...

#tbt Hollandse Huiskamers Schiedam

Gepubliceerd op 22 mei, 2014 door Danny Post

0

Oost west, fifties best

In Schiedam startte de Stichting Mooi Werk een project waarbij vier huiskamers geheel in de stijl van een bepaald decennium worden ingericht. Op deze Throwback Thursday lopen we door de kamers van een fifties flat in de na-oorlogse wijk Nieuwland.

Alsof de cast van de tv-serie Toen was geluk heel gewoon buiten net een sigaretje aan het roken is. Zo voelt het als je de huiskamer aan de Johan de Wittsingel 247 betreedt. Van het sobere meubilair tot de zwarte bakelieten telefoon, de jaren vijftig zijn minitieus tot leven gewekt. Voor even waan je je weer in de tijd van de oud-Hollandsche spruitjeslucht, grote gezinnen waarbij ‘moe’ sex had zonder condoom of de pil en een baarmoederverzakking opliep van het lopende-band-baren en de kerk die nog steeds een loerend oogje in het zeil hield. Zoals het christelijke klokje in de fifties tikte, heeft het erna godzijdank nooit meer geklonken.

Schiedam Hollandse Huiskamers

Zalig, zo’n rotan bank. Onze grootouders konden er uuuuuren op zitten.

Lavet Huiskamers Schiedam

Even wassen in het lavet en dan kóstelijk met zijn allen buizen.

Nieuwland Schiedam huizen go with the vlo

Nieuwland in Schiedam. Nu zou je er dood nog niet willen liggen, toen was het supermodern.

De retro huiskamer maakt deel uit van Hollandse Huiskamers, een project van de cultuurscouts van Stichting Mooi Werk bij de tentoonstelling Ik Hou Van Holland, Nederlandse kunst na 1945 van het Stedelijk Museum Schiedam. Men wil hiermee Schiedammers in de verschillende wijken verbinden en inspireren. En dat lukt. De fifties woonkamer die nog tot 28 juni gratis te bezichtigen is (op woensdagen en diverse zaterdagen), kreeg al vele bezoekers over de vloer.

Geen zin om te klussen
Doordat de laatste huurder vanaf de bouw in de portiekflat woonde en nooit iets verbouwde (If it ain’t broke, don’t try to fix it, nietwaar?), verkeert alles nog in originele staat. Tot aan het lavet – de onbetwiste publiekstrekker – toe. Het is verbluffend om te ontdekken dat middenin de Randstad nog zulke kleine tijdcapsules voorkomen. Er is één keer geschilderd en verder niet. Bizar. 

Fifties huiskamer Schiedam

Toen was geluk heel gewoon. En centrale verwarming en dubbele beglazing niet.

Hollandse Huiskamers Schiedam koffie

Kom je snel een nostalgisch bakkie doen?

Als eind juni de jaren vijftig aflopen, betekent dat niet dat de nostalgische vibe ten einde is. Momenteel wordt in de wijk Groenoord druk gewerkt aan een huiskamer in jaren zestig stijl. Later in het jaar gevolgd door een huiskamer met een seventies touch in Oost en – kitschfeest! – een huiskamer in het centrum die de jaren tachtig en negentig viert. Alle huiskamers zijn bedoeld als ontmoetingsplekken. Verenigingen, stichtingen, culturele organisaties, scholen en ondernemers zijn welkom om er een passende activiteit te organiseren. Mijmer je mee?

Heb je een idee of heb je zelf coole spullen die kenmerkend zijn voor één van die decennia en die je zou willen tentoonstellen in de betreffende huiskamer? Check stichtingmooiwerk.nl voor alle info.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑