...

#tbt Kersthits Mariah Carey Wham Kerstmis go with the vlo

Gepubliceerd op 24 december, 2015 door Danny Post

0

Het verhaal achter de 5 grootste kersthits

Momenteel zingen we de kersthits van Mariah Carey, Wham! en Band Aid weer woord voor woord mee. Maar wat weten we er eigenlijk verder van? Op deze Throwback Thursday kerstavond ontdekken we dat het tijdens het opnemen van Do They Know It’s Christmas flink sneeuwde uit de neuzen van de artiesten en dat er van All I Want For Christmas is You nóg een videoclip bestaat. Een heerlijke kerst iedereen! 

Do They Know It’s Christmas? – Band Aid (1984)
Toen de Britse zanger Bob Geldoff op 23 oktober 1984 een BBC-documentaire zag over de hongersnood in Ethiopië, besloot hij geschokt: hier móet iets aan gedaan worden. Met zijn maatje Midge Ure van de groep Ultravox kwam hij op het idee om een liefdadigheidsplaat te maken. Toevallig had Bob nog een songtekst liggen die perfect paste in het thema en met Midge componeerde hij de melodie. Ze belden alle grote namen van die tijd, Duran Duran, Wham!, Spandau Ballet, Sting, Bananarama, Status Quo, U2, Culture Club en op 25 november werd het nummer in één dag opgenomen. De druk was enorm, maar die werd verlicht door veel coke en drank, aldus journalist Robin Eggar die erbij was: “Zodra de mannen van Status Quo hun zak cocaïne tevoorschijn toverden en de drank begon te vloeien -ik had zes flessen uit mijn flat meegebracht die in een minuut op waren- werd het een feestje.” Boy George miste bijna de snuifboot. De Culture Club-diva lag ondanks zijn belofte om te komen in New York te slapen. Een boze Bob belde George om drie uur ’s nachts uit bed en beval hem om NU de Concorde naar Londen te nemen. George arriveerde rond acht uur ’s avonds en was de laatste die zijn tekst inzong. Do They Know It’s Christmas werd dé kerstknaller van 1984 en wordt nog ieder jaar afgestoft. En dat terwijl Bob zijn creatie zelf eigenlijk flut vindt, bekende hij in 2010: “Ik ben verantwoordelijk voor twee van de ergste platen uit de geschiedenis. Do They Know It’s Christmas en de andere is We Are The World (de liefdadigheidsplaat die Do They… na-aapte).” Er werden drie covers gemaakt maar die konden de magie van het origineel nooit evenaren. De meligste versie is die van Band Aid II uit 1989. Voetjes van de vloer. Hongerlijden is fun!  

All I Want For Christmas is You – Mariah Carey (1994)
De geboorte van een van de grootste kersthits aller tijden was zo gepiept. Een kwartiertje hadden Mariah Carey en co-schrijver Walter Afanasieff nodig om de structuur en melodie van All I Want For Christmas is You op papier te zetten, meer niet. Mariah wilde de mensen met het nummer vooral vrolijk maken, vertelde ze later. “All I Want For Christmas Is You moest fun zijn. Het roept een zeer traditionele, ouderwetse kerstsfeer op. Het is zeer retro, een beetje sixties-achtig.” De licht-hysterische zang wordt nu beschouwd als een van de succesingrediënten van het lied, je brult het zo mee, maar aanvankelijk vond Walter Mariah’s blije stemacrobatiek helemaal niks, bekende hij. “Mijn eerste reactie was: ‘Dat klinkt als iemand die stemoefeningen doet… Weet je heel zeker dat dit is wat je wil?'” Mariah duwde door en de rest is geschiedenis. Wie de ‘You’ is die Mariah zo graag wil voor Kerstmis? Haar toenmalige echtgenoot en Sony-baas Tommy Mottola. Wie goed oplet, ziet hem in de bekende videoclip even opdraven als kerstman.  Overigens werd er bij het nummer nog een tweede clip gemaakt die maar weinig mensen kennen. Daarin is Mariah geheel in retro stijl gekleed, bij wijze van ode aan de sixties meidengroep The Ronettes. Ook leuk, maar doe ons haar gerollebol in de sneeuw maar.  

White Christmas – Bing Crosby (1940)
Dit jaar vieren we de 75e verjaardag van White Christmas. Het iconische kerstliedje hoort bij de 25e december zoals te strakke broeken bij René Froger horen. Hoe grappig is het daarom dat het ontstond in het snikhete La Quinta, Californië. De beroemde componist Irving Berlin genoot daar in 1940 van een korte vakantie toen de woorden ineens tot hem kwamen. Volgens de overlevering zou hij tegen zijn secretaresse hebben gezegd: “Snel, pak je pen en noteer dit liedje. Ik geloof dat ik zojuist mijn beste nummer ooit heb geschreven. Wat zeg ik: ik heb zojuist hét beste nummer ooit geschreven!” Irving Berlin schreef White Christmas voor de film Holiday Inn uit 1942 met Bing Crosby. De zanger vond er eerst weinig speciaals aan. Gewoon een leuk riedeltje dat hij in 18 minuten op de plaat slingerde. Meer niet. White Christmas scoorde in het begin ook niet. Totdat de Tweede Wereldoorlog die op dat moment woedde, steeds verder verhardde en mensen troost begonnen te putten uit de melancholieke tekst. White Christmas won een Oscar voor beste filmsong en groeide uit tot een evergreen die inmiddels is gecoverd door vele artiesten, van Elvis Presley tot Lady Gaga. De versie van Bing Crosby is zelfs de bestverkochte single aller tijden, met wereldwijd 100 miljoen verkochte exemplaren. Niet slecht voor een liedje dat werd gepend terwijl Irving het (smelt)water langs zijn bilnaad voelde sijpelen.  

Last Christmas – Wham! (1984)
Last Christmas van Wham! heeft na dertig jaar een baard die langer is dan die van de kerstman, maar nog steeds blijft het een razend populaire kerstplaat. En dat terwijl het helemaal niet zo’n gezellig nummer is als je goed naar de tekst luistert. Last Christmas gaat over iemand die belazerd is door zijn geliefde en verbitterd terugblikt op hun relatie. “Last Christmas I gave you my heart, but the very next day you gave it away. This year to save me from tears I’ll give it to someone special.” Zanger George Michael zat op het moment dat hij het nummer schreef nog diep in de kast, dus in de bijbehorende videoclip is die overspelige lover een vrouw. Toch hoef je slechts naar de geblondeerde leeuwenmanen van George te kijken om te weten dat hij ook toen al aan Santa Cruising deed. Zelf kan hij de clip amper nog aanzien. Lachend tijdens een interview: “Ik krijg er plaatsvervangende schaamte van. In die dagen wilde ik lange, blonde, steile haren hebben omdat ik mezelf niet wilde zijn. Dus het korte, donkere krulletjeshaar moest verdwijnen. Terugkijkend denk ik dat ik ook heel goed zonder de gordijnringen in mijn oren had gekund.” In 2009 bracht George een nieuwe kerstsingle uit getiteld December Song. Weer melancholiek en bitterzoet. Voor deze man is Kerstmis gewoon niet zo’n hele lollige periode?  

Happy Xmas (War is Over) – John Lennon (1971)
Beatles-fans vervloeken zo’n beetje alle muziek die John Lennon maakte met zijn grote liefde Yoko Ono. En ja, haar stem klinkt inderdaad alsof een dragqueen haar acrylnagels langs een schoolbord haalt. Maar Happy Xmas (War is Over) dat John maakte met Yoko en haar Plastic Ono Band is wel prachtig. Het nummer kwam voort uit het vredesactivisme van het koppel. Vanaf 1969 protesteerden de twee met onder meer hun bed-ins tegen de oorlog in Vietnam. In december van dat jaar verspreidden ze in twaalf grote wereldsteden posters met de leus ‘WAR IS OVER! If You Want It – Happy Christmas from John & Yoko’ en die zin werd de hook van Happy Xmas (War is Over). De lievige toon werd bewust gekozen. Door het succes van zijn andere vredeshit Imagine besefte John dat je mensen sneller met je mee krijgt als je ze niet te agressief benadert. Hij zei hierover: “Ik begrijp nu wat het beste werkt: je moet je politieke boodschap insmeren met een beetje honing.” Doordat het liedje in 1971 relatief laat uitkwam, het was al 1 december, scoorde het minder goed dan verwacht. Maar dat onrecht is 44 jaar later rechtgezet. Het wordt nog iedere kerst grijsgedraaid, duikt eens in de zoveel tijd weer op in de hitlijsten en is een favoriet van artiesten als Melissa Etheridge en Maroon 5. De band bracht het in 2007 zelf op single uit. Alleen jammer dat we Johns vredesboodschap maar niet in de oren willen knopen…  

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑