...

MCB

Gepubliceerd op 25 mei, 2014 door Marie-Cecile Beniers

4

Hemels shoppen in Strijen

“Hoe geloviger, hoe beter de meuk,” zo vertelt een fervent tweedehands shopper uit Rotterdam me stellig. En ze kan het weten, want deze blondine reist regelmatig op vrijdagavond naar het gereformeerde Strijen voor een tweedehands kerkwinkel die alleen op vrijdagavond is. Hemels!

Seventies tuinstoelen, retro meubilair en oude vazen. En alles voor een prikkie. Za-lig! De verhalen die ik over de tweedehands winkel van de Nederlands Hervormde Kerk in Strijen hoor, zijn zo aanstekelijk dat ik dezelfde week nog besluit om naar het dorp te rijden. De winkel is alleen op vrijdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur geopend, dus timing is essentieel. Hoewel mijn tipgeefster erbij zweert om vooral laat binnen te vallen (zodat de prijzen nóg lager uitvallen), wil ik vooral op tijd zijn om niks te missen.

Strijen kerkmarkt bijbel

Gewijde grond, zo zweren sommige kringloopfans met de hand op de bijbel.

Are you being served?
Wanneer ik op vrijdagavond iets voor zessen, mooi op tijd dus, het industrieterrein van Strijen op rijd, zie ik enkele mensen al op een drafje richting een loods lopen. Daar moet het zijn! Binnenin is de ruimte ingedeeld zoals een groot warenhuis. Verschillende onderdelen, met elk een eigen kassa en bijbehorend personeel. Een soort reli-versie van de seventies sitcom Are you being served? De deuren zijn net geopend en de eerste koopjesjagers zwermen al over de hal uit, op zoek naar iets leuks.

Strijen kerkmarkt Nick Simon

Cors magische orgaan of Volendamse palingen? Hmmm, lastig kiezen.

Engelengeduld
Dat blijkt minder makkelijk dan gedacht. Niet alleen vanwege de drukte en de smalle wandelpaden, maar ook vanwege het aanbod. Ik had verwacht te vlooien tussen de boedel van een net overleden bejaarde die nooit iets in zijn/haar leven weggooide. In plaats daarvan loop ik vooral langs afgedankt spul dat niet net-niet-oud-genoeg is om leuk te zijn. Intussen helpen de vrijwilligers hun klanten met engelengeduld. “Ik ben op zoek naar een koffiefilter,” hoor ik een struise polderdiva met zwaar boers accent vragen. Ik vraag me af waarom je zoiets tweedehands koopt, maar de alleraardigste dame van de keukenafdeling kijkt hier niet van op. “Ik zal voor u kijken,” zo antwoordt ze met zalvende stem.

Strijen-Borden-opnieuw

Grote families? In Strijen heeft men er decennia ervaring mee.

Zwart is het nieuwe eh…. zwart
Terwijl de anderen gretig door de spullen gaan en met steeds vollere handen rondlopen, vraag ik me af of ik iets mis. Ik ben tot nu toe niet dolenthousiast. De zwarte hoedjes in de kledinghoek (zouden ze ook matching zwarte kousen verkopen?) mogen er ondanks vele zondagse overuren uitzien als nieuw, ik ren deze kerk-à-porter snel voorbij.

Kerkhal kringloop Strijen hoedjes

Little black hat, een tijdloze accessoire.

Strijen-Stoel-en-lakentje-beter

Kwek, kwek, kwek, deze stoel is botergeel.

Lichtpuntjes
Maar na een tijdje rondneuzen vind ik toch dingen die zeker de moeite waard zijn. Zo spot ik een authentiek schoolbureautje en mismatching stoeltje en twee oude, maar kakelverse, nooit gebruikte lappen van de Fabeltjeskrant (die in 1968 cadeau werden gedaan bij een pak Sunlight, zo blijkt uit het label). Daar kan een handige creabea makkelijk een cool kussen van maken. De prijs? Een euro!

Strijen kerkhal fondue

In het paadje naast het Fonduewoud troffen we een hele geweldige koffiekan aan.

Het goede doel
Verder vind ik geborduurde babylakentjes (ook een euro), oude kwartetten en andere spelletjes, een rieten retrowieg voor vijftien euro (zes jaar te laat, zucht). En een houten bidstoel, als vanzelfsprekend. De opbrengst van de wekelijkse verkoop gaat naar de kerk en de vrijwilligers zijn allemaal even gemotiveerd. Een twintigtal zet zich in om de spullen bij mensen op te halen, te sorteren en te verkopen. En als kers op de taart is er één keer per jaar een grote rommelmarkt: op de derde zaterdag van september. Ik noteer hem alvast. Je weet nooit.

Kerkhal Strijen kringloop

Het wiegje waarin seventies heldin Holly Hobbie haar eerste maanden doorbracht?

Troostvoedsel
De vrouw die de verkoop van de babyspullen op zich neemt, vertelt vriendelijk dat deze winkel al zo’n vijfentwintig jaar bestaat. “Maar zeker weten doe ik het niet, ik ben slechts een invalkracht, hoor.” Bij de ingang worden bolussen en ander zoets verkocht. Ideaal voor de terugreis. Even de lichte onvrede wegeten.

Kringloopwinkel van Nederlands Hervormde kerk
Christiaan Huygensstraat 9, Strijen
Alleen open op vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.
www.hervormdstrijen.nl
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Hemels shoppen in Strijen Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.5


Tags: , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to Hemels shoppen in Strijen

 1. Thea Jansen says:

  Inleveren van spullen vind ook plaats op de vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur?

 2. Hanneke says:

  Elke week worden er hier ontzettend veel nieuwe items ingebracht, soms heb je dus meer geluk dan een andere keer. De jaarlijkse rommelmarkt is vervallen, het inbrengen is op woensdagavond (18.30-20) of donderdagochtend (9.30-11). Ik ga er met veel plezier vaak naar toe, ook door de vriendelijke vrijwilligers.

  • Ina says:

   Ik ben het daar niet mee eens! Veel wordt achter de tafels gehouden voor de ‘kerkvrienden’ van de vrijwilligers. Als je iets wil kopen, blijkt het bv ineens al gereserveerd zonder dat dit erop staat. Flauw hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑