...

Tip! Grieks eiland Antikythera zoekt nieuwe bewoners go with the vlo 2

Gepubliceerd op 5 juli, 2019 door Danny Post

1

Grieks eiland betaalt je om er te komen wonen

Speel je met de gedachte om ons jachtige landje te verlaten? Maak een nieuwe start op Antikythera. Het Griekse eiland is dringend op zoek naar nieuwe bewoners om de leegloop tegen te gaan. Land, een huis, zelfs zakgeld, je krijgt het zo in je schoot geworpen.

Het nieuws dat Antikythera nieuwe bewoners zoekt, werd de afgelopen dagen groot opgepikt in de media. Feitelijk is het oud nieuws, ontdekte ik na enig speurwerk. De eerste berichten hierover dateren van dateren van eind vorig jaar. Maar goed, maakt niet uit. Interessant blijft het.
Wat wil het geval? Dit vrij onbekende Griekse paradijsje heeft dringend vers bloed nodig. Momenteel leven er nog maar 24 mensen en als het zo doorgaat, is het straks een spookeiland. Daarom bedachten de lokale autoriteiten en de orthodoxe kerk een plan om nieuwe bewoners te lokken. Mensen die bereid zijn om op korte termijn naar Antikythera te verhuizen krijgen een stukje land, een huis en de eerste drie jaar een vergoeding van vijfhonderd euro per maand.

Grieks eiland Antikythera zoekt bewoners zee go with the vlo

Op Antikythera ben je écht weg van alles. (Flickr/Nikos Patsiouris)

Antikythera Griekenland eiland bewoners gezocht go with the vlo

Je krijgt drie jaar lang vijfhonderd euro per maand om je op weg te helpen. (Flickr/Aaron Wolpert)

Antikythera Grieks eiland nieuwe bewoners go with the vlo

Na de verhuizing kun je heerlijk uitrusten. (Flickr/Nikos Patsiouris)

Grieks eiland Antikythera zoekt bewoners strand go with the vlo

Je eigen privéstrand met een azuurblauwe zee. (Flickr/Nikos Patsiouris)

Aan welke criteria moeten geïnteresseerden voldoen? Het dienen in elk geval mensen te zijn met meerdere jonge kinderen. “We zoeken naar families om Antikythera te doen herleven,” aldus Andreas Charchalakis, de burgemeester van het eiland. Grieken genieten de voorkeur, maar in principe is iedereen welkom. Er wordt met name gezocht naar mensen die bereid zijn om aan de slag te gaan als veeboer, visser, bouwvakker of bakker. “Deze beroepen zijn ideaal om je op het eiland van een fatsoenlijk inkomen te verzekeren.”

Rust, véél rust
Je moet wel tegen de stilte kunnen. Hoewel Antikythera ’s zomers bezoek krijgt van enkele honderden toeristen, is het er tijdens de wintermaanden ontzettend stil. Dan zijn de straatjes van het ‘hoofddorp’ Potamos en de enige twee andere gehuchten op het eiland, Galanianá en Charchalianá, grotendeels uitgestorven. Er is welgeteld één klein winkeltje en een uitgaansleven kennen ze evenmin. Verder zul je tevergeefs zoeken naar een bank of pinautomaat.
Grote plussen zijn het weer en de ongerepte natuur. Je kunt er fantastisch wandelen, fietsen en snorkelen. De azuurblauwe baaien zijn to die for. En ’s avonds geniet je van een goed glas wijn (net als de meeste groenten van eigen bodem) terwijl je naar de sterrenhemel staart.

Antikythera Grieks eiland zoekt bewoners vuurtoren go with the vlo

Geen pinautomaat op het eiland, wel een mooie oude vuurtoren. (Flickr/Nikos Patsiouris)

Grieks eiland Antikythera zoekt nieuwe bewoners go with the vlo

Hier kent iedereen elkaar. Niet moeilijk met slechts 24 bewoners. (Flickr/Aaron Wolpert)

Antikythera Grieks eiland zoekt bewoners beelden go with the vlo

In zee werden vele antieke schatten ontdekt. (Flickr/Sharon Mollerus, Flickr/Sharon Mollerus)

Antikythera Grieks eiland zoekt bewoners auto go with the vlo

Al tref je op Antikythera ook bijna antieke auto’s aan. (Flickr/Nikos Patsiouris)

Helemaal afsloten van de buitenwereld leef je ook niet. Er is internet en Antikythera ligt tussen de grotere eilanden Kythira en Kreta in. En in 45 minuten vlieg je naar Athene.
Tot nu toe kregen al vier families goedkeuring om te verhuizen naar het Griekse eiland, maar de zoektocht duurt voort. Het is mogelijk om eerst bij een local te logeren om een idee te krijgen van het leven op Antikythera. “Zo kunnen families weloverwogen beslissen of een permanente verhuizing naar Antikythera echt iets voor ze is,” besluit Andreas.

Interesse? Ik kon helaas geen directe contactinfo vinden. Je kunt het beste aankloppen bij visitgreece.gr. Meer informatie over Antikythera staat op antikythiradirect.com.

 

Grieks eiland Antikythera zoekt bewoners ferry go with the vlo

De belangstelling is groot. Ik voorzie een volle verhuisboot! (Flickr/Nikos Patsiouris)

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Grieks eiland betaalt je om er te komen wonen

  1. Lovely says:

    Ik zou me graag willen aanmelden om daar te gaan wonen. Waar kan dit ?

    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑