...

MCB Go with the Vlo het Goed Zaandam

Gepubliceerd op 30 november, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Het Goed, kringloopwinkel 2.0

Stylish, zorgvuldig en héél professioneel. De Zaanse vestiging van Het Goed, de grootste kringloopketen van Nederland, ziet eruit om door een ringetje te halen. Bovendien is hij elke zondag open. Maar valt er ook goed te shoppen?

Het Goed in Zaandam is gevestigd in een prachtig oud fabriekspand met de allure van een loft in New York. Decennia terug werden binnen deze muren Bruynzeel-potloden gefabriceerd. Tegenwoordig wordt hier flink buiten de lijntjes gekleurd: met een kringloopwinkel die net een tikje anders is. Het begint al met het pand dat in tegenstelling tot veel concurrenten eens geen sfeerloze blokkendoos is.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Mooi van buiten én van binnen…?

Zaanstad kringloop Het Goed zithoekje tas go with the vlo

En de prijs voor de meest stijlvolle koffiecorner gaat naar…

Zaanstad kringloop Het Goed go with the vlo

Kijk, daar hangt zomaar een jas van Marc Jacobs!

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Coverboys.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Salontafel, bergruimte of speelgoedkist: het label maakt ons niet uit. Wij vinden ‘m mooi!

Zaanstad kringloop Het Goed kleding go with the vlo

Wie (Het) Goed doet, goed ontmoet.

Als mijn collega Danny en ik de parkeerplaats oprijden worden we meteen blij van de aanblik van het gebouw. Het is een lichtpuntje op een verder extreem druilerige dag. Die oude Bruynzeel-fabriek is een mooi stukje industrieel erfgoed en gelukkig hebben de mensen van Het Goed dat door. Als we door de enorme ramen naar binnen turen zien we dat ook binnen de industriële sfeer intact is gelaten. Het hoge plafond zit er nog gewoon in, de leidingen zijn niet weggewerkt en op de grond ligt een grijze betonnen vloer. Fantastisch. Eenmaal binnen zou je bijna gaan bijna twijfelen of je wel echt in een kringloopwinkel bent beland. Het heeft een bijna Williamsburgachtige sfeer. In die hippe wijk in New York bezochten we meerdere keren in dezelfde soort loodsen rommelmarkten en tweedehands zaken.

Zaanse proeftuin
De vestiging in Zaandam geldt voor de medewerkers van Het Goed dan ook als een soort pilot store, een blauwdruk voor de rest van de winkels in het land. Op deze plek worden inrichting en de manier van styling uitgeprobeerd, nadat ze eerst zijn uitgedacht op het hoofdkantoor in Emmeloord. Het Goed wil niet doen wat de rest doet, Het Goed wil béter zijn. De kringloopketen probeert op verschillende andere vlakken net dat beetje extra te geven. Zo worden er workshops in de winkel georganiseerd en liggen er bij de kassa keurige flyers met zelfmaaktips als armbanden maken van -jawel- oude fietsbanden. Dat Het Goed kringlopen naar een hoger niveau wil tillen is duidelijk en juichen wij natuurlijk alleen maar toe. Het resultaat is een professioneel ogende winkel, die op een A-locatie in de stad niet zou misstaan.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Buitenlandse allure. “Toto, I don’t think we’re in Zaandam anymore.”

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Wanna play?

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Ook de boekenkasten mogen er zijn.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Oude deuren en vintage jeans, Het Goed weet er wel raad mee.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Daar zouden we best een beschuitje mee willen eten!

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Wie geeft deze stoelen het interieur (en tafel) die ze verdienen?

Spullen als serviesgoed en boeken staan uitgestald in sloophouten kasten, de banken in de koffiecorner zijn uit hetzelfde hippe hout gesneden en aangekleed met kussens van wollen retro-dekens en oude lampenkappen: over alles is duidelijk nagedacht en er is werk van gemaakt. De stijlvolle aankleding zorgt er voor dat de winkel nauwelijks onder doet voor de buren. Het Goed ligt namelijk middenin een woonboulevard met bijvoorbeeld Loods 5 om de hoek (waar men tegenwoordig ook een beetje in vintage meubels doet).

Afleidingsmanoeuvre
Op het interieur en de aankleding van deze pilot store valt dus eigenlijk niks aan te merken. Maar bottom line is natuurlijk: valt er ook een beetje goed tweedehands te shoppen? Is die pracht en praal niet gewoon een rookgordijn voor een verder mager aanbod? Zoals bekend zijn wij groot fan en vaste klant van de filialen in Vlaardingen en (vooral) Schiedam, dus de lat (en verwachtingen) voor dit zusje liggen hoog. Maar gelukkig, ook deze tak van de grootste kringloopfamilie van Nederland stelt niet teleur.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Héél moeilijk te weerstaan, deze sixties salontafel.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Pluk mocht mee naar Danny’s Petteflet.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

En ja, hij zit net zo lekker als dat-ie eruit ziet.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Seventies chic.

Zaanstad kringloop Het Goed lampenafdeling go with the vlo

Voor de lampen liepen we niet echt warm.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Zelfs het huis van onze dromen vonden we hier.

Zo zijn we koud binnen of valt ons oog al op een mooie geruite jas. Bij nadere inspectie blijkt het er ook nog eentje van de Amerikaanse ontwerper Marc Jacobs te zijn. In perfecte staat en voor €75,-. Leuk! Danny duikt -zoals altijd- meteen de boekenafdeling in. Daar gaat-ie weer… Na lange tijd komt hij er weer uit gestommeld, wat betekent dat het aanbod niet tegenvalt. En inderdaad veel goede titels, met zelfs een behoorlijk interessant aanbod van Engelse romans. Danny is zo gelukkig om een eerste druk van Pluk van de Petteflet uit de kast vissen. Hoewel het boek stamt uit 1971 is hij nog puntgaaf. Voor maar €3,50 gaat hij mee met hem naar huis. Even verderop hoor ik Danny mopperen over de platenafdeling. Die is minder goed dan hij gewend is van Het Goed. Weinig en vooral saai. Tenzij je helemaal gek bent van Arie Ribbens of al tijden zoekt naar een maxi-single van BZN’s It Happened 25 Years Ago. Dan zit je goed.

Kringloop-hoop
Ik stort me in de tussentijd op mijn eigen tweedehands zwaktepuntje: de speelgoedafdeling. Die kan me jammer genoeg niet bekoren. Het is weinig en wat er staat is niet heel erg spannend. Veel semi-oude spullen die misschien wel in goede staat zijn, maar voor retrotoys ben ik die dag duidelijk op het verkeerde adres. Geen oldskool Memoryspellen en al helemaal geen leuke oude autootjes die ik mee naar huis kan nemen. Bij het glas- en aardewerk kom ik ook niet in de verleiding iets te kopen. Ik zie weinig bijzondere serviezen of vazen. Jammer! Maar dan zien Danny en ik bijna tegelijk een sixties designtafeltje met ingelegde tegeltjes. Wauw!

Zaanstad kringloop zoete kleurtjes go with the vlo

Zin om rond te lopen als een aardbei-pistache-ijsje? Laat deze kringloop je helpen.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Retro-abstract versus romantische blommen.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Kom eens uit die kast.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

The Barbie Chainsaw Massacre.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Bij de pakken neerzitten was nog nooit zo leuk.

Het Goed Zaandam

Zig-a-zig-ah! Weven is back!

Allebei zijn we enthousiast. We zouden deze tafel maar wat graag mee naar huis willen nemen, maar stuiten op een bekend fenomeen: waar laten we het ding? De bank die erbij staat is ook erg mooi, maar dan valt pas de stoel daarnaast op. Hoe heb ik dat vintage exemplaar met die gezellige bloemen over het hoofd kunnen zien? Met de houten armleggers en vrolijke blommen zou het een onwijs gezellige aanvulling op mijn zithoek zijn. Maar bij de boekenkast zou die ook leuk staan. Of bij mijn schouw, of… Aargh! Ik dwing mezelf te stoppen met fantaseren, want ik heb eigenlijk gewoon geen plaats voor deze stoel én mag van mezelf even niets groots kopen.

Weg met de zondagsrust
Dit filiaal van Het Goed bewijst zo wel dat het dezelfde magische werking op ons heeft als haar zusjes in de regio Rijnmond. Je loopt tegen iets aan waarvan je ineens vindt dat je het móet hebben. Hebberig makend. Een enorme pré wat ons betreft. Maar de grootste bonus is misschien wel dat Het Goed Zaandam meegaat in de flow van Loods 5 en de andere meubelboeren in zijn omgeving: de winkel is tevens elke zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. En ze zijn niet de enige. Een andere grote kringloop in de buurt, Noppes, is dan óók standaard open. Dus wanneer je op zondag weer eens verveeld ligt te dweilen op de bank, kun je altijd naar Zaandam rijden voor een supergezellige kringloopdag.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Even het hang- en sluitwerk fatsoeneren en je hebt een juweeltje in huis.

Het-Goed-Zaandam-Go-with-the-vlo-

Voor de mierzoete Barbara Cartland-touch ben je hier aan het juiste adres.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam

Kunst- en glaswerk.

Kringloop Het Goed Zaandam schoenen

Kim Holland en Rachel Hazes slagen bij Het Goed Zaandam áltijd.

Het Goed Zaandam kringloop pakhuis go with the vlo

Drankidee: zo’n pakhuis is ook leuk als alternatief wijnrek.

Go-with-the-Vlo-Het-Goed-Zaandam-13

Geen bestelbus mee voor alle aankopen? Tada! De oplossing voor je probleem.

Met een goed gevoel en een grote glimlach op ons gezicht verlaten we na een uurtje de winkel. We hebben heel wat mooie spullen gezien en worden bovenal worden erg gelukkig van de manier waarop Het Goed met dit filiaal omgaat. Het biedt veel hoop voor de kringlooptoekomst. Of om met eighties icoon Barry -Soundmixshow- Stevens te spreken: “Voowrrral doowrgaan.”

Het Goed
Stormhoek 4
1506 SW Zaandam
Tel. 075-614 83 83
hetgoed.nl
(je kunt hier pinnen)

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Het Goed, kringloopwinkel 2.0 Marie-Cecile Beniers
antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.5


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑