...

Gespot audrey-hepburn-veiling-go-with-the-vlo-christies

Gepubliceerd op 27 september, 2017 door Danny Post

0

Grote Audrey Hepburn-veiling bij Christie’s

Bij veilinghuis Christie’s worden deze dagen meer dan vierhonderd objecten geveild die ooit toebehoorden aan filmdiva Audrey Hepburn. Hoogtepunten: haar kleding én werkscript van Breakfast at Tiffany’s met talloze persoonlijke aantekeningen.  

Het is een unicum dat er in één keer zoveel bezittingen van Audrey Hepburn (1929-1993) onder de hamer gaan. Vandaar dat de belangstelling al weken enorm is voor deze veiling. Of eigenlijk moet ik zeggen: veilingén. Vandaag, op 27 september, vindt er in Londen een grote live veiling plaats, maar er loopt sinds 19 september eveneens een online veiling die op 3 oktober sluit. Adrian Hume-Sayer, Private Collections Director bij Christie’s, snapt dat fans en verzamelaars door het dolle heen zijn. Dit is zo’n buitenkans om iets van de legende te kopen. “Audrey’s aantrekkingskracht kent geen grenzen. Dit is kippenveltijd. Er is niemand zoals zij. Niemand.”

audrey-hepburn-veiling-christies-go-with-the-vlo

Lady Calimero. Voor Audrey waren mode-experimenten een eitje.

audrey-hepburn-christies-veiling-go-with-the-vlo

V.l.n.r.: Givenchy-jurk uit Charade, zwarte two-piece van Givenchy, Burberry-trenchcoat.

audrey-hepburn-breakfast-at-tiffanys-christies-go-with-the-vlo

Breakfast at Christie’s. De fanatiekste verzamelaars zetten hun wekker voor deze veiling.

audrey-hepburn-tiara-veiling-go-with-the-vlo

De tiara die ze droeg naar de première van The Nun’s Story.

audrey-hepburn-ballerinas-christies-go-with-the-vlo-2

Audrey bezat ballerina’s in alle kleuren. Rechts een foto die Bud Fraker in 1957 van haar maakte.

audrey-hepburn-funny-face-christies-veiling-go-with-the-vlo

Met Fred Astaire in Funny Face. De acteur signeerde deze foto.

audrey-hepburn-koffers-veiling-go-with-the-vlo

Initialen A.H. This lady travelled in style. 

Natuurlijk wordt er een hoop kleding geveild. Eruit springen Audrey’s Burberry-trenchcoat uit de jaren tachtig – geschatte opbrengst 8.000-12.000 dollar – en de blauwe cocktailjurk van Givenchy die ze droeg in de film Charade uit 1963. Deze zou weleens meer dan 100.000 dollar kunnen opbrengen. Want Audrey wás mode. In 1954 zei ze tegen een journalist: “Ik houd zo erg van mooie kleren, dat het bijna een zonde is.” Volgens haar goede vriend en couturier Hubert de Givenchy blijft Audrey het ultieme stijlicoon. “Ik heb ontelbaar veel jonge meiden gezien in little black dresses of strakke broeken met zwarte T-shirts erboven. Het lijkt erop dat ze Audrey meer aanbidden vanwege haar kleren dan haar films – misschien kennen ze de films geeneens.”

Scriptkrabbels van een legende
Andere opvallende objecten zijn Audrey’s kleurrijke collectie ballerina’s (8.000 dollar-12.000 dollar), haar lipstickhouder (2.700-4.000 dollar) en poederdoos (5.000-8.000 dollar) van Cartier, slaapmasker (130-200 dollar, koopje!) en talloze zeldzame foto’s plus brieven. Het absolute topstuk is Audrey’s werkscript van haar filmhit Breakfast at Tiffany’s uit 1961. De actrice gebruikte dit op de set en het gunt je een kijkje in de draaiperiode. Ze onderstreepte woorden met pen of potlood, kraste bepaalde passages door en op twintig pagina’s schreef ze haar teksten uit. Hier zal zeker meer dan 100.000 dollar voor betaald gaan worden, misschien wel het dubbele.

breakfast-at-tiffanys-script-christies-go-with-the-vlo

Felbegeerd object: het script van Breakfast at Tiffany’s.

audrey-hepburn-breakfast-at-tiffanys-go-with-the-vlo

In diezelfde film droeg Audrey een iconisch slaapmasker.

audrey-hepburn-slaapmasker-veiling-go-with-the-vlo

Dat masker wordt helaas nu niet geveild, maar dit exemplaar is ook leuk.

audrey-hepburn-jurken-veiling-go-with-the-vlo

V.l.n.r.: rode jurk van André Laug, portret door Steven Meisel in 1991, Valentino-jurk.

audrey-hepburn-poederdoos-veiling-go-with-the-vlo

La Hepburn hield van bling in haar tas.

audrey-hepburn-fotos-christies-veiling-go-with-the-vlo

Ook te koop: onbekende kiekjes. De actrice was zo fotogeniek.

audrey-hepburn-breakfast-at-tiffanys-go-with-the-vlo-7

“Het veilen van mijn spullen? Geen problemen mee!”

Deze veilingmania hebben we te danken aan Audrey’s twee zonen, Sean Hepburn Ferrer en Luca Dotti. Toen hun moeder in 1993 stierf aan kanker, erfden ze al haar bezittingen. Na een schoonmaak besloten ze een selectie te delen met het nog steeds groeiende leger van Audrey-bewonderaars. Zonder slag of stoot ging dat overigens niet. Audrey’s jongens vochten elkaar twee jaar lang de tent uit, omdat ze het maar niet eens konden worden over wat van wie was. Audrey bepaalde in haar testament dat alles 50/50 verdeeld moest worden zonder te zeggen hoe precies. Dit zorgde voor veel problemen. Maar die zijn nu opgelost, claimen Sean en Luca.
Wat Audrey er zelf van gevonden had, dat haar spullen onder de hamer gaan? Haar grote liefde Robert Wolders (afkomstig uit Nederland) is ervan overtuigd dat ze er helemaal voor zou zijn. “Ze was extreem praktisch en zou het erg zinloos hebben gevonden om ze in een stoffig pakhuis te laten wegkwijnen en niet van ze te genieten.”

De live veiling Audrey Hepburn: The Personal Collection vindt plaats op 27 september bij veilinghuis Christie’s in King Street in Londen. Er is daarnaast een online veiling die opende op 19 september en sluit op 3 oktober. De gehele online veilingcatalogus vind je op christies.com.

 

audrey-hepburn-veiling-londen-christies-go-with-the-vlo

In 2018 is het alweer vijfentwintig jaar geleden dat ze overleed…

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑