...

Vlo travel East End Londen

Gepubliceerd op 3 december, 2014 door Danny Post

0

Greatest city hits

December is de maand van de drie v’s: vrede, vreten en vintageshoppen. In welke buitenlandse steden is het goed vlooien? Een top vijf.

1. New York
Oké, een ticket naar The Big Apple is zeker in deze periode niet goedkoop, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de lage prijzen in de vele secondhand winkels, kringlopen en vlooienmarkten. Time Out stelde een aantal goede lijsten samen die je flink op weg helpen om je pad te kiezen in de vintage jungle, maar ook wij hebben onze favoriete adressen. Bovenaan de lijst prijkt zonder twijfel Brooklyn Flea, de verzamelnaam van diverse (weekend) rommelmarkten in Brooklyn, en dan vooral rond de it-buurt Williamsburg. Hier vind je nog het oude boho-sfeertje, dat Soho kenmerkte voordat de grote merken deze wijk overnamen. Extra gezellig is het wanneer men de rommelmarkten in het weekend combineert met Smorgasburg een gigantische foodmarkt. Jezelf leegkopen én voleten, kan het beter? Nou, misschien in Bushwick? Dit up and coming buurtje in Brooklyn is de kringloophemel. Het wemelt er van de thrift stores waar je voor een prikkie waanzinnige retrostukken op de kop tikt.

New York skyline 1

New Yoooork, concrete jungle where vintage dreams are made up.

New York Smorgasburg

ABCDEF Gay!

Brooklyn vlooienmarkt

In Brooklyn gaat men gebukt onder een gezellige vlooienplaag.

Hell's Kitchen en Chelsea flea New York

Glitterpoes of blote poes, op de rommelmarkt in Chelsea kun je kiezen.

Hell's kitchen flea

All we hear is Radio Ga Ga op de Hell’s Kitchen Flea Market.

Kringlopen New York

Hollandse homeboys slaan hun slag in de thrift stores van Bushwick.

En heb je geen zin of tijd om Manhattan te verlaten? Ook geen probleem. Elke zaterdag en zondag worden daar The Hell’s Kitchen Flea Market en Chelsea Flea Market georganiseerd. Deze populaire buitenmarkten hebben beroemde fans als Sarah Jessica Parker en dat is niet zo gek. Het aanbod is breed, de prijzen laag en de verkopers excentriek. Een belevenis. Bovendien bevinden de markten zich op een steenworp afstand van elkaar waardoor ze makkelijk op één dag te doen zijn. Tenslotte is New York ook voor vinylfreaks een waar walhalla. Neem deze lijst van Gothamist als uitgangspunt, of beter nog, trek er bijvoorbeeld blanco op uit in de straten van Greenwich Village. Genoeg platenzaakjes. Oh, en hadden we al gezegd dat zich op 828 Broadway The Strand Bookstore bevindt? Een duizelingwekkend tweedehands boekenparadijs? Hun slogan ’18 miles of books’ is bepaald niet overdreven!

2. Berlijn
Twee woorden om de Duitse hoofdstad te omschrijven? Tweedehands kleding! We kennen geen buitenlandse stad waar men zo bedreven is op dit gebied. Meestal geconcentreerd in de wijken Prenzlauer Berg, Mitte, Kreuzberg of Friedrichshain, hebben alle vintage kleding winkels hun eigen specialisme lijkt het wel. Zo biedt Garments Vintage Clothing het beste op het gebied van afgedankte designerstukken (Stella McCartney or Burberry anyone?), hebben de luitjes van Blitz Boutique zich op oldskool concert T-shirts gestort, viert Pauls Boutique de vintage sneaker, en kun je bij Garage (op hun site vind je meer boetieks van dezelfde eigenaren) nog ouderwets kiloshoppen. Speciaal plekje in ons hart heeft het Humana Kaufhaus in Friedrichshain. ‘Europa’s grootste tweedehands warenhuis’ is een beetje als Berlijn zelf: op het eerste gezicht grauw en weinig gezellig, maar kom vaker en je wordt er hopeloos verliefd op. Vooral omdat de prijzen van de jassen, broeken en jurken zo laag zijn dat je jezelf regelmatig in de arm moet knijpen.

Berlijn vintage shoppen 2

Made in Berlin: voor al je retro partygear.

Made in Berlin winkel

Engels blijft voor Duitsers nog een dingetje, maar het woord vintage kan men drómen.

Pauls boutique Berlijn

In Pauls Boutique kun je de meest fantastische sneakeropgravingen verrichten.

Garage Berlijn kiloshop

Wie een onderhoudsbeurt van zijn/haar garderobe nodig heeft, tuft even naar Garage.

Vlooienmarkt in Mauerpark T-shirts

Auch neu. Op de Flohmarkt im Mauerpark vind je ook vintage inspired spullen.

Original in Berlin vintage meubels

Je zou bijna je lichaam achter het station verkopen om zo’n designstuk van Original in Berlin te bezitten.

Qua weekend markten is de vlooienmarkt langs de Strasse des 17. Juni het bekendst, maar wij gaan liever naar de kleinere, maar veel goedkopere rommelmarkt vlakbij het Bode Museum of de supergezellige Flohmarkt im Mauerpark (voor een overzicht van de belangrijkste markten, check hier). En toch trek om een kastje of stoel de trein of het vliegtuig in te slepen? Neem dan een kijkje bij bijvoorbeeld Wohnzone-Berlin, Zwischenzeit, of Antik und Kuriosa. Een eervolle vermelding is voor Original in Berlin. Deze in mid-century design gespecialiseerde winkel verkoopt meubels, lampen, vazen en objecten van o.a. Ray Eames, Finn Juhl en Marco Zanuso. Behoorlijk duur, maar jezelf gratis vergapen mag gelukkig ook zeggen de eigenaren.

3. Antwerpen
Wie van buitenlandse secondhand spullen wil proeven, hoeft niet per se ver van huis te gaan. Neem nou Antwerpen. De stad aan de Schelde is niet alleen bekend om haar gezelligheid, maar bovendien een van de leukste vintage hotspots van de Benelux. Epicentrum van alles dat oud is? De Kloosterstraat en omgeving. Ieder weekend maken vele Nederlanders de trek naar de gevarieerde winkels die er gevestigd zijn. Je vindt er industrieel design om de vingers bij af te likken, retro oases zoals ELAN vintage objects en -onze zwakte- muffe rommelholen waar een pakje vochtige handdoekjes onmisbaar is. Een instituut is ’t Koetshuis (Kloosterstraat 62) dat bijna bezwijkt onder de meubels, schilderijen, lampen, foto’s, ansichtkaarten en oude tijdschriften. De wankele trap naar de bovenetage is levensgevaarlijk, maar waag het erop. Het sopgoed dat je hier aantreft, is het risico op een vroegtijdige dood meer dan waard.

Antwerpen homo tijdschriften en opgezette zebra

In het land van Sus & Wis verkopen ze verdomd fraaie industriële lampen.

Antwerpen antiekbuurt paspoppen

Elvis lééft. We spotten hem in viervoud in de Kloosterstraat.

Antwerpen homo tijdschriften en opgezette zebra

Blote piemelblaadjes vermomden zich vroeger als fitnessmagazines.

Vrijdagmarkt Antwerpen

De Vrijdagmarkt: soms meuk, maar meestal heel erg leuk.

Antwerpen Sjacherbeurs en antiekbuurt

Blaas je interieur oud ELAN in met strakke sixties stoelen.

Sjacherbeurs Antwerpen

De allure van een Vlaamse frietkot, maar wat is het er fijn.

Ook niet te missen is de openluchtveiling van volledige inboedels op de Vrijdagmarkt. Elke vrijdagochtend gooien opkopers en antiquairs het hele plein vol met meubels die vervolgens per opbod worden verkocht. Een bezoekster: “Je vindt er altijd koopjes en eer hangt een hele leuke sfeer! Ik ga er vaak naartoe om gewoon te kijken naar al de mooie meubels maar naar huis gaan zonder iets is heel moeilijk…” Minstens zo leuk is de Sjacherbeurs, de rommelmarkt die iedere zaterdag en zondag plaatsvindt in twee zalen op de Oude Vaartplaats 18. Om nog maar te zwijgen over de andere rommelmarkten in en rond Antwerpen. Vooral de uitverkoop van een oud klooster staat voor altijd in ons geheugen gegrift. Een meterslang wandtapijt van Het Laatste Avondmaal mocht voor 100 euro weg. Amai, waarom wonen we toch niet in een loft?

4. Istanbul
In de stemming voor vintage met een oosters randje? Dan is Istanbul iets voor jou. En dan bedoelen we niet de Grand Bazaar. Het enige oude dat je daar nog vindt, is het handjevol veel te dure antiek in de Bedesten, het historische hart van de bazaar en de hoogbejaarde Amerikanen die er met een touroperator paraplu naar binnen worden geprikt. Nee, beter is het om af te trappen met een bezoek aan HorHor. Het is even zoeken naar deze afgelegen antiekloods op de HorHor Caddesi, maar eenmaal gearriveerd springen de tranen in je ogen. De zes verdiepingen barsten van de Osmaanse kitschmeubels, 1001-nachtlampen en keramische kachels en houden je zo een middag gevangen. Maar ruk jezelf tijdig los, want there’s a whole vintage world out there. In het buurtje Çukurcuma (achter de winkelstraat Istiklal Caddesi) bijvoorbeeld waar tientallen antiekwinkeltjes zo’n beetje bij elkaar op schoot zitten. Of in de wijk Kadıköy waar de Tellalzade Sokak een lange sliert van rommelwinkels en antiekzaken vormt. Een belevenis is Sah Galeri op nummer 9. Als er een prijs bestond voor mooiste vintage stek van Istanbul zou deze winkel, gerund door een sympathiek kunstenaarsechtpaar, zeer hoog scoren.

Istanbul skyline 2

Een stad die zelf antiek is, moet wel goeie shizzle hebben.

Horhor antiekhal Istanbul

Hoera, HorHor is een grotendeels toeristvrije zone.

Istanbul Cukurcuma

Uitdragerijen, rommelholen en knusse barretjes om op je aankopen te toasten. Dat is Çukurcuma.

By Retro Istanbul

By Retro is grootleverancier voor de Istanbulse hipsterscene.

Bomonti vlooienmarkt Istanbul

I just wanna praise you. Op zondag danken wij God dat de Bomonti vlooienmarkt schiep.

Bomonti vlooienmarkt Istanbul jasje

Haremprinses spelen in de slaapkamer? Bomonti helpt je aan de juiste outfit.

Op kledinggebied is het aanbod iets beperkter. Omdat de Turken tweedehands kleren lange tijd maar ‘vies’ vonden, is het pas sinds een jaar of tien dat zulke boetieks aan populariteit winnen. Uitblinkers zijn het knusse MOZK (ook meubels), het stoffige Binbavul in een zijsteegje van de Galip Dede Caddesi in Galata en natuurlijk By Retro. Deze reusachtige kledinggrot achterin de Suriye Pasajı (Istiklal Caddesi 166C) is zo volgepropt met jassen, jurken, schoenen, brillen, hoeden, militaria, en sieraden, dat je het eerste uur moeite hebt om te focussen. Maar grootste trekker wat ons betreft is de zondagse Bomonti vlooienmarkt. Deze markt in een aftandse parkeergarage in de Lala Şahin Sokak in Bomonti is grotendeels onbekend bij toeristen maar oh zo bemind bij coole Istanbullu’s. Wat hangt hier een supersfeertje. Verplichte weekendkost!

5. Londen
Natuurlijk is een overzicht van de beste steden niet compleet zonder Londen. Wie verder durft te kijken dan een bezoek aan Harrod’s kan in de Britse hoofdstad een alles verpletterend vintage orgasme beleven. Helemaal wanneer je de Secondhand and Vintage London-gids van Andrew Whittaker meeneemt. Hierin vind je niet alleen overbekende hotspots zoals Camden Lock Market en de beroemde boekantiquairs op Charing Cross Road (tip: Any Amount of Books) maar ook de obscuurdere markten en winkels buiten het centrum. Zo ontdekten wij door deze gids Alfies Antique Market. Gevestigd in een voormalig warenhuis kun je er uren door de gangetjes dwalen langs de meest vintastische sieraden, meubels, kleding en ander vroeger spul. Al blijven we ook een zwak houden voor de Portobello Road Market. Ja, het is er in het weekend een bijenkorf van rondzoemende toeristen, já veel van de duizend handelaren zijn duur, maar de sfeer blijft top. Bovendien vind je onder het viaduct aan het eind van de straat nog genoeg toffe kramen. Hoe verder je de drukte uitloopt, hoe goedkoper het wordt.

Londen skyline

Als Big Ben twaalf slaat, ben je nog altijd niet uitgewinkeld. Geloof ons.

Camden Lock en Portobello Market

Portobello en Camden Lock zijn aardige tourist traps geworden. Toch lopen we graag in die val.

Alfies Londen antiekmarkt

“The name is Bond, James Bond, en ik haal mijn meubels bij Alfies Antique Market.”

East End Londen Spitalfields Market

In het Londense East End groeit de vintage kleding aan de bomen.

Brick Lane Londen

Old fart meets street art.

Blitz Londen tweedehands kleding meisje

Outfitje gescoord bij Blitz? Presenteer hem op de drukke Spitalfields Market.

Wat we in Londen echt nooit overslaan is het East End. De oude wijk bij Liverpool Street Station was decennialang een morsig getto totdat de cool people hem omarmden en nieuw leven inbliezen. Populair zijn de wisselende markten die dagelijks worden gehouden in de Victoriaanse Spitalfields Market (waarbij de antiekmarkt op donderdag eruit springt) maar de vele secondhand winkels in de buurt zijn zo mogelijk nog leuker. Vooral in Brick Lane en haar zijstraten val je van de ene verbazing in de andere. Zo doet het immense tweedehands kleding warenhuis Blitz je naar adem happen, maar brutale boetieks als This shop rocks (Brick Lane 131) hebben evenzoveel smoel. Hoogtepunt van de week is de Brick Lane Market op zondag. Dan zijn de straten afgezet met vele tweedehands kraampjes, maar vind je tijdens sample sales in diverse pakhuizen in de buurt ook de vintage van morgen. Was het East End in 1888 nog het bloederige jachtterrein van Jack the Ripper, anno nu wordt hier alleen nog op koopjes gejaagd!
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑