...

Lelijk ding Vahdettin paleis sloop Istanbul go with the vlo

Gepubliceerd op 17 juli, 2016 door Danny Post

0

Hoe de Turkse president een sultanspaleis sloopte

Deze dagen ligt de naam Erdoğan weer op ieders lippen. De omstreden president ziet zichzelf als de nieuwe sultan van Turkije zeggen tegenstanders. En wat hebben sultans nodig? Hun eigen paleis. In Istanbul vond hij de negentiende-eeuwse Vahdettin Köşkü, maar die was zo… oud. En dus liet hij hem slopen en vervangen door een ‘frisse’ betonnen kopie. 

De media spreken altijd schande van het Presidentieel Paleis in Ankara, het monsterlijke complex dat de Turkse president Erdoğan in 2014 betrok. De grond waarop het ‘Witte Paleis’ staat, was in 1992 aangewezen als eerstegraads beschermd gebied. Dat betekende dat er niet gebouwd mocht worden op het terrein. Het gebeurde toch, ondanks vele protesten en rechters die Erdoğan meerdere malen terugfloten. Zijn reactie destijds: “Laat ze het maar slopen, als ze dat lukt. Ze hebben bevolen om de bouw te stoppen, maar dat kunnen ze niet. Ik zal het openen en ik ga erin zitten.” Het nieuwe onderkomen van de president is met een oppervlakte van 91.000 vierkante meter (totale oppervlakte van het terrein: 300.000 vierkante meter) en 1.150 kamers 27 keer groter dan het Elysée in Parijs en zelfs meer dan 50 keer zo groot als het Witte Huis. De kosten worden geschat op 600 miljoen dollar, al zeggen bronnen dat er nog veel meer is uitgegeven. Je hoeft slechts naar het onderstaande filmpje te kijken om je dat beseffen. 

Vahdettin sultan Istanbul go with the vlo

Zal Vahdettin dan toch niet de allerlaatste Turkse sultan blijken? (Wikipedia) 

Maar hoe afgrijselijk dit megalomane paleis ook is, ik wil het vandaag hebben over een ander project dat mij als liefhebber van de Turkse geschiedenis nog veel meer verdriet doet. Erdoğans illegale sloop van de negentiende-eeuwse Vahdettin Köşkü in Istanbul. Dit was het paleis waar Vahdettin, de laatste sultan van het Osmaanse Rijk, woonde. Hoewel de meeste buitenlandse toeristen zijn onderkomen in de heuvels boven het Bosporusdorp Çengelköy nauwelijks kenden, was het houten gebouw met het ui-vormige torentje voor Istanbullu’s een icoon van de stad. Hier werd een deel van hun geschiedenis geschreven. De Vahdettin Köşkü genoot sinds 1984 een beschermde status, maar daar werd in 2011 korte metten mee gemaakt.

Tranen in de Bosporus
President Erdoğan had namelijk zijn oog op de Vahdettin Köşkü laten vallen. Het leek hem een zeer geschikt werk- en woonverblijf voor wanneer hij in Istanbul was. Eerst werd er nog gedaan alsof het paleis met zorg zou worden opgeknapt en hersteld, maar toen in 2014 de eerste foto’s in de media verschenen, bleek dat Erdoğan het woord restauratie niet helemaal begrepen had. De Vahdettin Köşkü en verscheidene andere historische houten panden in de omgeving waren bruut gesloopt en vervangen door lelijke betonnen kopieën met een façade van latjes. Ook van de paradijselijke boomgaard waarin het paleis stond, was niets meer over. Driehonderd bomen waren gekapt en in hun plaats verschenen een heliport, autogarages en grote toegangswegen. Historici waren ziedend en zelfs de voormalige minister van Cultuur en Toerisme Ertuğrul Günay wond zich erover op, maar wat konden ze nog doen? Het betonnen leed was al geschied. De Vahdettin Köşkü was nu een Disney-versie van zichzelf geworden.

Vahdettin paleis Istanbul sloop go with the vlo

De oude Vahdettin Köşkü werd verpulverd. Beton was toch veel mooier? 

Sultan paleis Istanbul go with the vlo

Restauratie op zijn Turks betekent slopen en helemaal opnieuw beginnen.

Door alle gebeurtenissen in Turkije van de afgelopen dagen en de opnieuw oplaaiende kritiek op Erdoğan moet ik weer vaak denken aan de Vahdettin Köşkü. Ik weet dat het menselijke leed tijdens de coup erger is, maar wat er met dit paleis gebeurde, is voor mij symbolisch voor waar het met Turkije naartoe lijkt te gaan. Er stampt een olifant rond in de Turkse porseleinkast en het voelt soms alsof het stampen pas ophoudt wanneer alles aan stukken ligt. Toen ik in december in Istanbul was en een boottocht over de Bosporus maakte, heb ik mijn hoofd maar weggedraaid zodra we Çengelköy en de ‘gerestaureerde’ Vahdettin Köşkü passeerden. Het deed teveel pijn.

Bekijk nog meer foto’s van de ‘new and improved’ Vahdettin Köşkü op fotogaleri.hurriyet.com.tr. En bij avond: zeve.com. De klinische nepversies van het paleis en zijn omringende gebouwen staan niet eens meer op hun oude plek. Hier nog een foto van het oude paleis: panoramio.com.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑