...

Tip! Back in Time for the Weekend seventies familie vrije tijd go with the vlo

Gepubliceerd op 2 februari, 2016 door Danny Post

0

Het weekend vieren zonder social media? Hellup!

Vanavond start op BBC Two de serie Back in Time for the Weekend. Daarin maakt de familie Ashby-Hawkins een tijdreis vanaf de fifties naar nu. In iedere aflevering leven ze in een ander decennium en brengen ze hun vrije tijd door zoals men dat toen deed. Voor moeder Steph werd het een heftige confrontatie met haar iPad-verslaving. “Ik ben een ander mens nu.”

Als je van vintage en nostalgie houdt, zit je goed bij de BBC. De zender staat niet alleen elke dag strak van de antiekprogramma’s zoals Flog It! en Antiques Road Trip (mijn persoonlijke favoriet), maar is ook een kei in het bedenken van tijdreis-reality’s. In de kijkcijferhit Victorian Farm werden mensen bijvoorbeeld teruggeflitst naar het platteland van de Victoriaanse tijd. Gehuld in de kleding uit die periode zag je ze ploeteren op de boerderij zonder elektriciteit en centrale verwarming, met alleen de landbouwtechnieken die destijds voorhanden waren. Smullen! Laatste in de reeks van zulke programma’s is Back in Time for the Weekend (het vervolg op Back in Time for Dinner) dat vanavond begint op BBC Two. Daarin wordt gekeken hoeveel er in de afgelopen 65 jaar is veranderd in de manier waarop we onze vrije tijd doorbrengen. Zes afleveringen lang volgen we de Londense familie Ashby-Hawkins, bestaande uit kinderoppas Rob (44), ICT’er Steph (50) en hun kinderen Daisy (16) en Seth (12), door de tijd. We starten in de jaren vijftig en eindigen in het nieuwe millennium. Het gezin gaat gekleed naar de mode van ieder volgend decennium, leeft in een interieur van toen en belangrijkste, moet zich op ouderwetse wijze zien te vermaken. Het werd een levensveranderende ervaring.

Back in Time for the Weekend familie fifties tijdreizen breien nostalgie go with the vlo

Breien in plaats van appen (de chagrijnige man op de achtergrond is de presentator).

Back in Time for the Weekend tijdreizen nostalgie go with the vlo

Reis jij de komende weken mee met de familie Ashby-Hawkins?

Back in Time for the Weekend jaren vijftig tuin nostalgie retro go with the vlo

Samen in de tuin en gewoon praten zonder iedere minuut op je iPad te turen. Eng!

Moeder Steph: “Het meedoen aan dit programma heeft ons zoveel inzicht gegeven. Ik ben een heel ander mens geworden. We hebben dingen met elkaar gedaan waarvan we nooit hadden denken dat we ze nog eens zouden doen. Samen, als gezin, wat echt geweldig was.” Beste decennium? De seventies. Tijdens die periode was er een perfecte balans tussen comfort en familiewaarden voordat gezinnen werden versplinterd door alle technologie. Want dat was de grootste ontdekking die de familie Ashby-Hawkins deed: hoe erg we slaven zijn geworden van onze telefoons, laptops en iPads. We zitten tegenwoordig als een stel swipende en Facebookende zombies bij elkaar, zegt Steph. Ieder op zijn eigen eilandje. “Alle goede manieren zijn het raam uitgegooid. Tijdens de lunch of het avondeten zitten hele families met hun iPad aan tafel.” Zijzelf deed dat voorheen ook. “Mijn iPad zat permanent aan mijn hand gesoldeerd, zoals bij zovele mensen, maar ik ben veel selectiever geworden in het gebruik ervan. Ik besefte hoezeer technologie mijn leven had overgenomen en dat het de baas was over mij in plaats van andersom. Ik lees nu meer, ben weer begonnen met breien.” Dochter Daisy is na haar deelname aan de show zelfs helemaal gekapt met Facebook. Ze leerde dat het eigenlijk veel gezelliger is om face to face een gesprek met vrienden te voeren. Vroeger was zo gek nog niet!

Back in Time for the Weekend begint vanavond om 21.00 uur op BBC Two: bbc.co.uk.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑