...

Opknappertje Bubble Girl art deco lamp vrouw Joseph Carlier go with the vlo 3

Gepubliceerd op 20 februari, 2019 door Danny Post

4

Hoe Bubble Dancer haar glans terugkreeg

Ik kan weer iets van mijn wishlist strepen. Bij Kringloop Maassluis kocht ik een Franse art deco-lamp in de vorm van een vrouwenfiguur. Ze had alleen wel wat liefde en zorg nodig.

Mijn hart bonkte toen ik haar zaterdag spotte achter de kassa van de nieuwe Kringloop Maassluis (Industrieweg 2, vlakbij station Maassluis Centrum). Voor de vorm maakte ik eerst nog een bedenktijdrondje door de zaak, maar ik wist meteen dat ik deze vrolijke meid mee naar huis zou nemen. Bubble Dancer heet ze en ze werd in de jaren twintig ontworpen door de Franse kunstenaar Joseph Carlier (1849-1927). Kringloop Maassluis rekende er zestig euro voor. Een redelijk koopje. Bubble Dancer-lampen kosten normaal zo’n driehonderd tot zeshonderd euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal (er bestaan verschillende uitvoeringen). Bovendien zocht ik al heel lang naar een art deco-lamp in de vorm van een vrouw. Ik kwam ze heus wel tegen, maar steeds was er iets. De ene keer bleek het metaal broos, dan ontbrak er een vinger of neus en heel vaak waren ze gewoon veel te duur. Dit exemplaar was een buitenkansje.

Bubble girl Joseph Carlier art deco Kringloop Maassluis go with the vlo

Links hoe ik Bubble Dancer aantrof bij Kringloop Maassluis. Rechts hoe ze hoort te zijn.

Joseph Carlier Bubble Girl art deco lamp fitting go witht the vlo

Maar waar is haar glazen bol gebleven?

Art deco lamp Bubble Girl Joseph Carlier kringloop Maassluis go with the vlo

Verloor ze die tijdens een iets te wilde dansavond?

Ze had slechts één gebrek: ergens gedurende haar lange leven was Bubble Dancer haar glans kwijtgeraakt. Ze miste haar ronde glazen bol. Toch vond ik dit geen belemmering. Toevallig had ik laatst voor een ander art deco-lampje op Marktplaats een zeer fraai oud glazen kapje gevonden, dat zou me voor deze dame vast en zeker weer lukken. En inderdaad, na een beetje speuren op Marktplaats had ik op zondagmiddag al beet. Een vrouw verkocht voor tien euro een witte matglazen bol die precies over de metalen fitting van de lamp paste. De opening van de bol was vier centimeter en de fitting ook, dus ik had een match.

My bubble has burst?
Tenminste, dat dacht ik… Want toen de bol vanmorgen in de post arriveerde, kreeg ik hem met geen mogelijkheid over de fitting geschoven. De opening van de bol en de fitting waren qua diameter zo identiek dat er nul bewegingsruimte was. Dom, totaal geen rekening mee gehouden. Ik had een bol met een opening van vierenhalve centimeter moeten hebben. God, wat baalde ik. Totdat er een lampje ging branden: waarom niet proberen om de opening van de bol met een zacht schuurpapiertje te vergroten? Ik had geen idee of het glas zou beschadigen of dat de rand hierdoor zou verzwakken, maar besloot het uit te proberen. Mocht het misgaan, dan was ik alleen een tientje kwijt. Ik begon te schuren en verdomd, ik zag resultaat.

Joseph Carlier Bubble Girl Marktplaats art deco lamp go with the vlo

Repareren is uitproberen. Glas kun je voorzichtig bijschuren, weer iets geleerd.

Bubble Girl art deco lamp vrouw Joseph Carlier go with the vlo

Na een uurtje ploeteren kon ik de bol helemaal over de fitting schuiven. Et voilà!

Bubble Girl art deco lamp vrouw Joseph Carlier go with the vlo 2

Ze schittert naast een olieverfschilderij dat ik voor twintig euro kocht op de VerzamelaarsJaarbeurs.

Ik heb een uurtje moeten schuren, voordat de opening groot genoeg was. Ondanks zijn breekbaarheid is glas een hard materiaal. Op de bol bleven gelukkig geen lelijke krassen achter. Al die tijd stond Bubble Dancer ongeduldig te wachten. Toen ik de glazen bol uiteindelijk op haar handen plaatste, beeldde ik me in dat ze een kleine vreugdedans maakte.
Het resultaat is nog mooier dan ik me voorstelde. Bubble Dancer dartelt nu op het dressoir in de woonkamer en ze schittert weer net zoals ze deed in de jaren twintig. Het licht is heel sfeervol. Er zijn enkele kleine aandachtspuntjes, zo is de fitting een beetje gammel en moet ik de bedrading even goed nakijken, maar voor nu ben ik tevreden. Bubble Dancer is gereanimeerd.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to Hoe Bubble Dancer haar glans terugkreeg

 1. Bonica says:

  Geweldig Danny, wat een goed resultaat!

 2. Rob Turner says:

  A lovely piece – and an absolute bargain at the price.
  You’re very fortunate!

 3. Anoniem says:

  Probeer eens via Marktplaats een 30e jaren lampje te vinden met een dierenfiguur op een marmeren plaatje, daar zit als het goed is een ijsglas bolletje op dat past beter bij jouw lamp, je zou ook het opstaande randje van de witte bol af kunnen slijpen;-) Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑