...

Marktreview Hoek van Holland kofferbakmarkt speelgoed

Gepubliceerd op 13 juni, 2014 door Danny Post

1

Groeten uit Vintage aan Zee

Zon, zee en tweedehands. De kofferbakmarkt in Hoek van Holland bevat alle ingrediënten voor het ideale stranddagje. Al loop je er soms tegen wel heel duistere zaken aan…

“Kijk maar of je iets leuks vindt in de dozen, dan maak ik erna wel een leuk prijsje voor je. Nee wees gerust, ik vraag nooit de hoofdprijs.” Op de kofferbakmarkt in Hoek van Holland doet men duidelijk niet moeilijk. Is het de fraaie omgeving die de verkopers, een mix van enkele handelaren en heel veel particulieren, zo relaxed maakt? Of wuift de zilte zeebries hun zakelijke instinct weg? Hoe dan ook, ik ben er blij mee. Want op de twee gigantische grasvelden langs de Koningin Emmaboulevard ligt, staat en hangt elke laatste zondag van de maand (met soms een extra editie) de tofste rommel.

Hoek van Holland kofferbakmarkt platenspelers

Kijk uit waar je loopt. Je kunt zomaar op je plaat gaan.

Hoek van Holland kofferbakmarkt retro poppen

De familie Monchhichi. Goedkoper dan een dagje Apenheul en ze kakken niet in je nek.

Hoek van Holland kofferbakmarkt lampen en pin-ups

Daar bij de haven lopen de spannendste verleidsters rond.

Speelgoed, schilderijen, art deco kasten, Scandinavische retro stoelen, oude platenspelers en 8MM-camera’s, vazen, complete Märklin-treinsets, serviezen, fietsen, kleding, kitscherige kroonluchters, als het in Hoek van Holland niet wordt aangeboden, heeft het vroeger nooit bestaan. Deze kofferbakmarkt is niet voor niets één van mijn favorieten. Vanwege de lage prijzen, maar ook vanwege het verrassingseffect. Je weet bij de honderden kramen nooit wat je tegenkomt. Zo vond ik vorig jaar bij een man die huizen leegruimde te gekke oude foto’s van New York en een hele stapel originele pin-up plaatjes uit de fifties.

Fout van oud
Maar soms heeft de verrassing ook een duister randje, merk ik ditmaal bij de uitstalling van een stel van middelbare leeftijd. Half verscholen tussen wat andere boeken zie ik een werkje staan met de titel Tien kleine nikkertjes. Ik aarzel zelfs om het beduimelde boekje op te pakken. “Zo, dat is een fout boek,” zeg ik tegen de man, die expres iets voor het n-woord zette zodat er voor snelle voorbijgangers net zo goed Tien kleine neefjes of Tien kleine egeltjes kan staan.

Hoek van Holland kofferbakmarkt veldje en haven

Het gras is tien meter verderop nóg groener.

Hoek van Holland kofferbakmarkt Terror paspop

Vrouw zonder hoofd of doormidden gezaagde vrouw, voor elke sadist wat wils.

Hoek van Holland kofferbakmarkt busje

Field of vintage dreams.

Zijn echtgenote schuift ongemakkelijk heen en weer op haar klapstoel. Ik hoor haar kabbelende kontwater klotsen. “Ja ja, dit mag niet meer,” antwoordt haar man stoer, zijn keel schrapend. “Het boekje is stokoud, ik wil er 45 euro voor hebben.” Ik bedank vriendelijk. Dit boekje scoort haast nog hoger op de ontwijk-o-meter dan het bronzen borstbeeld van Adolf Hitler dat ik ooit spotte op de rommelmarkt in Gorinchem. Ik durf er zelfs geen foto van te maken.

Ie-wie-waai-weg
Gelukkiger word ik van de bakken vol goede (lees: vrij van krassen) oude platen bij een Haagse handelaar. Zelfs alles uit de hoogtijdagen van house heeft hij staan. En hij rekent maar een eurootje of twee per stuk. Kijk, dat is nog eens leuk. Maar ook een particulier even verderop heeft lekkere vinyl staan. Net als vele andere verkopers staat hij hier iedere maand. Vanwege de sfeer, maar meer nog omdat het op deze carboot leuk verdienen is. De vijftien euro die hij voor zijn standplaats betaalt, heeft hij er zo uit. Behulpzaam wijst hij me door naar nog een andere goede kraam. “Ik spaar zelf ook vinyl”, vertelt hij vriendelijk. “Je vindt hier soms hele bijzondere oude platen. Al is het hier de ene keer beter dan anders, het ligt er maar net aan.”

Hoek van Holland kofferbakmarkt filmcamera

Vroeger was er veel meer voor nodig om een dirty homemovie te maken.

Hoek van Holland kofferbakmarkt veldje

Met de vuurtoren als baken raakt je scheepje op het enorme terrein nooit van koers.

Hoek van Holland kofferbakmarkt poppenkast

Closetsale. Maar voor welke gaan we?

En dat heeft voornamelijk met het weer te maken. Op slechte dagen vliegen de vullingen zo uit je mond de Noordzee over. Zeker ’s winters kan het op de Hoek danig spoken. De keren dat ik er op zulke zondagen toch op uittrok, trof ik een miezerig groepje verkleumde verkopers aan. Eén minuscuul klein voordeel: dan zijn er ook minder irritante early birds en handelaren die al om zes uur ’s ochtends hun eerste roofronde houden.

Hoek van Holland kofferbakmarkt kleding

Fijn: de zee maakt korte metten met eventuele muffe kledingluchtjes.

Hoek van Holland kofferbakmarkt diefstal karate

….en een botbrekende karatetrap uitgedeeld.

Maar goed, vandaag schijnt gelukkig de zon en overheerst het vakantiegevoel. Wanneer ik na een aantal uur de balans opmaak, zie ik dat mijn tas ondanks strenge voornemens toch weer gevuld is. Hmmm, zou de zeelucht ook mij tijdelijk ontoerekeningsvatbaar hebben gemaakt?

De kofferbakmarkt in Hoek van Holland vindt elke laatste zondag van de maand plaats naast de Koningin Emmaboulevard. Meer info: evenementenhoekvanholland.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Groeten uit Vintage aan Zee Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.5


Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑