...

Vlo travel

Gepubliceerd op 6 januari, 2015 door Danny Post

0

Het antiekgeheim van Parijs

Achter de muren van de Parijse wijk Le Marais gaat een heus antiekdorp schuil. In dit zogeheten Village Saint Paul zitten vele vintage winkeltjes en designzaken bij elkaar op schoot. En o la la, één stoute madame is zelfs gespecialiseerd in erotica. 

Waarschuwing 1: wie tijdens een citytripje Parijs op zoek gaat naar het Village Saint Paul moet vooraf grondig zijn/haar huiswerk doen. Alleen opschrijven dat je er bij metrohalte Saint Paul uit moet, is niet genoeg. Dan vind je het nooit. Zo verdekt zijn de steegjes die je naar dit antiekparadijs brengen dat je er makkelijk drie keer voorbij loopt voordat je door hebt dat je toch écht hier naar binnen moet. En waarschuwing 2: zorg dat je ongevallenverzekering up-to-date is, want je voordat je het weet kom je ongelukkig ten val op een stoffig sexspeeltje.

Village Saint Paul entree 2

Ergens in deze gevelwand zit de ingang naar Village Saint Paul verstopt. Ergens.

Village Saint Paul steegjes

Jack the Ripper zou gek zijn geweest op deze schimmige steegjes.

Vive la niche érotique!
Dat ondervind ik aan den eigenwijze lijve als ik op een decembermorgen in een spontane bui naar Village Saint Paul ga. Met alleen de naam op een papiertje trek ik er op uit. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Eh…nou wel dus. Volledig aan de drukke buitenwereld onttrokken door de hoge façades van omringende appartementengebouwen geeft het Village Saint Paul haar antiekgeheimen niet makkelijk prijs. Ruim een kwartier loop ik rond als een kip zonder kop. WAAR is dit middeleeuwse doolhof van binnenplaatsjes en straatjes dat volgens handelaren en verzamelaars één van de beste plekken in Parijs is om originele dingen te vinden??

Village Saint Paul huizen

Een Provençaals dorpje middenin de stad.

Village Saint Paul piemel

Genotsknots alert! Even langswippen bij Vénus sur Cour is niet zonder gevaren.

Venus sur Cour logo

Deze winkel legt de vinger graag op de gevoelige plek.

Village Saint Paul antieke erotica

Cum binnen. Bij Vénus sur Cour treedt men je zéér open tegemoet.

Village Saint Paul Venus sur Cour vrouwen

Deze dames van lichte zeden hebben al heel wat klantjes zien kómen.

En wanneer ik ter hoogte van nummer 21 in de Rue Saint Paul ein-de-lijk een steeg ontdek die me naar het beloofde land leidt, moet ik dat bijna met algehele blindheid bekopen. In zo’n beetje de allereerste winkel die ik binnenstap, Vénus sur Cour, blijkt een gigantische orgie aan de gang. Op de planken langs de muren, op de grond, achter de kassa, overal wordt er enthousiast op los gepenetreerd en gemasturbeerd. Om nog maar te zwijgen over de brute sextoys die me dreigend tegemoet staren. Oef, ben ik even blij dat mijn oude gewoonte om te struikelen over drempels me vandaag in de steek laat. Die knoestige antieke dildo in de hoek naast de ingang had me moeiteloos een oog uitgestoken. Of nog veel erger, hij had een Mozesje gedaan en me als de Rode Zee in tweeën gespleten. Rrrrrrrip! Au, au, au.

Danae de Stoute
“Bent u gespecialiseerd in antieke erotica”, hoor ik mezelf tegen eigenaresse Danae zeggen en ik besef meteen hoe ongelooflijk dom dat klinkt. “Zou je denken?”, knipoogt ze vanonder haar blonde krullen. “Kijk om je heen, haha.” Terwijl ik een bloot vrouwenbeeld oppak, vraag ik haar hoe ze op het idee voor deze bijzondere winkel kwam. Haar grote blauwe ogen kijken me ondeugend aan. “Omdat ik dol ben op oude spullen die met sex te maken hebben. Of het nu gaat om erotische beelden, speeltjes of prenten, maakt niet uit. Het is mijn grote passie, I love it.” Ze verkoopt wat ze zelf mooi vindt. “Anders dan je misschien zou verwachten vind ik het niet moeilijk om afscheid te nemen van bepaalde spullen, zolang ze maar naar leuke mensen gaan. Al zijn er wel dingen die extra speciaal  zijn en waarvan ik moeilijk afscheid kan nemen. Maar die zet ik dan gewoon expres ergens achterin de winkel of maak ik heel duur.”

Village Saint Paul Venus sur Cour

Danae raakt nooit uitgespeeld met haar antieke sextoys.

Village Saint Paul gevel

Kunst voor op tafel om zelfs een opgewarmde Aldi-pizza allure te geven.

Village Saint Paul antiek bestek

Op de pleintjes vind je ook diverse restaurants waar je een vorkje kunt prikken.

Village Saint Paul brocante

Vermom je Hollandse polderpeper als Franse delicatesse.

Village Saint Paul schilderij

Mysterieuzer dan de Mona Lisa, deze Mona Lisette.

Waarom ze ooit besloot om zich in het Village Saint Paul te vestigen? Vanwege de unieke locatie natuurlijk. Met name in de zomermaanden is de sfeer er ongeëvenaard, vertelt Danae. Terwijl bezoekers van winkeltje naar winkeltje hoppen of langs de kraampjes schuifelen (één keer per maand vindt er in het weekend een antiekmarkt plaats), gaat zij net als de beeldjes in haar glazen vitrinekasten gezellig met haar benen in de lucht. “Ik lig ’s zomers soms hele dagen in mijn luie stoel op het plein voor mijn winkel, heerlijk. Deze plek is in Parijs werkelijk uniek.”

Sexuele winterdip
Danae is echter niet blind van adoratie wat Village Saint Paul betreft. Met het groeiende succes van dit verscholen pareltje rukte ook de commercie op. Van de ongeveer vierenvijftig panden zijn er nog maar achttien die volstaan met antiek. De rest werd gekaapt door galerieën, designzaken, en restaurants. Een feit dat ook mij al was opgevallen en eerlijk is eerlijk, best teleurstelt na alle lovende verhalen die ik hoorde. “Het was hier vroeger alleen maar antiek, maar dat is helaas voorbij. Nu zie je dat steeds meer mensen arts and crafts verkopen en zo”, verzucht ze met een blik die verraadt dat ze daar zelf niet bepaald opgewonden van wordt.

Village Saint Paul vilten hoedjes

De vilten hoedjes-maffia krijgt helaas ook in Village Saint Paul voet aan de grond…

Village Saint Paul art deco

Thirties glamour komt in alle soorten en prijzen.

Village Saint Paul Chrysolite

Kijken, kijken, niet kopen. Aan sommige dure winkels kun je beter snel voorbij rijden.

Village Saint Paul Franse spiegel

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, deze ging bijna mee naar Nederland.

Village Saint Paul Comptoirs du Chineur winkel

Bij Comptoirs du Chineur houdt men van een lekkere retro chaos.

Daarnaast heeft ze het in de wintermaanden gewoon moeilijk, bekent ze eerlijk. Die zijn zo slap als een negentigjarige man zonder Viagra. “Ik zit echt in het hart van Village Saint Paul en dat is best uit het zicht. Mensen moeten moeite doen voor mijn winkel en dat doen ze toch stukken minder als het vriest.” Dat veel van haar buren totaal willekeurige openingstijden lijken te hanteren, helpt daarbij niet. Ze denkt er dan ook over om te verhuizen naar de rand van Village Saint Paul, in het drukkere deel van de Rue Saint Paul. Als ze lekker knus aankruipt tegen de populaire hipster vintage van Comptoirs du Chineur (nr. 49) of het overweldigende kleurspektakel van Au Petit Bonheur La Chance (nr. 13) weet ze wellicht iets meer klandizie voor haar kleine sexkabinet (het woord pijpenlade was zelden toepasselijker) te genereren. “Al zal ik de intimiteit van het binnenplaatsje voor mijn deur dan enorm missen.”

Toy toy toy!
Als ik later die middag in Comptoirs du Chineur en Au Petit Bonheur La Chance rondsnuffel, snap ik wel waarom Danae een verhuizing naar dit gedeelte van de buurt overweegt. Het is er een stuk drukker dan in de winkeltjes op de binnenpleintjes erachter. Met name in Au Petit Bonheur La Chance is het een komen en gaan van klanten. Het aanbod dat tot aan het plafond staat opgestapeld, is dan ook erg bijzonder. Objets de notre mémoire de 1890 à 1970… staat er in sierlijke letters op de ruit en dat klopt helemaal. Of het nu gaat om oude blikken, stoffen, knopen, kinderboekjes, of poppen, deze winkel heeft een hoog oh-ja-dat-hadden-wij-vroeger-thuis-ook-gehalte. Ik stuiter van alle herinneringen die bovenkomen.

Village Saint Paul Comptoirs du Chineur

Spidey staat te trappelen om een stel cowboylaarzen in zijn web te vangen.

Village Saint Paul elpees

Merde. Wat baalde Jean-Jacques dat zijn bril vlak voor de shoot kapot ging.

Village Saint Paul Au petit bonheur la Chance

Calimero klaagt nog steeds. “Die veters zijn goedkoop en ik ben duur. En dat is niet eerlijk.”

Village Saint Paul blikken

Welke blikvanger neem jij mee naar huis?

Village Saint Paul speelgoedwinkel 3

Kleutergedrag mag bij Au Petit Bonheur La Chance.

Toch kan het speelgoed van Au Petit Bonheur La Chance niet tippen aan de toys die Danae in haar Vénus sur Cour verkoopt. Grinnikend denk ik terug aan de demonstratie die Danae me vlak voor mijn vertrek geeft van haar grootste schat, een negentiende-eeuws opwindbed met daarop een sexend stel. Als ze hem trots opwindt, gebeurt er aanvankelijk helemaal niets. “Heb geduld”, zeg ze. En verdomd, na een minuutje wachten begint het koppeltje vrolijk in het rond te krik-krakken. Triomfantelijk: “Ze zijn al oud hè? Het duurt even voordat ze opgewarmd zijn.”

Surf voor een volledig overzicht van alle winkels in Village Saint Paul naar levillagesaintpaul.com.

Village Saint Paul antiek sexbed

“Nee, je hoeft niet naar huis vannacht. We hebben al zo lang gewacht.”

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑