...

Vlo travel LA Studio Madrid gouden stoeltjes

Gepubliceerd op 21 januari, 2015 door Danny Post

0

Het meubelland van Oz

Bij L.A. Studio in Madrid houden ze niet van kneuterige vintage meubeltjes. Een koffietafel of lamp moet gevoel voor drama hebben. En een randje kitsch mag best. Beroemde klanten als Dolce & Gabbana en regisseur Pedro Almodóvar lopen er de deur plat.

Bijna loop ik L.A. Studio voorbij. Wanneer ik afgelopen zondag door de Calle Arganzuela in Madrid struin, wijst niets erop dat zich in de onopvallende loods een toonzaal van vintage design bevindt. Maar dan zie ik tussen de grote schuifdeuren voorzichtig iets flonkeren. Huh, staat daar nu gewoon een gouden lamp in de vorm van een palmboom? Ik stap over de drempel en beleef vervolgens mijn eigen Wizard of Oz momentje. Vergeten is de grijze buitenwereld waar ik zojuist nog liep. Wat zich voor me uitstrekt is een duizelingwekkende wereld in fullcolour. Van overal schitteren de meest fantastische meubelstukken me tegemoet. De één nog mooier dan de ander. Ik weet niet wat ik zie. Zo moet Dorothy zich gevoeld hebben toen ze het magische land van Oz betrad. Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore.

LA Studio Madrid meubelwinkel

Stop, wacht, niet doorlopen. Follow the light!

Groot, groter, goudst
Voor Madrilenen met gevoel voor smaak is L.A. Studio de stralende Californische zon van de wijk Embajadores. De enorme winkel die onderdak vond in een voormalige garage is heel anders dan de meeste antiekwinkels in deze buurt. Er is niets mis met het verkopen van ietwat sleetse art-decostoelen, overdadige Franse beelden en andere gezelligheid, maar het is wel vrij standaard. En L.A. Studio is allesbehalve dat. Op de winkelvloer die zo’n 700m2 beslaat, willen eigenaar Carlos López (hij is de derde generatie uit een geslacht van antiekhandelaren) en zijn compagnon Adelino Garcia alleen hele bijzondere vintage meubels verkopen. Groot, dramatisch, en voornamelijk afkomstig uit de forties, fifties en sixties.

LA Studio Madrid vintage meubels entree

Oogverblindend. In L.A. Studio kan een zonnebril geen kwaad.

LA Studio Madrid stoeltje

Stoel met smoel.

LA Studio Madrid woonkamer

Een cocktail van verschillende stijlen die we gulzig opdrinken.

LA Studio Madrid vintage bureau

Héél gek maar ineens krijgen we zo’n zin om te werken en vergaderen.

LA Studio Madrid bankstellen

Met zo’n bank belanden jij en je partner ineens in een lange afstandsrelatie.

Want dat waren de gouden jaren wat Carlos en Adelino betreft. Die hele na-oorlogse periode waarin de wereld zich na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog herbouwde volgens een nieuwe, strakkere esthetiek, het fascineerde Carlos als klein jongetje al. Hij ging hard op het gelikte meubilair dat hij zag in Amerikaanse films uit de jaren veertig. “Toen ik voor mezelf wilde beginnen, was het meteen glashelder dat ik mezelf zou specialiseren in vintage design uit de twintigste eeuw, dat voelde ik heel sterk. Met L.A. Studio halen we de elegantie en decadentie van het na-oorlogse Parijs of de klassieke Hollywood-film terug.”

Casa di 007
Denk nu niet dat Carlos en Adelino de huizen of kantoren van hun klanten het liefst ingericht zien als een soort museum van de jaren vijftig of zestig. Het kan soms wel lijken alsof oer-Bond Sean Connery ieder moment de winkel kan binnenvallen om de sleutels van zijn Aston Martin DB5 op tafel te gooien, maar kijk goed en je ziet dat ze de meubels heel duidelijk naar het heden halen. Door de verschillende decennia door elkaar te husselen, door de kasten en banken te combineren met hun zelfgemaakte en zeer imposante wandpanelen, maar ook door een fauteuil bijvoorbeeld opnieuw te stofferen (hoewel ze leer zoveel mogelijk behouden).

LA Studio Madrid retro slaapkamer

De moderne wandpanelen slepen deze retro pornoslaapkamer de 21e eeuw in.

LA Studio Madrid vintage spiegel

“Neem alstublieft plaats, Donald Trump komt zo bij u.”

LA Studio Madrid ligbank

Hoeveel Bondgirls zou 007 op deze bank hebben afgewerkt?

LA Studio Madrid vintage fauteuil en tafel

De Elda fauteuil uit 1963 doet het ook goed in een niet-spacy interieur.

LA Studio Madrid interieur wi

Paars de kleur van depressie? Hier word je juist erg vrolijk van.

“We passen de meubels aan de laatste interieurtrends aan”, aldus Carlos. Eclectiscisme is het toverwoord. “We gebruiken bekende ontwerpen van de grote architecten en industriële ontwerpers van de twintigste eeuw en mixen ze met vanalles en nog wat.” Hierdoor ontstaat een look die retro en modern tegelijk is. En enigszins over the top. Carlos vindt het te gek om boven een jaren vijftig kastje dat hij vond in een sjiek appartement op de Champs-Elysées een handgeschilderde tourposter van rockband The Clash te hangen. Dat contrast is zo spannend. Je mag best een statement maken. Een beetje pep in je interieur is goed.

VIP klanten Dolce & Gabbana
Carlos en Adelino oogsten goed met hun lef. Terwijl de antiekwinkels om hen heen het ontzettend zwaar hebben door de crisis en de veranderende smaak van het publiek, gaan zij als een speer. Dolce & Gabbana adoreren L.A. Studio en hebben met Carlos verschillende van hun winkels ingericht, en ook regisseurs Pedro Almodóvar en Alejandro Amenábar zijn trouwe klanten. “Je moet diversifiëren, risico’s durven te nemen,” zegt Adelino over het geheim van hun succes. “De markt is bijna compleet verzadigd, dus je moet jezelf specialiseren, een bekendheid opbouwen vanwege een bepaalde look. In ons geval betekende dit dat we ver uit de buurt bleven van Scandinavisch design, dat extreem populair is. In plaats daarvan kozen voor meubilair uit de jaren veertig tot zestig. Spullen van topkwaliteit, dingen waar een stukje geschiedenis aan kleeft. We kopen het meeste van wat je in de winkel ziet in het buitenland, België, Frankrijk… in Spanje werd vanaf de jaren dertig niets interessants meer gefabriceerd.”

LA Studio Madrid zitbank

Crap om op te liggen, maar wat een fijn object.

LA Studio Madrid barretje en lamp

Wie heeft de zon nog nodig met zo’n waanzinnige lamp in huis?

LA Studio Madrid interieur

Winnaars. Carlos en Adelino gaan altijd voor goud. Oh, en hout.

LA Studio Madrid koffietafel en uitgang

‘Mijn’ salontafel was zo zwaar dat ik hem helaas niet naar buiten kon smokkelen.

LA Studio Madrid panter

“Grrrrrrrr, de meubels hier zijn om op te vreten!”

Maar hoe bijzonder hun winkel ook is, de jongens rekenen geen miljonairsprijzen besluit ik. Sommige bureaulampen mogen al weg voor tweehonderd euro. Ook de grote stukken kosten geen kapitalen. Ik val als een blok voor een beest van een salontafel in de stijl van de Italiaan Willy Rizzo. Het walnoten vierkant van 1.20 bij 1.20 meter moet ‘slechts’ 3900 euro opbrengen. Geen IKEA-prijsje, maar het is ook geen tienduizend euro. Even de bankrekening plunderen en ik heb mooi wel een joekel van een design statement in huis, mijmer ik in een vlaag van lichte verstandsverbijstering. Zijn mijn hersens zodanig verweekt van al die topmeubels dat ik hier nu vierduizend euro ga wegbrengen? Maar dan komt het ontnuchterende besef dat de tafel zowat groter is dan mijn hele woonkamer. Ik schraap mijn tong van de grond, sluit mijn mond en sjok met tegenzin naar buiten. Eerst maar eens een bijpassend huis aanschaffen.

L.A. Studio
Calle Arganzuela 18
28005, Madrid
Tel. +34 91-3657566
lastudio.es

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑