...

Tijdcapsule Gratis bouwfragmenten ophalen Amsterdam go with the vlo

Gepubliceerd op 30 oktober, 2019 door Danny Post

0

Gratis af te halen: eeuwenoude ornamenten!

De afgelopen tientallen jaren sloeg Amsterdam vele stukken van gesloopte historische panden op in depot. Het is tijd om deze onderdelen een tweede leven te geven, vindt de gemeente. Amsterdammers mogen ze gratis ophalen, mits ze er goed voor zullen zorgen.

Het zijn de scherven van verdwenen plekken in Amsterdam. Ooit met fluwelen handschoenen gescheiden van gebouwen die in het kader van ‘stadsvernieuwing’ gesloopt moesten worden. Sierlijke geveltoppen, bouwornamenten, topstukken en brokstukken. Ze worden al vele decennia zorgvuldig bewaard op een geheime locatie, ergens in de stad.
Voor de afdeling Monumenten en Archeologie is het een erg handige voorraad tijdens renovatieprojecten. Zo werden eerder 135 geveltoppen van gesloopte zeventiende-eeuwse panden herplaatst op andere panden. Een mooi voorbeeld is het herstel van Warmoesstraat 18 dat in 2005 de geveltop kreeg van een afgebroken pand aan de Prins Hendrikkade 37-38. Dit moest 1988 plaatsmaken voor de spuuglelijke nieuwbouw van het Victoria Hotel.
Helaas werd tot nu toe een relatief gering deel herplaatst. Een heleboel bouwfragmenten liggen maar een beetje stof te vergaren. Dit bracht de gemeente op het idee om ze weg te geven aan Amsterdamse liefhebbers en zelfbouwers. Interesse in een druiventrosje of pilaster aan de muur of een geveltop met beeldhouwwerk ingemetseld boven je voordeur? Of bouw je momenteel een nieuw huis en heb je wel oren naar een oude tuitgevelbekroning? Meld je dan nu aan.

Amsterdam bouwfragment gratis ophalen go with the vlo

Er is in het verleden veel gesloopt in Amsterdam. Gelukkig ging werden delen bewaard.

Het gemeentedepot is tot de nok gevuld met verdwenen historie. Tijd om die weer zichtbaar te maken.

Jaartalsteen Monumentenzorg Amsterdam gratis bouwfragmenten go with the vlo

Geef je moderne woning wat meer karakter met een antieke jaartalsteen.

Guirlande Amsterdam monumentenzorg gratis ophalen go with the vlo

Alleen Amsterdammers komen in aanmerking voor deze weggevertjes. Ze moeten in de stad blijven.

De gemeente Amsterdam staat open voor alle creatieve toepassingen. Ook voor de openbare ruimte of kunstprojecten kunnen zulke bouwfragmenten geschikt zijn. En musea die ze willen tentoonstellen of gebruiken als educatiemateriaal mogen eveneens reageren.
Omdat het om zogenaamde cultuurgoederen gaat, zijn er wel allerlei voorwaarden en criteria verbonden aan het verkrijgen van een fragment. Daarbij geldt natuurlijk dat voor de meest bijzondere stukken de streng(st)e eisen gelden. Als ‘bouwfragmentouder’ ben je verplicht om het bouwfragment goed te verzorgen en aanvaard je de verantwoordelijkheid en risico’s verbonden aan het bouwfragment. De stukken verschillen in grootte, in waarde en in de staat waarin ze verkeren. Ze zijn ingedeeld in vier categorieën, A tot en met D, van complete geveltoppen waar veel info over is, tot losse brokstukken waar je zelf iets van moet maken.
De gemeente wil dat straks iedereen weer van deze snippers Oud-Amsterdam kan genieten. “De beste bewaarplaats van ooit verdwenen ornamenten is de stad zélf. Het herplaatsen van historische bouwfragmenten is een vorm van monumentenzorg. Zo draagt u bij aan het behoud van onze binnenstad als één van de belangrijkste historische stadskernen van Europa. En al zijn de meningen verdeeld: Amsterdam kiest liever voor ‘lekker eclectisch’ dan verstoffen.”

Interesse? Alle bouwfragmenten zijn te bekijken op amsterdam.nl. Hier lees je ook meer over de precieze voorwaarden en criteria waaraan je aanvraag moet voldoen. Mailen kan tot 31 december 2019 naar erfgoed@amsterdam.nl met als onderwerp: Aanvraag Bouwfragmenten. Uiterlijk eind februari 2020 krijg je een reactie. Alle bouwfragmenten moeten voor 31 mei 2020 opgehaald zijn.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑