...

Binnenkijker marilyn-monroe-brentwood-bungalow-moord-go-with-the-vlo-2

Gepubliceerd op 24 april, 2017 door Danny Post

1

Het huis waar Marilyn Monroe leefde en… stierf

De bungalow van Marilyn Monroe is te koop. Op 5 augustus 1962 werd de platinablonde vamp hier dood in bed aangetroffen. Geïnteresseerden hoeven niet ongerust te zijn: alle afluisterapparatuur werd reeds lang geleden uit het huis verwijderd…

De huidige eigenaar vraagt er 6,9 miljoen dollar voor en het zal geen moeite kosten om dat bedrag te krijgen. Want 12305 5th Helena Drive in Brentwood Los Angeles is een legendarisch adres. Hier woonde Marilyn Monroe in het laatste jaar van haar leven. Ze kocht de bungalow begin 1962 voor 67.000 of 90.000 dollar (ligt eraan wie je gelooft). Marilyn was een jaar eerder gescheiden van de toneelschrijver Arthur Miller en daarvoor was ze getrouwd geweest met honkballer Joe DiMaggio. Dit was de eerste keer dat ze in haar uppie een huis aanschafte.
Marilyn genoot van iedere seconde, vertelde reporter Richard Meryman van Life Magazine. Hij zocht de actrice enkele weken voor haar dood thuis op voor een reeks gesprekken over roem. Trots leidde ze hem rond in haar nieuwe stulpje. Ze kletste honderduit over de meubels en andere interieurspullen die ze speciaal was gaan kopen in Mexico. Marilyn had alle mogelijke kraampjes, winkels en zelfs fabrieken afgespeurd, op zoek naar mooie dingen. Omdat de bungalow gebouwd was in de Spaanse hacienda-stijl wilde ze een interieur in dezelfde sfeer.

marilyn-monroe-huis-brentwood-go-with-the-vlo-2

Marilyns bungalow in Brentwood. Een idyllische en tegelijk sinistere plek.

marilyn-monroe-woonkamer-bungalow-go-with-the-vlo

De woonkamer met links de tegels die Marilyn uitkoos. Als deze muren toch eens praten konden…

marilyn-monroe-bungalow-dood-go-with-the-vlo

Welke geheimen zouden ze dan prijsgeven? (JFK Library White House Photographs/Cecil Stoughton)

marilyn-monroe-brentwood-haard-go-with-the-vlo

Met welke Kennedy-broer lag de diva voor deze open haard?

marilyn-monroe-kennedy-1962-go-with-the-vlo

Met John F.? Bobby? Of allebei? (JFK Library White House Photographs/Cecil Stoughton)

marilyn-monroe-brentwood-haard-bungalow-go-with-the-vlo

Waart Marilyns geest nog ergens in de vertrekken rond?

“De grote stukken waren op dat moment nog niet gearriveerd,” schreef Richard in Life Magazine. “Ze zou ook nooit meer meemaken dat ze op hun plek gezet werden. Terwijl ze me door de vertrekken leidde, kaal en voorlopig ingericht alsof iemand er slechts tijdelijk woonde, beschreef ze met liefdevolle opwinding iedere bank, tafel en kast, waar ze zouden komen te staan en wat er speciaal aan was. De weinige kleine Mexicaanse dingen – een tinnen kandelaar, klapstoeltjes die op ingenieuze wijze gesneden waren uit enkele stukken hout, een met leer beklede koffietafel, tegels op de keukenmuren – onthulden haar onstuimige, charmante smaak.”

Geen protserig paleis
Ondanks haar trots wilde Marilyn niet dat haar huis zichtbaar zou zijn op de foto’s bij het interview. Richard: “Ze stond niet toe dat Life er enige beelden van zou schieten. ‘lk wil niet dat iedereen precies weet waar ik leef en hoe mijn bank en haard eruit zien,’ zei ze.'” Voor fotograaf Allan Grant was het geen probleem. Op 7 juli 1962, twee weken na Richards interview, stond hij bij Marilyn in Brentwood op de stoep. “In de hoek van de eetkamer spotte ik een interessant uitziende antieke stoel,” vertelde Allan later over de shoot die een van Marilyns laatste zou worden. “Ik plaatste deze vervolgens voor een zonverlicht raam om het licht te vangen dat van achter haar naar binnen zou komen.” Allan zette Marilyn neer en begon erop los te klikken.

marilyn-monroe-bungalow-brentwood-zwembad-go-with-the-vlo

Marilyn maakte amper gebruik van haar heerlijke zwembad.

marilyn-monroe-zwembad-brentwood-go-with-the-vlo

Ze poedelde al genoeg (naakt) rond in het water op de set van haar laatste film Something’s Got to Give.

marilyn-monroe-keuken-brentwood-go-with-the-vlo

De keuken is helaas niet meer zoals in 1962. De actrice had Mexicaanse tegeltjes aan de muren.

marilyn-monroe-brentwood-stoeltje-go-with-the-vlo

Marilyn thuis poserend voor Life. Het antieke stoeltje uit de shoot werd in 2010 geveild bij Julien’s Auctions.

marilyn-monroe-life-magazine-3-augustus-1962-go-with-the-vlo

Kwetsbaar, grappig en áltijd sexy.

marilyn-monroe-tuin-brentwood-dood-go-with-the-vlo

In de beschutte tuin kon (bijna) niemand zien wat ze in haar privéleven uitspookte.

Allan begon te babbelen om het ijs te breken. “Ik herinnerde me flarden van de tekst in het artikel en vroeg haar om over haar jeugd te praten. Terwijl ze sprak, was ze het ene moment het bleke schoolmeisje, bang en onzeker. Het andere moment werd ze opgewekt, verleidelijk en glamorous. ‘Vertel eens over roem,’ zei ik. Marilyns kwetsbaarheid raakte me. Toch wist haar seksualiteit op de een of andere manier altijd door de nevel van haar persoonlijkheid te breken.”
Tussen het fotograferen door werd ook Allan getrakteerd op een rondleiding. Marilyn liet los dat ze was gevallen voor de eenvoudige look van de bungalow uit 1929. Plus het feit dat er voor haar een familie met kleine kinderen in had gewoond. Ze waren verhuisd, omdat de kinderen groter werden en meer ruimte nodig hadden. “‘Ik wilde geen huis in Beverly Hills en ik wilde ook geen filmsterrenpaleis,’ verklapte ze. ‘Ik wilde gewoon een leuk klein huis voor mij en mijn vrienden.'” De beschutte locatie was een extra bonus. “Haar privacy vond ze erg belangrijk en daarom had ze haar buren zorgvuldig laten natrekken – het was een doodlopende straat met twee andere huizen op het terrein. Marilyn ontdekte dat een van haar buren een hoogleraar was aan de Universiteit van Californië. Dat voelde beter voor haar.”

Bespied en vermoord?
Het is maar goed dat Marilyn nooit geweten heeft dat ze in Brentwood zo’n beetje de minste privacy ooit had. In de bungalow die na haar overlijden diverse keren van eigenaar veranderde, hadden de muren oren.  De acteurs Michael Irving en Veronica Hamel (bekend van de tv-serie Hill Street Blues) ontdekten dit toen zij de bungalow in de vroege zeventig kochten. Tijdens een grootschalige renovatie van de woning kwam het koppel een geavanceerd afluistersysteem tegen dat zijn tentakels tot in alle kamers uitstrekte. Ze schrokken zich rot.
In 2013 dook het verhaal op dat de bekende privé-detective Fred Otash erachter zat. Marilyn zou hem zelf hebben ingehuurd om opnameapparatuur in haar huis te installeren. Vanwege haar relaties met de Kennedy-broers wilde ze haar telefoongesprekken kunnen opnemen en zichzelf zo beschermen. Helaas haalde ze met Fred het Paard van Troje binnen. Hij werkte voor de machtige zakenman Howard Hughes die zocht naar vuiligheid waarmee hij de Democratische Partij in diskrediet kon brengen. Vanaf dat moment werd iedere ontmoeting en ieder gesprek van Marilyn, zonder dat ze het wist, opgenomen en doorgespeeld. Fred pochte later dat hij meegeluisterd tijdens de vrijpartijen van Marilyn en Robert Kennedy. In aantekeningen die na zijn dood werden aangetroffen, schreef hij verder cryptisch: “Ik hoorde hoe Marilyn stierf.”

marilyn-monroe-keuken-bungalow-brentwood-go-with-the-vlo

Het huis heeft een totale woonoppervlakte van 243 vierkante meter en werd later vaak verbouwd.

marilyn-monroe-patio-brentwood-go-with-the-vlo

Toch bleven er een hoop originele details bewaard.

marilyn-monroe-drempel-brentwood-go-with-the-vlo

Wie stapte(n) er in de nacht van 4 op 5 augustus 1962 bij Marilyn over de drempel?

marilyn-monroe-dood-1962-bed-go-with-the-vlo

De diva stierf in bed. Een overdosis of kreeg ze hulp?

marilyn-monroe-dood-1962-brentwood-go-with-the-vlo

55 jaar later zijn er nog zo veel vragen niet beantwoord. Wilde Bobby haar dood hebben?

marilyn-monroe-moord-huis-go-with-the-vlo

En welke rol speelde haar schimmige huishoudster Eunice Murray die nacht?

En daarmee zijn we aanbeland bij de zwarte kant van deze ogenschijnlijk zo idyllische bungalow. Aan 12305 5th Helena Drive voltrok zich een showbizzdrama dat ons tot op de dag van vandaag bezighoudt. In de vroege uren van 5 augustus 1962 werd de 36-jarige Marilyn dood in bed aangetroffen onder omstandigheden die nooit afdoende zijn opgehelderd. Was het zelfmoord door een overdosis barbituraten, zoals de officiële lezing luidt, of toch moord?
De geruchten dat Robert ‘Bobby’ Kennedy haar het zwijgen liet opleggen, blijven hardnekkig. Bobby zou hebben willen voorkomen dat Marilyn de vuile was van de Kennedy-familie buiten zou hangen. Luistervinkje Fred Otash sprak in zijn aantekeningen over een explosieve ruzie tussen Marilyn en Bobby op de avond van haar dood. Marilyn zou het spuugzat zijn geweest om “als een stuk vlees” te worden rondgedeeld door de broers Kennedy. Onderzoeksjournalist Jay Margolis en New York Times-journalist Richard Buskin weten zeker dat het moord was. In hun boek The Murder of Marilyn Monroe: Case Closed claimen ze dat Bobby Kennedy hierbij hulp kreeg van zijn zwager Peter Lawford, een bekend acteur, en Marilyns psychiater Ralph Greenson. Die laatste zou haar een dodelijke injectie met pentobarbital in het hart hebben toegediend.

De persoon die Marilyns oude optrekje koopt, wordt dus de eigenaar van een zeer beladen plek. Wie gevoelig is voor nachtmerries, hoeft echter zijn ogen niet te sluiten in dezelfde ruimte als zij. De bungalow telt nog drie andere ruime slaapkamers. Gelukkig maar!

Bekijk alle foto’s van de bungalow op mercervine.com.

 

 

zwembad-brentwood-marilyn-monroe-go-with-the-vlo

In deze buurt wonen ook James Belushi, Ewan McGregor en Naomi Watts.

bungalow-marilyn-monroe-deur-go-with-the-vlo

De huidige eigenaar kocht de bungalow in 2012 voor 5,1 miljoen dollar, maar woonde er nooit in.

marilyn-monroe-bungalow-tuin-go-with-the-vlo

Alle ruimtes zijn verlaten waardoor de sfeer des te beklemmender is.

murder-of-marilyn-monroe-case-closed-go-with-the-vlo

De complottheorieën blijven komen. Dit boek is uit 2014 vormt fascinerend leesvoer.

brentwood-marilyn-monroe-woning-go-with-the-vlo

Murder in paradise?

marilyn-monroe-brentwood-bungalow-muur-go-with-the-vlo

Achter de hoge muren van 12305 5th Helena Drive had een eventuele moordenaar alle privacy…

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Het huis waar Marilyn Monroe leefde en… stierf

  1. tom says:

    nice house, nice story

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑