...

MCB British Library Go with the Vlo

Gepubliceerd op 26 oktober, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Gratis: meer dan een miljoen vintage tekeningen

De British Library heeft meer dan een miljoen illustraties uit zeer oude boeken online gezet. Rechtenvrij en gratis te downloaden. Wij zochten alvast wat mooie prenten voor je uit.

Een leuke en handige manier om je interieur een kleine vintage touch te geven is oude kunst. Zo is collega Danny zeer gecharmeerd van geschilderde portretten, maar ook advertenties of prenten uit boeken uit vervlogen jaren doen het heel goed aan de muur.

British Library

Wij zijn in de war. Is het Goudlokje of Rapunzel?

British Library

Op het randje.

British Library

“Wie geeft mij de antiklit aan?”

British Library

Angstaanjagend mooi.

British Library

Schipper, mag ik nog wat meer gratis plaatjes?

Oude tweedehands boeken hebben vaak de mooiste illustraties die, eenmaal ingelijst, plotseling enorme eyecatchers blijken te zijn. En wat ons betreft hoeft het dan niet eens superoud te zijn. Zo heb ik oude tekeningen voorzichtig uit een seventies boek van Wickie de Viking gesneden en ingelijst (overigens tot afgrijzen van Danny, die het heiligschennis vond).

Online neuzen
Vind je het moeilijk om oude (kinder)boeken aan flarden te scheuren of zie je door de hoeveelheid boeken het bos niet meer? Neem dan een kijkje in het beeldarchief van de British Library. Die heeft namelijk een deel van haar imposante boekenbestand op Flickr gezet.

British Library

Of we benieuwd zijn naar het verhaal dat bij deze prent hoort? Hell yeah!

British Library

Hier en daar vind je ook foto’s, zoals deze van oldskool motormuizen.

British Library

Toen de dodo nog alive and kicking was.

British Library

En dan stuit je plotseling op een Nederlands boek.

British Library

Een bosje bloemen. Gratis en voor niks!

Illustraties (en ook foto’s) staan gerubriceerd per onderwerp, zoals kinderboeken, dans, mode en muziek. Ook is er een enorme hoeveelheid oude landkaarten. Allemaal zijn ze gratis te downloaden. Rechtenvrij, wat betekent dat je ermee kunt doen wat je wilt. Behalve aan de muur, kun je er misschien inspiratie uit halen voor je bedrijfslogo, geboortekaartje of trouwuitnodiging?

Een nieuwe liefde
Bij elke illustratie staat keurig (wanneer bekend) de maker, titel van het boek en de verschijningsdatum, sommige dateren zelfs uit de zeventiende eeuw. Ook staan er linkjes bij die je leiden naar meer prenten uit hetzelfde boek of meer beeld uit dat jaar. En zo kun je uren rondneuzen door deze online beeldbank.

British Library

Voor de goudzoekers onder ons.

British Library

Zo gek, ineens heb je een zwak voor oude plaatjes van fietsen…

British Library

… of (nog erger?) fietskettingen.

British Library

Op een oude fiets moet je het leren.

British Library

Zadelpijn is van alle tijden.

Zelf was ik op de een of andere manier vooral gecharmeerd van fietstekeningen. Ik heb niets bijzonders met dit vervoersmiddel of deze sport, maar kijkend naar de oude afbeeldingen van klassieke fietsen of onderdelen ervan, vind ik zadels en fietskettingen ineens enorm stylish. Ineens wil ik niets liever dan oude fietsplaatjes downloaden en aan de muur hangen. Als je de site bezoekt, ben je dus gewaarschuwd: voordat je het weet ben je uren verder of heb je een nieuwe fetisj ontdekt.

Check hier de beelden van de British Library op Flickr.

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑