...

MCB

Gepubliceerd op 27 juni, 2014 door Marie-Cecile Beniers

Grenzeloos goed met een zachte G

De MEGA Carbootsale in het Limburgse dorp Horst aan de Maas laat zich lastig labelen. Er is veel meuk, maar er staan te veel goede spullen om deze rommelmarkt zo maar af te serveren. En de bezoekers zijn net zo gevarieerd als het aanbod. Polen, Duitsers en een verdwaalde Belg: internationale allure aan de Maas!

Voor mij is het bijna twee uur rijden en als ik eindelijk in het landelijk groen gelegen Horst ben, zie ik allemaal borden in Pools. En verbeeld ik het me of hoor ik nu zelfs Pools gepraat om me heen? Wat is dit, heb ik een afslag gemist? Ben ik zo ver doorgereden dat ik in Polen ben beland? Niets van dit alles. Het blijkt dat de organisatie gewoon graag inspeelt op het grote aantal Poolse mensen dat hier in de buurt woont. Klantvriendelijk en gastvrij, daar hou ik van.

Carbootsale Horst 6

Welkom in het kofferbakparadijs.

Witaj/Wilkommen
Nadat ik bij de kassa entree heb betaald, pak ik nog snel twee folders mee: eentje in Nederlands en –szczerze- eentje in Pools. Als ik met het Grote Vlooien begin, valt opnieuw op hoezeer deze carbootsale is ingespeeld op zijn bezoekers. Soms bedoeld, soms onbedoeld. Zo staan er bij verschillende kramen tweetalige borden met teksten als ‘Singles 50 cent’.

Horst-Talen

In Horst kun je heerlijk aan je talen werken.

Mega Carbootsale Horst 3

Of de overleden opa en oma van iemand anders adopteren.

Horst-frans-b

Frans Bauer was er ook. Twee keer zelfs.

Mega Carbootsale Horst

Stientje en Gerda werden half slapende rijk.

En een oude ietwat sjofele man met één arm (“Mama, ik vind die meneer eng.”) heeft in zijn assortiment oude prachtige schoolplaten ook een kaart van Oost-Europa. “U speelt wel mooi in op de klanten, zeg,” probeer ik te grappen. Meneer vat ‘m niet, maar antwoordt juist doodserieus: “Er wonen hier een ook hele hoop Polen!” Ow-kay. Ook de enorme hoeveelheid kleding die wordt aangeboden heeft veelal een hoog Oostblok-glamourgehalte, dus die loop ik makkelijk en pijnloos voorbij.

Bitte bieten
Toch blijft er genoeg leuks over. Want de MEGA Carbootsale Horst is groot! Het is er druk, maar de paden zijn breed, dus het wordt nooit dringen. Goed geregeld. Het aanbod mag er ook zijn. Heel veel kinderspeelgoed, niet per se oud. Boeken, platen en ook aardig wat goede retro-stukken waarvan ik blij word: een grote stapeltoren in de vorm van een Fisher Price hond en oude rotan kinderstoeltjes.

Horst-Hond

Niemand kan beweren dat er geen hond naar de carbootsale in Horst komt.

Mega carbootsale Horst 7

Ook andere trouwe viervoeters snuffelen gezellig mee.

Horst-ananas

WK of geen WK: oranje is hot.

Mega Carbootsale Horst 8

Tijdens de MEGA Carbootsale Horst is bumperkleven toegestaan.

Klapstuk van de dag is wat mij betreft de ijskoeler in de vorm van een grote ananas. En we blijven op de internationale tour, want er staan ook aardig wat Duitsers met een kraam. Dat levert de nodige Duitse schlagers op, maar ook Duitstalige boeken. En oude bakken van Deutsche Post. Die neem ik mee voor vijf euro, handig als opslag voor speelgoed.

Elk voordeel heeft zijn nadeel
De omvang van de markt kent blijkbaar ook een keerzijde. Want een dame achter een kraampje verzucht: “Het is te druk, te veel concurrenten. Dat is niet goed voor mijn verkoop. Ik verkoop veel te weinig.” Maar over het algemeen klagen de verkopers niet. Ze doen goede zaken, hebben er lol in en hun prijzen zijn heel redelijk.

Mega Carbootsale Horst man

Dit is net vissen denkt deze man. Je hangt wat aas voor hun neus en de visjes bijten wel.

Mega Carbootsale Horst vrouw

“Ik was lekker eerst!” Onderneem actie, want er zijn veel blonde, rode en kale kapers op de kust.

Horst-vazen-en-kaarten

Hoe dichter bij Duitsland, hoe groter het aanbod West-Germany vazen.

Mega Carbootsale Horst 5

Geen ochtendmens? Voor laatkomers valt er nog genoeg te genieten.

Zo biedt een man retro klokken aan voor een euro per stuk. “Voor vijf euro mag je ze allemaal hebben.” Dat lijkt me teveel van het goede, maar het illustreert dat er over prijzen heel goed te praten valt. Sommige vertellen me dat al veel in de vroege uurtjes is weggekaapt door handelaren en fanatieke vlooiers. Desondanks blijft er nog meer dan genoeg over voor uitslapers zoals ik. Gelukkig maar!

Kijk voor alle informatie op carbootsalehorst.nl.

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Grenzeloos goed met een zachte G Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Koopjesgehalte
Sfeer
Gezellige meukgehalte

Summary:

3.5


Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑