...

Opknappertje

Gepubliceerd op 11 juli, 2015 door Danny Post

37

Gratis af te halen: Italiaans droomhuis

In het Siciliaanse dorp Gangi staan zoveel oude huizen leeg, dat men ze nu gratis weggeeft aan iedereen die ze hebben wil. Het zijn wel opknappertjes, maar even een paar maanden doorbuffelen en je hebt een villa fantastico waar je voor de rest van je leven wilt blijven.

Als je Vlo vaker leest, weet je dat ik heimelijk al heel lang een buitenlandse droom koester. Hoe waanzinnig zou het zijn om te wonen op het eiland Büyükada vlakbij Istanbul, ergens diep in de Provence of op een zonovergoten Grieks eiland? Die neiging om de koffers te pakken laaide weer in alle hevigheid op toen ik las over een krankzinnige aanbieding in Italië. In de gemeente Gangi op Sicilië geeft men gratis huizen weg. En nee, dat is geen grap. In een persbericht laat men weten: “Hierbij informeren we de inwoners van Italië en de Europese Gemeenschap dat in Gangi oude huizen staan die we voor niets toekennen aan iedereen die hiervoor een verzoek indient. Zo’n verzoek kan ingediend worden door zowel bedrijven die van de huizen hotels willen maken als particulieren die een huis willen voor privé-gebruik.”

Gangi huizen uitzicht

In Gangi zijn het Dolle Dwaze Weggeefdagen.

Gangi gratis huizen steegjes 2

Welke geluksvogels strijken straks in deze rustieke straatjes neer?

Gangi Sicilië gratis huizen

Dat is nog eens iets anders dan een twee-onder-een-kapwoning in Lelystad. (KJ via Pinterest)

Gangi huizen weggeven

Bruist het hier straks weer? (Comune di Gangi)

De enige voorwaarden zijn dat je alle kosten van de eigendomsoverdracht betaalt, het eerste jaar een gedegen renovatieplan moet overleggen en dat vervolgens binnen drie jaar volledig uitvoert. Maar dat hoeft allemaal niet veel te kosten zegt de gemeente. Voor zo’n 25.000 euro ben je waarschijnlijk al klaar. En dan kun je jezelf mooi de eigenaar noemen van een authentiek Italiaans huis – sommige huizen die worden aangeboden zijn wel tweehonderd jaar oud – met een woonoppervlak van ongeveer driehonderd vierkante meter. Niet verkeerd!

Geesten uit het verleden
Waarom men dit doet? Simpel. Gangi dreigt een spookstadje te worden. Van de 16.000 mensen die er tijdens de jaren vijftig woonden, zijn er anno 2015 nog maar 7.500 over. Steeds meer jongeren trekken weg omdat ze geen werk kunnen vinden. Ook eerdere generaties zochten hun heil elders. De leegloop van Gangi begon al rond 1890. Dat had te maken met de agenten van grote scheepvaartmaatschappijen die zich in de regio gevestigd hadden. Met gladde verkooppraatjes maakten ze de mensen van Gangi lekker voor de American Dream. Uit de archieven van Ellis Island in New York blijkt dat Gangi alleen al tussen 1892 en 1924 ongeveer 1.700 inwoners verloor. Ze verlieten huis en haard voor een nieuw leven in de Verenigde Staten. In de jaren dertig en veertig volgde er een tweede emigratiegolf, ditmaal naar Argentinië.

Sicilië gratis huizen

In het opgepoetste Nederland vergeten we de schoonheid van verval weleens.

Gangi gratis huizen af te halen

Waarom verlieten al die mensen Gangi in godsnaam? Hadden ze een zonnesteek? (S Pirrera via Flickr)

Gangi huis interieur

Van dit… (Comune di Gangi)

Gangi gerenoveerd

…kun je dit maken. (Comune di Gangi)

Het zijn juist de huizen van die gelukzoekers die nu worden aangeboden. Sommige staan al vele decennia leeg. Het gaat in de meeste gevallen om ‘pagglialore’, torenvormige panden die typerend voor Gangi zijn. Beneden hield men vroeger de ezels in het stro (paglia), de kippen en geiten verbleven op de eerste etage en erboven sliep de familie zelf. De gebouwen zijn vervallen maar met een beetje liefde en aandacht kunnen ze weer prachtig worden.

Welkom in het pizzaparadijs
Ik hoor je denken: wat is er mis met Gangi waardoor iedereen vertrekt? He-le-maal niets. Als je jezelf aanmeldt, kom je echt niet in het afvoerputje van Europa terecht of zo. Het plaatsje ligt jammer genoeg niet aan de kust, maar dat is het enige minpuntje. De omgeving is fantastisch en vanaf je balkon heb je een adembenemend uitzicht op vulkaan de Etna. Wie ernaar snakt om te onthaasten en te genieten van zon, wijn en lekker eten moet zeker over dit aanbod van een gratis huis in Gangi nadenken. Al moeten geïnteresseerden wel enige vaart maken. Van de driehonderd woningen zijn er al honderd vergeven, in de meeste gevallen aan Sicilianen die een weekendhuis zochten. Een van hen is de entrepreneur Michele Di Marco. Zwijmelend: “Ik houd van deze stadjes. Ze belichamen alles dat zo goed was aan het Sicilië van weleer.” Ook vanuit het buitenland is de belangstelling groot. Voor de resterende tweehonderd huizen is er nu een wachtlijst. Er kloppen zelfs mensen uit Abu Dhabi aan.

Gangi gratis huizen renovatie

Hollanders en gratis: een gouden combinatie.

Gangi uitzicht dorp

Zelfs het verpletterende uitzicht is gratis.

Gangi gratis huizen kerk

Ook een idee: met een stel vrienden een hele straat adopteren.

Gangi gratis huizen Sicilië

In zo’n omgeving is het een makkie om iedere dag de bloemetjes buiten te zetten.

Maar geen zorgen, je maakt nog steeds een kans zegt burgemeester Giuseppe Ferrarello. Hoewel mensen die een onderneming willen starten voorrang krijgen (een firma uit Florence kreeg bijvoorbeeld twee huizen en kocht er nog eens zeven om zo een boetiekhotel met tweeëntwintig suites te kunnen maken) is dit aanbod zeker ook bedoeld voor de gewone man. Rijkelui die hard wapperen met hun geld en roepen dat ze die renovatie “wel even zullen piepen” of verwende lieden die een huis zoeken om één keer in de twee jaar een weekje vakantie te vieren, zijn niet per se de mensen die de panden ook zullen krijgen. Gangi zoekt nieuwe inwoners die een hart hebben voor deze plek en die een bijdrage zullen leveren aan de gemeenschap. “We selecteren de nieuwe bewoners niet op basis van hun vermogen. We willen weten wat men van plan is met de huizen,” zegt hij beslist. “Ik wil er alles aan doen om dit dorp weer bewoond te krijgen.” Het idee om voor nop te verkassen naar zo’n droomplek klinkt wel heel aanlokkelijk. Zouden ze in Gangi ook een goede kringloopwinkel hebben?

Begint het bij jou ook te kriebelen? Op de website van Gangi vind je alle informatie en contactgegevens: comune.gangi.pa.it/sportellodoc/free_houses.pdf.

 

Gangi ezels

En je kunt er nog je eigen ezeltjes houden ook. I-a! (Michele Termine via Flickr)

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur37 Responses to Gratis af te halen: Italiaans droomhuis

 1. Bart says:

  Great article! I will go for it!

 2. Anja krijnen says:

  Ik zou wel een mooi huisje willen opknappen geen probleem

 3. Cherida says:

  Nou maak mij maar nlij met een mooi huisje…..zal ik dan toch ooit nog een keertje geluk vinden?

 4. Vince says:

  …Maar is er ook een Albert Heijn?

 5. Bob says:

  Wij zouden ook heel graag zo’n huis willen opknappen leuk!!!!!!

 6. frans dijkstra says:

  geweldig nu nog een leuke vriendin, die daar ook wil wonen en gaan.

 7. I’m In (even financiën checken)!

 8. Maureen says:

  Graag, lijkt mij geweldig!

 9. nelleke says:

  would like to make a movie of documentary there..the town must have a lot of secret places and hidden stories.and the new people have their dreams…But I have no money (though I have an excellent camera, tripod and editing skilss and also good editingprogramms..So it’s waiting for some sponsor for my journey and stay?)

 10. carla says:

  Ik hoop wel dat er ook gewoond gaat worden en niet alleen maar investeerders die het opknappen en er vervolgens niks mee doen en hopen dat het ooit veel waard wordt want daar heb je niks aan

 11. rosanna says:

  kan iemand italiaans en op de site zien of het nog actueel is?

 12. Jocelyne gourmaud says:

  Graag begin ik daar een b&b !

 13. Huub says:

  In bijgaand artikel van vandaag in The Telegraph wordt gesproken over een borg naast de overdrachtsbelasting. Dus het kost so wie so al zo’n 12k.
  Waar ik me daarnaast zorgen over maak is dat de aannemers straks in Gangi de macht hebben, wat het niet goedkoper maakt, en dat er uiteindelijk een overkill aan hotels en B&B’s ontstaat.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/11016777/For-sale-at-one-euro-a-house-in-an-idyllic-Sicilian-village.html

  • Danny Post says:

   Ik heb het idee dat dit weer een nieuw ding is. Dit gaat ook maar over twintig huizen die inderdaad worden verkocht. De burgemeester van het dorp sprak wel degelijk over 300 gratis huizen, waarvan er 100 nu vergeven zijn. Beste voor mensen is om gewoon te bellen met het nummer dat in de link onderaan het verhaal staat.

 14. Tom lutters says:

  Wij zijn geïnteresseerd, graag wat meer informatie

 15. henk says:

  oud verhaal, heb ik vorig jaar ook al eens gelezen. Teveel adders onder het gras. Voor niets gaat de zon op 🙂

 16. Anoniem says:

  Trap er niet in! Deze dame uit Australië was ook geïnteresseerd en ging terplaatse kijken… Het is toch niet zo goedkoop zoals jullie denken! Je moet betalen voordat je begint te renoveren. De huizen die niet gratis worden weggegeven komen zelf veel goedkoper uit!
  http://www.businessinsider.com.au/free-italian-house-came-with-22000-in-permit-fees-2015-6

 17. Rowana says:

  gosh, would love it !!!!

 18. LEILA BOUKHELIF says:

  ik zou er graag meer over willen weten

 19. Pingback: Nederlandse dromers redden Italiaans spookdorp | Go with the Vlo

 20. Pingback: Voor één euro een huis in Sambuca op Sicilië | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑