen. Henricus Kannegieter reisde namelijk ook veel. Ik baal. Ik kocht mijn twee tekeningen voor vijftien euro in totaal, vijf voor het schip en tien voor het kasteeltje, dus de prijzen waren ook nog eens laag. Had ik mijn huiswerk maar even ter plekke gedaan op mijn smartphone. Dat doe ik normaal gesproken altijd. Dom!

 

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑