...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 15 september, 2016 door Danny Post

0

Gratis kroketje happen bij de FEBO Drijf-in

FEBO bestaat 75 jaar en dat wordt groots gevierd. Op de Amsterdamse Prinsengracht ligt vandaag een Drijf-in waar je vanaf je bootje een ‘feestkroket’ uit de muur kunt trekken. 

Foto’s: FEBO

Als je aan FEBO denkt, schieten de woorden vintage of antiek niet direct door je heen. Toch is het snackimperium een ouwetje, het bestaat alweer 75 jaar. In die tijd hebben miljoenen Nederlanders hun kroketten, frikadellen en hamburgers op de buik en dijen geplakt. Om dit te vieren is er op de Prinsengracht in Amsterdam (ter hoogte van nummer 307) een heuse Drijf-in gebouwd. Nog tot 21.00 uur vanavond kunnen hongerige schippers en waterfietsers een gratis ‘feestkroket’ meepakken. Voor FEBO-directeur Dennis de Borst – hij is de derde generatie in het Amsterdamse bedrijf en leerde de fijne frituurkneepjes van zijn vader Hans en grootvader Johan – was het een logische keuze om ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum kroketten uit te delen. “Met de kroket is het allemaal ontstaan voor ons,” aldus Dennis. “Mijn opa bedacht onze rundvleeskroket en die voeren we nog steeds. We hanteren nog steeds zijn receptuur.”

febo-drijf-in-opening-go-with-the-vlo

FEBO-directeur Dennis de Borst verklaart de drijvende afhaalmuur voor geopend.

febo-amsteldijk-jaren-zestig-go-with-the-vlo

FEBO Amsteldijk in de jaren zestig. De automatiek was snel overal.

febo-drijf-in-kroket-go-with-the-vlo

Sinds vanmorgen is het dringen bij de Drijf-in. Hollanders houden van gratis!

maison-febo-go-with-the-vlo

Maison Febo, eind jaren veertig. Toen nog een echte brood- en banketbakkerij.

febo-drijf-in-boot-go-with-the-vlo

Wat wordt de stunt bij het 100-jarig bestaan in 2041? Een automatiek in een vliegtuig?

febo-johan-borst-go-wit

Vintage kroket. FEBO-oprichter Johan de Borst bedacht de hap die wij nu nog eten. (Flickr/Kees Jonker)

FEBO begon in 1941 niet als snackbar. Van oorsprong was het een bakkerswinkel die eerst Bakkerij Febo en later Maison Febo heette. De naam Febo is afgeleid van de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat in De Pijp. Oprichter Johan de Borst (1919-2008) had het plan om in die straat zijn bakkerij te openen. Dat ging niet door, de zaak kwam uiteindelijk aan de Amstelveenseweg, maar de pakkende naam bleef hangen. De kroket was aanvankelijk een lekkernij die Johan maakte naast zijn ambachtelijk brood, bedoeld als een extraatje. Klanten vonden zijn vinding echter zó lekker dat hij in 1960 stopte met de banketbakkerij en aan de Amsterdamse Karperweg zijn eerste automatiek opende. Die was zo’n hit dat er snel meer volgden. De rest is fastfoodgeschiedenis. Anno 2016 is FEBO niet meer uit onze winkelmiddagjes en stapnachten weg te denken. We hebben er allemaal weleens een vette smoel gehaald. Mocht je trouwens vandaag niet in de gelegenheid zijn om bij de Drijf-in aan te meren: geeft niks. Dit weekend kun je het feest ook aan wal meevieren. Dennis: “Zaterdag en zondag trakteren wij onze gasten in de winkels op nog eens 75.000 feestkroketten!”

Meer oude foto’s vind je op de Facebook-pagina van FEBO: VERSvanFEBO.

 

febo-rondvaartboot-drijf-in-go-with-the-vlo

Snack and go. Ook rondvaartboten weten de Drijf-in inmiddels te vinden.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑