...

Vlo lit Beatrix Potter The Tale of Kitty-in-Boots boek go with the vlo

Gepubliceerd op 26 januari, 2016 door Danny Post

2

Huh? Onbekend Beatrix Potter verhaal opgedoken!

Er is een nooit eerder verschenen verhaal van Beatrix Potter teruggevonden. Honderd jaar nadat The Tale of Kitty-in-Boots werd geschreven, kunnen we het eindelijk gaan lezen. Quentin Blake, bekend van de Roald Dahl boeken, maakte de illustraties.

“De vondst van dit verhaal is het hoogtepunt van mijn carrière,” juicht uitgeefster Jo Hanks van Penguin Random House Children’s Books. Ze kwam het bestaan van The Tale of Kitty-in-Boots twee jaar geleden toevallig op het spoor door een brief die Beatrix in 1914 stuurde naar haar uitgever. Daarin werd gesproken over het verhaal van een ‘fatsoenlijke zwarte huiskat, die een dubbelleven leidt’ en verwezen naar een ongeredigeerd manuscript ervan. Jo wist niet wat ze las. Had een van de populairste kinderboekenschrijvers aller tijden bij haar dood in 1943 een geheim mee het graf ingenomen? Bestond er naast de 28 boeken die Beatrix schreef en illustreerde (waarvan The Tale of Peter Rabbit de bekendste is) nóg een boek? Zou het echt…?

Beatrix Potter The Tale of Kitty-in-Boots originele tekening boek go with the vlo

Een van de twee schetsen die Beatrix maakte voor The Tale of Kitty-in-Boots.

Beatrix Potter boeken go with the vlo

Read all about it! Nieuw Beatrix Potter verhaal ontdekt!”

Beatrix Potter druk druk boek go with the vlo

De schrijfster was gewoon ook heel erg druk met chillen in de tuin.

Ja hoor. Een verhitte zoektocht in de archieven van het Londense Victoria and Albert Museum, eigenaar van de grootste collectie tekeningen, manuscripten, brieven en foto’s van Beatrix Potter, had al snel resultaat. Er kwamen drie manuscripten tevoorschijn die Beatrix had gepend in schoolschriften, een ruwe schets van de hoofdpersoon Kitty-in-Boots, een dummy boek met opgemaakte proefpagina’s en een potloodschets van de slechterik Mr. Tod. Uit andere brieven bleek dat de auteur altijd van plan was geweest om het verhaal af te maken, maar er kwam steeds iets tussen: van de Eerste Wereldoorlog tot haar huwelijk met de advocaat William Heelis en het fokken van schapen op haar boerderij. Toen Beatrix’ eigen levensverhaal eindigde door hartfalen, lag The Tale of Kitty-in-Boots in een lade nog steeds op een slot te wachten.

Een snuifje Roald Dahl kattenkwaad
In september 2016 ligt The Tale of Kitty-in-Boots eindelijk in de winkels. Volgens Jo Hanks is het een echte musthave voor alle Beatrix Potter-fans. Je mag dit onbekende juweeltje simpelweg niet missen. “Het is een verhaal in de beste Beatrix Potter traditie. Het gaat over dubbele identiteiten, heeft kleurrijke schurken en er komen verschillende favoriete personages uit haar andere verhalen voorbij (zoals Mr. Tod, Mrs. Tiggy-Winkle, Ribby and Tabitha Twitchit).” Zelfs een oudere, langzamere en dikkere Peter Rabbit maakt zijn opwachting.

Beatrix Potter The Tale of Kitty-in-Boots Quentin Blake boek go with the vlo

Dankzij Quentin Blake heb je ook een beetje het idee dat je in een verhaal van Roald Dahl zit.

Beatrix Potter The Tale of Kitty-in-Boots kinderboek go with the vlo

“Wat denk je? Zou Beatrix ons modernere uiterlijk kunnen waarderen?”

Beatrix Potter brieven go with the vlo

Spannend. Zouden er nog meer onbekende verhalen van Beatrix tussen haar oude papieren schuilgaan?

The Tale of Kitty-in-Boots is bijzonder om nog een reden. Omdat Beatrix overleed voordat ze alle illustraties had gemaakt, moest er iemand anders gevonden worden die het verhaal visueel tot leven wilde wekken. De keuze viel op de 83-jarige Quentin Blake, de man die de personages in de boeken van Roald Dahl gestalte gaf. Na Matilda en Sjakie mocht hij nu zijn fantasie loslaten op de figuur van Kitty-in-Boots. “Ik vond het verhaal meteen heel erg leuk,” zegt hij. “Het barst van de gebeurtenissen, het kattenkwaad en heeft karakter.” Quentin vond het een hele eer dat men hem benaderde om dit te doen. Bijna alsof het zo moest zijn. “Ik heb het vreemde gevoel dat dit verhaal wellicht al die tijd op mij heeft liggen wachten.”

The Tale of Kitty-in-Boots verschijnt in september bij uitgeverij Frederick Warne & Co. Houd hun website in de gaten voor alle actuele info: penguin.com.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Huh? Onbekend Beatrix Potter verhaal opgedoken!

  1. Kimberley D says:

    Wouw, Beatrix Potter én Quentin Blake… twee helden in de kinderboekenwereld. Leuk stuk weer, ik ben benieuwd naar het boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑