...

Flea your style antieke-trouwjurk-kwijt-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 11 februari, 2017 door Danny Post

0

“Help! Waar is mijn 150 jaar oude trouwjurk?”

Dolgelukkig was Tess Newall toen ze op zolder de trouwjurk van haar betovergrootmoeder vond. Ze paste haar perfect en Tess droeg hem vorige zomer tijdens haar eigen bruiloft. Het kanten gewaad werd erna echter kwijtgemaakt door de stomerij. “Wat een kwelling!” 

Foto’s: Tess Newall, Seth Baines

De Schotse Tess Newall is er stuk van. De trouwjurk is bijna 150 jaar oud. Ze werd gemaakt in 1870 door haar betovergrootmoeder Dora Torin. Dora schitterde erin tijdens haar huwelijk met een hoedenmaker in Edinburgh. Dat Tess dezelfde jurk droeg toen ze in juni 2016 haar ja-woord gaf aan Alfred Newall, voelde zó speciaal. “De jurk was een van de hoogtepunten van onze dag. Ze maakte het geluk compleet. Ik was dolblij dat ik zo’n mooi erfstuk kon dragen.” En nu is ze misschien de laatste vrouw uit haar familie die erin trouwde. Een onverdraaglijke gedachte.

antieke-trouwjurk-go-with-the-vlo

Tijdens haar bruiloft konden Tess en haar man Alfred nog lachen….

trouwjurk-antieke-oma-go-with-the-vlo

De Schotse zag er oogverblindend uit in de trouwjurk van haar betovergrootmoeder.

antieke-trouwjurk-go-with-the-vlo-2

Spijt! Waarom luchtte ze het kledingstuk na de trouwerij niet aan een waslijn in de tuin?

Had ze de jurk maar nooit voor een reinigingsbeurt naar die stomme Kleen Cleaners gebracht. Deze stomerij in Edinburgh bleek achteraf diep in de rode cijfers te zitten. Toen Tess de jurk wilde ophalen, ontdekte ze tot haar afgrijzen dat de zaak in liquidatie verkeerde. De stomerij was dicht en de trouwjurk weg. Vermoedelijk is het erfstuk meegenomen om verkocht te worden. Op haar Facebook-pagina plaatste Tess, die werkt als setdesigner, een wanhoopskreet. Ze roept iedereen op om met haar mee te zoeken. “De jurk kan overal zijn. Deel deze oproep alsjeblieft met zoveel mogelijk mensen, voor het geval dat iemand er toevallig op stuit!”

Bruidsschat op zolder
Tess voelt een enorme druk om de trouwjurk terug te vinden. “Ik haat het dat iets dat vele generaties in mijn familie was, verdween nadat ik het droeg. Wat een kwelling!” Extra zuur is dat het kanten gewaad juist zo zorgvuldig was bewaard door haar 88-jarige grootmoeder Joanna Torin. “Ik was niet eens van haar bestaan op de hoogte,” aldus Tess. “Mijn oma begon er ineens over toen ik haar in augustus 2015 vertelde dat Alfred en ik ons verloofd hadden. Ze zei dat de trouwjurk van haar moeder in een doos op zolder lag. Ik zou zoiets vast wel leuk vinden, aangezien ik van antieke dingen hou.” Tess sloeg steil achterover toen ze op zolder ging kijken. De jurk, die verpakt was in zijdepapier, had nog geen mottengaatje.

antieke-trouwjurk-kant-go-with-the-vlo

Het kant was na anderhalve eeuw nog als nieuw. Ongelooflijk.

antieke-trouwjurk-grootmoeder-go-with-the-vlo

Kleen Cleaners in Edinburgh: voor al het zoekmaken van uw erfstukken.

trouwjurk-antieke-go-with-the-vlo

Wie o wie ging met de antieke jurk van Tess aan de haal?

Tess liet alleen de bovenkant van de jurk iets aanpassen met nieuwe baleinen en antiek kant. Verder zat de jurk als gegoten. Na haar betovergrootmoeder en overgrootmoeder was zij de derde die erin trouwde. Was zij echt de allerlaatste? Ze hoopt vurig van niet. De oproep van Tess is nu al meer dan 200.000 keer gedeeld en inmiddels heeft ook de populaire website Bridebook zich bij de jacht aangesloten. Tess is dankbaar dat mensen zich haar verhaal aantrekken. “Ik weet dat er veel belangrijkere zaken gebeuren in de wereld, maar deze jurk betekent zóveel voor ons. Er moeten nog veel meer familieherinneringen door de stof verweven worden.”

Update: De jurk is gevonden! Op haar Facebook-pagina schrijft Tess het volgende:

“We received a phone call from the very kind landlord of the shop property who had read about it through this amazing response. He checked what was really left by the administrators (Wylie & Bisset) and found antique lace in a crumpled heap on the floor. My Mum and Dad have just been let into the shop and to their amazement and joy it is our dress! (Not cleaned but still with our ticket, despite Wylie & Bisset stating that it was definitely NOT there) Frustratingly – a representative of Wylie & Bisset insisted that for ‘procedural reasons’ he must take it back to his office in Glasgow, but assures us it will be delivered safely back to us on Monday. My family can’t thank you all enough for creating this frenzy which allowed us into the shop before it was too late, and are over the moon to be *almost* reunited with Dora’s dress. Love Tess x”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑