...

Gespot Deru leren dieren Duitsland sixties go with the vlo

Gepubliceerd op 25 juli, 2018 door Danny Post

2

Het magische leren dierenrijk van Deru

In de jaren zestig bracht het Duitse bedrijf Deru een hele reeks leren dieren op de markt. Ruim een halve eeuw later zijn deze coole beestjes peperdure verzamelobjecten geworden. Lucky me: ik kocht gisteren voor 2,50 euro een Deru-hond op de vlooienmarkt. Woef!

Het klinkt alsof ik wist wat ik kocht, maar ik had eigenlijk geen idee. Ik groef de hond op in de troeperigste kraam van de hele Rotterdamse Binnenrottemarkt en viel puur voor zijn ongewone look. Pas toen ik de naam op zijn achterpoot googlede, leerde ik wat ik in handen had.
Een kenner had deze boxer echter met trillende vingers opgepakt. De dieren van het Duitse leerbedrijf Deru zijn namelijk vernuftige kunstwerkjes. Ze bestaan ieder uit één stuk leer dat werd gevouwen totdat het de gewenste vorm en pose kreeg. Een beetje zoals origami.
Deru creëerde rond 1965 een heleboel van deze leren beestjes: honden, maar ook leeuwen, olifanten, uilen, apen, eenden, stieren, nijlpaarden, kikkers, giraffen, beren enzovoorts. Door hun gestileerde uiterlijk zijn ze tegenwoordig zeer gewild en – zo ontdekte ik ook tijdens mijn snelle Google-actie in de marktkraam – verzamelaars betalen er grof geld voor.

Hond Deru Duitsland sixties rommelmarkt go with the vlo

Geen ordinair vuilnisbakkie, maar een echte Deru-rashond.

Deru dieren leer Duitsland jaren zestig go with the vlo

Vrolijke beestenboel bij MidMod-Design. Voor 1.950 euro zijn ze alle negen te adopteren.

Deru Duitsland leeuw beer olifant leer dieren go with the vlo

Deze leeuw gromde op 1stdibs. Ook geen goedkope jongen. Op eBay liggen de prijzen nog het laagst.

Boxer Deru hond Duits vintage go with the vlo

Zoek naar het Deru-logo op de dieren. Er zijn door andere fabrikanten namelijk ook kopieën gemaakt.

Deru dieren leer Duitsland nijlpaard verzamelen go with the vlo

Origami met leer. Zo knap gedaan.

Deru leren dieren Duitsland Midcentury Modern go with the vlo

Vooral de giraffen en apen zijn erg in trek.

Ik sloeg steil achterover van sommige prijzen. Gemiddeld heb je zo’n Deru-dier pas vanaf tweehonderd euro en voor de zeldzamere exemplaren moet je nog veel dieper in de buidel tasten. Met name op 1stdibs (de prijzen liggen daar sowieso hoog, maar toch) zijn ze knetterduur. Ik zag een giraf voor negenhonderd dollar, een teckel voor 350 euro en een nijlpaard voor 1.250 euro. Hierbij vergeleken is de set van negen dieren die MidMod-Design in Roosendaal te koop aanbiedt een koopje: 1.950 euro. Dat komt neer op 216 euro per dier.
Gelukkig had de verkoper op de Rotterdamse Binnenrottemarkt net als ik nooit van Deru gehoord en vroeg hij een luttele 2,50 euro voor de hond. Ik heb zelden zo haastig afgerekend. Een kennis die mijn boxer op Instagram zag, wist me te vertellen dat hij deze online had gespot voor 1.400 dollar. Mijn dilemma is nu: doorverkopen en met de winst lekker een reisje naar Londen boeken? Of de coole keffer houden? Ik ben er nog niet uit…

 

Deru dieren uil kikker Duitsland go with the vlo

De uilen zijn al even populair onder verzamelaars.

Deru hond vintage Duitsland go with the vlo

Je kunt hem gerust aanhalen, hij bijt niet.

Deru boxers honden Duitsland go with the vlo

Deze drie boxers brachten vorig jaar bij Sotheby’s 750 dollar op. Zal ik ook…?

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Het magische leren dierenrijk van Deru

  1. Carla says:

    Eerst er zelf van genieten en dan voor lekker veel doorverkopen = dubbel genieten van Fikkie

  2. Har says:

    Twee week gekeden een deru varken in de kringloop. 1euro. Very Happy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑