...

Tip! Scopello vakantie Sicilie baai go with the vlo

Gepubliceerd op 2 september, 2016 door Danny Post

0

Het verborgen walhalla van Scopello

Ik ben nog steeds op Sicilië en kan niet wachten om je te vertellen over Scopello. Of eigenlijk ook weer wel, want zo’n afgelegen paradijselijke baai wil je het liefst voor jezelf houden.

Shit. De lange rij mensen die mijn man Evren en ik vanuit de verte zagen bij de ingang naar de baai van Scopello zijn geen toeristen die een inleidend promopraatje krijgen van hun reisleider. Het zijn wachtende strandgasten. Wat is het geval? Om grote drukte te vermijden, laten de beheerders slechts mondjesmaat nieuwe bezoekers toe. Twee mensen eruit, dan twee mensen erin. Een nobel principe, maar snel is anders. We zijn not amused. We hebben vanuit de Siciliaanse hoofdstad Palermo een uur moeten rijden om hier te komen. Bovendien is het snikheet, onze kruinen beginnen langzaam te smeulen. We willen de zee in. Maar als we na meer dan een half uur wachten (en het betalen van vier euro entree per persoon, de baai is privé-terrein en het onderhoud kost geld) eindelijk naar binnen mogen, zijn we er blij om. Door het strenge toelatingsbeleid blijft het idyllische sfeertje behouden. Het is redelijk druk, want het zijn de laatste vakantiedagen voor de Italianen, maar het is geen gekkenhuis.

Scopello strand Sicilie wachten go with the vlo

Smelten terwijl u wacht.

Scopello baai Sicilie go with the vlo

Maar het is de zonnesteek en het ontplofte tomatenhoofd waard.

Scopello Sicilie strand go with the vlo

Net een schilderij.

Scopello kat strandje Sicilie go with the vlo

Vrouwen, oude mannetjes, katten, iedereen voelt zich loom worden.

Scopello Sicilie baai go with the vlo

Italiaanse zeemeermin overdenkt haar leven.

Scopello Sicilie go with the vlo

Glashelder en schoon. Wat wil je nog meer?

Evren en ik wilden al naar Scopello sinds we er in een tijdschrift een foto van zagen. De realiteit stelt niet teleur. Magnifiek. We blijven even stilstaan om de omgeving in ons op te nemen. Het azuurblauwe water dat zo helder is dat je tot op de bodem kunt kijken, de machtige rotsen die oprijzen uit de zee, God had een goede dag toen hij deze baai schiep. De oude man trok werkelijk alle registers open. Blikvanger is echter iets dat door mensenhanden werd gemaakt. De kade wordt omarmd door een oude tonnara of tonijnfabriek. Op de helling waar tot 1984 de tonijn aan land werd getrokken, doen nu complete Italiaanse families een kleurtje op. Hun strandrituelen zijn nog zoals die van hun ouders en grootouders voor hen: eten mee, een boekje en de overige tijd wordt gevuld met praten. Het is zoals je het Italië uit de jaren vijftig voorstelt. De enige concessie aan de moderne tijd zijn de mobiele telefoons. Enkele jongeren duiken in zee met hun selfiestick in de hand. Elke spierbeweging moet worden vastgelegd.

Kluizenaar aan zee
De baai van Scopello is zo’n plaatje dat het een geliefde locatie is voor filmmakers. Er werd een aflevering van de populaire detectiveserie Inspector Montalbano opgenomen en in 2004 kwamen de kade en de tonnara ook voorbij in de Hollywoodfilm Ocean’s Twelve. Hoog boven de baai ligt het gehucht Scopello zelf. Het werd gebouwd rondom een achttiende-eeuwse baglio die versterkt werd met een hoge muur en grote toegangspoorten. Op het centrale plein kun je in de schaduw een koud drankje bestellen en in de straatjes vind je verschillende hotels en bed and breakfasts. Indien je ernaar snakt om even helemaal van de aardbodem te verdwijnen en tot jezelf te komen, vormt Scopello de perfecte onderduikplek. Het plaatsje en de baai zijn zo afgelegen dat je echt moeite moet doen om er te komen. Dat filtert behoorlijk. Met name in het voor- en naseizoen is je rust verzekerd (augustus is het drukst én warmst). Houd er wel rekening mee dat Scopello in de winter een schoonheidsslaapje doet. Dan zijn de meeste hotels dicht.

Scopello baai zwemmen Sicilie go with the vlo

In de baai kunnen jong en oud ook fantastisch duiken.

Scopello pier Sicilie go with the vlo

Of dompel jezelf onder in het Italiaanse drama.

Scopello Italie strandje go with the vlo

Overal liggen nog restanten van het tonijnvisserijverleden.

Scopello strandje Sicilie go with the vlo

In augustus is de drukte het grootst. Ik genoot er juist van. Al die gesprekken om af te luisteren!

Scopello dorpje Sicilie go with the vlo

In het dorpje Scopello zelf is het nog warmer dan bij de baai. Hop van parasol naar parasol.

Scopello rotsen Sicilie go with the vlo

Hier wil je toch nooit meer weg?

Wel het hele jaar geopend is de tonnara aan de baai. Je kunt de voormalige visserswoningen van het complex huren voor een eenvoudig verblijf. Om de oorspronkelijke allure en rust van deze plek te waarborgen zijn televisies, vaste telefoonlijnen of air conditioning door het management achterwege gelaten. Je bent volledig op jezelf en de natuur aangewezen. En dat is puur genieten, aldus een gaste die hier tijdens de winter logeerde. “We vonden onderdak, warmte en een onvergetelijke ervaring bij Tonnara di Scopello. De mogelijkheden om mooie foto’s te maken zijn eindeloos. Ik zou graag terugkeren voor een langere retraite. De tonnara zou een inspirerende plek zijn om te schrijven, schilderen of simpelweg uit te kijken over zee.”

Meer informatie over de Tonnara di Scopello: tonnaradiscopello.com.

 

Scopello zonsondergang go with the vlo

Nog een laatste plaatje voordat de zon in zee zakt. Ik keer hier snel terug!

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑