...

Marktreview

Gepubliceerd op 15 september, 2015 door Danny Post

0

Het rommelt goed in Keulen en Düsseldorf

Op een paar uurtjes rijden van Nederland wacht een Duits rommelpretpark. In de stad Keulen, maar ook het nabijgelegen Düsseldorf worden vooral tijdens de weekenden vele vlooien- en antiekmarkten georganiseerd. Ik bezocht er twee. 

Stadsbeelden: Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH/Köln Tourismus

Een van mijn beste vriendinnen heeft een nieuwe bevlieging: Duitse rommelmarkten. Met haar vriend, die al even gek van vintage is als zij, is ze steeds vaker bij onze oosterburen te vinden. Enkele maanden geleden bezocht ze de grote rommelmarkt van Frankfurt (iedere zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur) en die was het summum van goeie vintage, als ik haar whatsapp-tsunami aan mij moet geloven. Ik kreeg het ene na het andere fotootje van haar aankopen doorgestuurd: een oude legerlamp, een warmtelamp, een tafeltje met een schemerlamp eraan (wat moet ik zeggen, ze had een lampendagje) en allemaal gescoord voor belachelijk weinig. Klap op de vuurpijl waren de twee buisframe stoelen van Weigel-Hüster die ze na de markt voor negen euro per stuk vond bij de lokale kringloop. In Nederland verkocht ze ze door voor 125 euro.

Rommelmarkt Frankfurt

Zeg ’t (Frank)furt, in Duitsland groeien de retro lampen aan de bomen.

Frankfurt rommelmarkt buisframe stoel

De Duitse Gispen: Weigel-Hüster.

Frankfurt rommelmarkt

Voordringen in Frankfurt mag. Het móet zelfs indien je iets wilt kopen.

Frankfurt rommelmarkt 2

Snakkend naar vintage variatie? Ga eens shoppen bij onze oosterburen!

Niet lang daarna herhaalde het frustrerende meekijken op afstand zich en werd ik bedolven onder de foto’s vanuit Düsseldorf. Mijn vriendin was op de uitgestrekte Radschlägermarkt (één keer per maand op zondag) en opnieuw vlogen de superlatieven me via whatsapp om de oren. “Het is hier fantastisch!!” “Wat een te gekke spullen!!” “Niet normaal zo goedkoop!!!” Vrolijk laadde ze haar auto vol. En toen … was ik het zat. Ik moest ook naar Duitsland!

Het land van Sylvie Meis
Ik besluit met mijn man Evren om een combi-weekendje Düsseldorf/Keulen te houden: de zaterdag voor Düsseldorf, de zondag voor Keulen. Dat kan makkelijk, want met de trein ben je er vanuit Nederland in minder dan drie uur en de steden liggen dichtbij elkaar. Toch moet ik even slikken als ik laat op een vrijdagavond op station Düsseldorf arriveer. Ik heb namelijk niet zo heel veel met Duitse steden als ik heel eerlijk ben. Berlijn vind ik te gek, maar voor de andere steden die ik bezocht, waaronder Hamburg en München, wilde de liefde nooit echt komen. Ze zijn als Sylvie Meis: mooi, maar koud. Kil bijna (wellicht dat zij daarom zo hot is in Duitsland?). Het rauwe randje van Berlijn ontbreekt in de meeste andere Duitse steden volledig. Ook Düsseldorf waar ik lang geleden al eens was, kon me weinig bekoren. Zal het dit keer anders zijn?

Düsseldorf nieuwbouw

Sylvie Meis vindt Düsseldorf vast een ganz tolle stad.

Dusseldorf Japans meisje

“Hihihi, mijn rode mangajurkje vloekt wel met de betonnen omgeving.”

Düsseldorf Altstadt

In de buurt van de rivier is het wél gezellig.

Düsseldorf Köningsallee

En rond de Königsallee ook.

Ja en nee. Een eerste rondje door de stad op zaterdagmorgen maakt duidelijk dat Düsseldorf nog steeds de fun en allure van winkelcentrum de Amsterdamse Poort heeft. Veel beton, veel nietszeggende kantoorgebouwen, veel grijs, veel dat je meteen weer wilt vergeten. De enige kleur op straat wordt veroorzaakt door een Japans festival dat in de stad aan de gang is, overal zien we meisjes die uitgedost zijn als mangapoppen. Maar goed, daar hebben we het dan ook zelf naar gemaakt, besef ik me. Het waren immers de geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog die een belangrijk deel van Düsseldorf in de as legden. Behalve de enorme winkelstraat Königsallee is eigenlijk alleen het deel van het oude centrum dat overbleef en Altstadt wordt genoemd, gezellig. Tezamen met het zuiderlijk gelegen en zeer sfeervolle Carlstadt, waar zich de meeste (helaas vrij dure) antiekwinkels bevinden en waar met grote regelmaat antiek- en rommelmarkten worden georganiseerd.

Kwaliteitsvlooien in Düsseldorf
Al maakt het weinig inspirerende stadshart van Düsseldorf ook weer niet zoveel uit. We zijn gekomen voor de befaamde Trödelmarkt & Antikmarkt en die vindt elke zaterdag vanaf zes uur ’s ochtends plaats op de Aachenerplatz even buiten het centrum. Een tramritje van tien minuten en we zijn er. En met ons velen. Deze rommelmarkt, een van de oudste en grootste in de regio, is razend populair. We hoeven maar in de lange polonaise aan te sluiten om zonder problemen bij de ingang te arriveren. Maar hé, wacht eens. Zie ik daar nu groentekramen? Bloemen en planten? Die verdammte telefoonhoesjes? Een verkoper van -hoe lekker ook- currywursten? Ben ik helemaal uit Nederland gekomen voor een halve braderie??! Een oer-Hollandse vloek ligt klaar op mijn lippen, maar dan zien Evren en ik in de verte een blauw bord boven een grote witte tent. Daar is het tweedehands rommelgedeelte.

Düsseldorf rommelmarkt

En adem uit… daar is de rommelmarkt al.

Dusseldorf rommelmarkt lamp

Binnen gelukkig geen telefoonhoesjes, maar priemende poppenogen.

Dusseldorf rommelmarkt

Sucker voor glaswerk? De Trödelmarkt & Antikmarkt helpt je bij de uitbreiding van je collectie.

Dusseldorp rommelmarkt beeld leren jas

Een oude lange leren jas in Duitsland blijft iets dubieus houden.

Dusseldorf rommelmarkt tassen

Terug naar de school. De revival van de leren schooltas is ook hier gaande.

Dusseldorf rommelmarkt pop

Aan de prijzen val je je soms een buil. Maar vaker niet.

Alhoewel… ‘rommel’ is misschien iets te sterk uitgedrukt. Binnen trekt, uitgesmeerd over vier lange gangpaden, veelal het betere antiek aan ons voorbij. Geslepen borrelglazen, bronzen art deco beelden, schilderijen, als je van kwaliteit houdt, zit je hier goed. Zelfs de kledinghoek achterin is minder rommelig dan hij lijkt. Een nadere inspectie wijst uit dat de verkoopster verdomd goed heeft nagedacht over haar ‘burleske danseres weet niet wat ze aan moet trekken voor een date en trekt half-hysterisch alles uit de lades en kasten’-sfeertje. De prijzen zijn zoals te verwachten niet laag, maar torenhoog zijn ze ook niet. Redelijk is het woord dat ik zou willen gebruiken. Een antieke secretaire koop je nu eenmaal niet voor twee euro.

Keith Harinkje happen?
Bovendien staan veel handelaren open voor onderhandelen. Een enkeling is zelfs nogal plakkerig, ondervinden we bij een kraam waar authentieke Keith Haring-posters uit de eighties hangen. De verkoper graaft zijn klauwen diep in onze armen zodra mijn man op een poster afloopt. Hij steekt een ellenlange wikipedia tekst af over de kunstenaar en hij drukt ons steeds weer op het hart dat de affiches ‘héél erg zeldzaam’ zijn. Op het laatst voelen we onszelf net twee insecten die een verkeerde afslag namen en tegen een klevende vliegenvanger opvlogen. Loswrikken lijkt onmogelijk. Evren is het zo beu dat hij afziet van de koop. Ja, 25 euro is een hele sympathieke prijs, maar onze vrijheid is onbetaalbaar. Wegwezen en snel.

Düsseldorf antiekmarkt kasten

Ok, dit meenemen in de trein wordt een uitdaging.

Dusseldorf rommelmarkt platen

Heb je meer met vinyl platen dan zilveren platen? Kein Problem!

Dusseldorf rommelmarkt Keith Haring

Deze Keith Haring posters zijn heel uniek. Nee echt, HEEL UNIEK.

Dusseldorf rommelmarkt stoel theeglaasjes

Iemand nog een gezellig kopje retro thee?

Dusseldorf rommelmarkt buiten

Buiten vind je iets meer gezellige troepjes.

Rommelmarkt Dusseldorf buiten

Je eigen kauwgumautomaat in de woonkamer?

Of het nu onze angst is om een tweede zwaan kleef aan te treffen of dat we gewoon niets zien, maar tijdens de twee uurtjes die volgen geven we weinig uit. Ik koop alleen een houseplaat van nineties band The Beloved. Ook bij de kraampjes met de kleinere (en goedkopere) vlooienhandel die we naast en achter de tent nog ontdekken, rolt ons geld niet. Maar dat heeft alles te maken met de verstikkende ring van worsten- en pantoffelkramen om deze markt. Kun je ze binnen nog negeren, buiten is dat vrijwel onmogelijk. Ze knellen alle zuurstof af naar de hersenhelft die mijn vermogen tot gericht vlooien reguleert. Ik.wil.niet.op.een.halve.braderie.zijn. Conclusie: de Trödelmarkt & Antikmarkt is hartstikke leuk, mits je hem beschouwt als voorgerecht. Je moet hem altijd combineren met een hoofdmenu elders in de buurt.

Keulse coolheid
En laat dat hoofdgerecht nu de volgende dag worden opgediend in de vorm van de antiek- en designmarkt in Keulen! We hebben hem lukraak uit een lijstje van markten gekozen en het blijkt een schot in de roos. Als we nog maar twee stappen hebben gezet op de Rudolfplatz bij de oude stadspoort Severinstorburg, weten we al: dit wordt smullen. Van alle kanten wordt ons overheerlijk vintage snoepgoed voor de neus gehouden. We zien Bauhaus tafellampen, kleurige lichtreclames, platenspelers, sjiek glaswerk, paspoppen en opvallend veel fifties en sixties objecten. Sommige handelaren hebben hun kraam in een bui van creativiteit zelfs ingericht als een huiskamer uit die tijd. Inclusief ‘achteloos’ neergekwakte tijdschriften van toen.

Keulen strand

Bali langs de Rijn. Aan de rivier is het exotischer dan gedacht.

Keulen rommelmarkt plein

In Keulen worden de geweldigste dingen bij de boom gezet.

Keulen rommelmarkt kraam

Aan industrieel snoepgoed geen gebrek.

Keulen rommelmarkt vazen West-Germany

In het hol van de Duitse leeuw dus veel West-Germany vazen.

Keulen rommelmarkt letters

Een oldskool bord van de Duitse supermarktketen Rewe.

Keulen rommelmarkt zithoek

Welkom thuis in 1963.

Maar die creativiteit hoort een beetje bij deze intieme markt. Een platenverkoper bij wie we een heel stel eighties classics kopen, vertelt ons: “Anders dan veel andere vintage markten in Keulen vindt deze antiek- en designmarkt maar een paar keer plaats per jaar. En de naam zegt het eigenlijk al: het niveau ligt ook wat hoger.” Hij overdrijft niet. Na een eerste rondje over de markt besluiten we dat dit een van de mooiere fijnproeversmarkten is waar we de afgelopen maanden zijn geweest. Ineens snappen we de bijnaam van Keulen, ‘Stadt der guten Laune’ ofwel de stad van het goede humeur, stukken beter. We beginnen spontaan te stralen.

Bagagestress
De gelikte look vertaalt zich gelukkig niet in miljonairsprijzen. Net als in Düsseldorf kun je het zo duur of goedkoop maken als je wilt. In de kramen staat iets voor elk budget. Echter, tijdens ons tweede rondje doemt een heel groot probleem op: veel dingen die we mooi vinden passen onmogelijk in het bagagerek van de trein. Een kolossale industriële lamp, ik laat hem staan. Een geel buisframe stoeltje, ik kan er honderd keer ‘tje’ achter plakken, maar dat gaat hem ook niet worden. Een groot reclamebord, dóórlopen. Meeste hartzeer veroorzaakt een sixties salontafel met een glazen plaat in het midden. Eronder bouwden kitschvogeltjes hun nestje. In onze woonkamer zouden ze beslist het allerhoogste lied zingen, maar ik zie in gedachten het onverbiddelijke gezicht van de treinconducteur al voor me. “Raus mit der Tisch!”

Keulen rommelmarkt schilderij

Het Michelin-mannetje blaast even uit bij de oude stadspoort.

Keulen antiekmarkt letters

Zouden ze ook de letters ‘VLOOIEN OP Z’N DUITS ROCKS’ hebben?

Keulen antiekmarkt servies en emmers

Pastelkleurtjes om op te vreten.

Keulen rommelmarkt honkbal

Een hakmes en twee armen. Verkoper met een morbide gevoel voor humor?

Keulen rommelmarkt skelet

Supergroot is de antiek- en designmarkt niet (50 kramen) maar wat een kwaliteit.

Keulen rommelmarkt tafel en lampen

Ken je dat verhaal van de tafel die niet naar Nederland kon komen? Nee? Wij wel.

Ik maak de mentale notitie dat ik een volgende keer terugkeer met een auto of – beter nog – een busje. Dan kan ik net als mijn vriendin zo asociaal proppen als ik wil. Want terugkeren zal ik. Dit weekendje smaakte naar meer. En als ik de Duitse rommelmarktsites lees zie ik zo al vijf grote markten in Keulen en Düsseldorf (en stiekem ook Frankfurt en München) die me razend nieuwsgierig maken. In ieder geval wil ik één van de nachtrommelmarkten meemaken die worden georganiseerd. Aan de foto’s te zien zijn deze meer events dan markten, met zelfs muzikale optredens. Duitse hipsters hebben ze standaard in hun agenda staan. Alleen laat ik zoals gezegd dan wel de trein thuis. Er is maar zoveel frustratie die een mens aankan.

De Trödelmarkt & Antikmarkt vindt elke zaterdag plaats in Düsseldorf. Alle informatie vind je op
troedelmarkt-aachenerplatz.de. De eerstvolgende antiek- en designmarkt op de Rudolfplatz in Keulen wordt gehouden tijdens het laatste weekend van september: coelln-konzept.de. Enkele andere handige sites zijn koeln.de (goed overzicht van alle rommelmarkten in Keulen), flohmarkt-frankfurt.com (Frankfurt) en nachtkonsum.com (nachtmarkten en meer).

 

Nachtrommelmarkt Keulen

Als de zon in Duitsland ondergaat…

Nacht rommelmarkt Keulen

… komen de rommelmarktvampieren tevoorschijn.

Keulen nachtleven

En hadden we al gezegd dat Keulen stikt van de leuke barretjes?

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Het rommelt goed in Keulen en Düsseldorf Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

4


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑