...

Gespot oude-kerstballen-vintage-winkels-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 13 december, 2017 door Danny Post

3

Hier koop je de mooiste oude kerstballen

Kerst is het feest van de nostalgie en daar horen vintage ballen bij. Enkele adressen waar ze kerstversiering van lang geleden verkopen. Delicaat spul, maar oh zo magisch.

Natuurlijk zou je kunnen kiezen voor plastic fabrieksballen van de IKEA, die zo gezellig terugstuiteren als je ze laat vallen. Maar veel leuker is het om je boom een ouderwetse look te geven. Dat doe ik zelf ook al jaren. Dankzij mijn moeder kom ik om in de stokoude ballen, engelen en vogeltjes. Toen ik lang geleden het huis uit ging, gaf ze me verschillende dozen mee. Ze schakelde over op modern en wist dat ze mij er een groot plezier mee zou doen. Sommige glimmers zijn nog van mijn grootouders geweest. Ik vind het mooi dat zulke dingen van generatie op generatie worden doorgegeven en zal ze ook nooit weggooien. Ik heb zelfs belegen lampjes in de boom (ze zijn vooraf nauwkeurig geïnspecteerd, don’t worry).

oude-kerstballen-antiek-kerst-go-with-the-vlo

De kleuren en geuren van vroeger. Ieder jaar weer een feest om ze tevoorschijn te halen.

oude-kerstballen-handgemaakt-go-with-the-vlo

Ballenmaaksters in 1947. Ouderwets vakwerk om te koesteren. (Nationaal Archief/Bram Wisman)

oude-kerstlampjes-vlooienmarkt-go-with-the-vlo

De verpakking maakt al hebberig (wel altijd de lampjes goed nalopen).

kerstverlichting-het-goed-oude-kerstballen-gewoon-goed-kringloop-go-with-the-vlo

Kringloopklassiekers: links bij Het Goed in Vlaardingen, rechts bij Gewoon Goed in Schiedam.

kringloop-zwolle-kerstkleding-vintage-truien-go-with-the-vlo

Kringloop Zwolle heeft naast véél ballen, ook genoeg coole kerstkleding om jezelf mee te versieren.

kerstballen-krans-vintage-go-with-the-vlo

Extra creatieve Etsy-verkopers maken kransen van oude en nieuwe kerstballen. Doe-het-zelfidee!

oude-kerstversiering-kerstboom-amerika-go-with-the-vlo

Kerstmannetjes uit de jaren vijftig. Ho ho ho!

Waar moet je zijn voor oldskool kerstversiering wanneer je niet zo’n gulle moeder hebt als ik? Nou, in de kringloop bijvoorbeeld. Talloze kringlopen richten deze dagen een apart hoekje in met het oudere spul. Het ligt voor de hand, maar op Marktplaats en 2dehands.be kun je ook behoorlijk scoren. Ik raad je aan om eerst flink te scrollen voordat je je keuze maakt. De prijzen schieten alle kanten op. Mijd verkopers die lijden aan het Dagobert Duck-syndroom (zestig euro voor een doosje met negen ballen, are you insane?) en zoek naar de koopjes. Die zijn er genoeg.
Een andere goede optie is Etsy waar mensen vanuit de hele wereld hun oude, nieuwe of zelfgemaakte spullen aanbieden. Dus ook bejaarde kerstversiering. Soms is die zelfs hoogbejaard. Ik stuitte op de prachtigste glazen ballen uit de jaren twintig en Amerikaanse kerstmannetjes uit de jaren vijftig. Balen is wel dat de bedragen regelmatig door het plafond schieten, niet in de laatste plaats vanwege de verzendkosten die er nog eens bij komen. Vooral het verzenden vanuit Amerika is de laatste jaren knetterduur geworden, dus pas op.

Van astronautjes tot Russische ballen
Het is iets harder zoeken naar webshops of fysieke winkels die daadwerkelijk gespecialiseerd zijn in oude kerstversiering of die er in ieder geval rond deze tijd stevig mee uitpakken. In de Antwerpse Kloosterstraat zat altijd een superzaak, maar die moest vanwege de explosief stijgende huurprijzen de deuren sluiten. Hier in Nederland hebben we gelukkig enkele toppers. De brocante (web)winkel Aan de Punt in Zuidwolde verkoopt elk jaar een uitgebreide collectie ballen, engelen, klokjes, paddestoelen, dennenappels en pieken uit de periode 1900-1970.
Even tof is de webwinkel van Hans Huisman. Hij heeft honderden oude en antieke kerstballen en -figuren op voorraad en rekent beschaafde prijzen. Het leuke aan zijn winkel is het verrassingselement. Ja, Hans verkoopt de doorsnee kerstmannetjes, maar je kunt tevens bij hem terecht voor oosterse prinsen en astronautjes. Hij vond zelfs Russische kerstdecoraties.

aan-de-punt-brocante-kerstballen-vintage-go-with-the-vlo

Geen trek in kalkoen? Aan de Punt kan voor een lekker kerstvisje zorgen.

aan-de-punt-kerstballen-paddestoelen-vintage-go-with-the-vlo

De populaire vogels zijn meestal snel gevlogen.

kerstboom-echte-kaarsjes-nostalgie-go-with-the-vlo

Beter niet meer doen: echte kaarsjes in de boom. (Nationaal Archief/Willem van de Poll)

oude-kerstballen-hans-huisman-vintage-go-with-the-vlo

Wil je een kerstboom met een Russische touch? Dan moet je bij Hans Huisman inslaan!

tabbernee-rotterdam-oude-kerstballen-go-with-the-vlo

Ik was afgelopen zaterdag nog bij Tabbernee en heb mijn ogen weer uitgekeken.

kerstboom-standaard-antiek-tabbernee-rotterdam-go-with-the-vlo

Ze verkopen er ook vintage kerstboomstandaarden.

lindas-hoekje-galerie-weerloos-oude-kerstballen-go-with-the-vlo

Galerie Weerloos en Linda’s Hoekje: classics in overvloed.

In Rotterdam heb je een grote kans van slagen bij Tabbernee. Ieder jaar wordt in november en december een deel van deze propvolle antiekwinkel (175 vierkante meter, meerdere etages) in het Oude Noorden omgetoverd tot een kneuterig kerstparadijsje. Je struikelt over de flonkerende en kleurige hebbedingetjes. Sommige mensen klagen dat de prijzen te hoog zijn, maar het aanbod is wel van goede kwaliteit. Je kunt een bezoek op zaterdag eventueel combineren met een rondje over de wekelijkse vlooienmarkt op de Rotterdamse Binnenrotte. De handelaren daar hebben nu vaak oude ballen liggen, die ze onder meer aantroffen bij huisontruimingen. Hun prijzen zijn lager dan die van Tabbernee en zo kun je een beetje mixen. Andere aanraders zijn Linda’s Hoekje in Overschie en Galerie Weerloos in Maasland.
Nog een laatste tip: zorg ervoor dat je aankopen heelhuids bij je kerstboom arriveren. Vraag webshops of ze je bestelling als-je-blieft zo zorgvuldig mogelijk willen inpakken (Aan de Punt biedt een breukgarantie, maar meestal is verzenden op eigen risico) of neem een stevige tas en wat oude theedoeken mee wanneer een fysieke winkel of vlooienmarkt je jachtterrein is.
Scherven brengen geluk, maar liever niet tijdens de kerstdagen.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Hier koop je de mooiste oude kerstballen

  1. WIl Post says:

    Heel mooi ik heb er ook nog een stelletje van thuis ik zal ze eens opzoeken.
    Dan kan ik ze ook verkopen ze worden bij ons toch niet gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑