...

Binnenkijker rotterdam huisontruiming

Gepubliceerd op 6 oktober, 2015 door Danny Post

3

Huisontruiming met vrienden

Onlangs kregen we een mailtje van een lezeres. Haar moeder was overleden en ze wilde graag dat haar vintage spulletjes naar mensen zouden gaan die er goed voor zouden zorgen. Of wij soms interesse hadden. Dat hadden we wel. Het werd een hele bijzondere middag. 

Een huisontruiming roept altijd tegenstrijdige gevoelens op. Bij de persoon die het huis komt leeghalen, overheersen het avontuur en de blije spanning. Welke pareltjes zal ik aantreffen? Tegelijkertijd zijn het voor de familie van de bewoner die naar een bejaardentehuis moest of overleed vaak verdrietige dagen. Bij het sorteren van de spullen glijdt een heel mensenleven door hun vingers. Het is de afsluiting van een periode en de tranen vloeien meestal rijkelijk.

Huisontruiming stoel en behang

Vaarwel oud huis, vaarwel oude spullen.

Huisontruiming Rotterdam

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: het leegruimen van ons ouderlijk huis.

Als we enige weken geleden op een late dinsdagmiddag een mailtje krijgen van lezeres Liesbeth Harmsen spoken beide emoties dan ook door onze hoofden. Ze stuurt een hele lieve mail waarin ze vertelt dat zij en haar zus de woning van hun overleden moeder in Rotterdam-West moeten leeghalen. Of we interesse hebben om eens te komen kijken of er iets voor ons tussenzit. Hun moeder verzamelde jarenlang talloze retro voorwerpen, vooral keramiek, huishoudelijke artikelen en seventies plastic en de zussen willen graag dat deze bij andere liefhebbers terechtkomen. Bij het horen van die magische woorden bellen we haar onmiddellijk op en maken we een afspraak om de volgende dag langs te komen, maar het voelt ook niet gepast om er té enthousiast op in te gaan. Dit is toch andermans verdriet.

Graai maar raak
Echter, als we op woensdag op de stoep staan opent een stralende Liesbeth de deur. Hoewel ze natuurlijk verdrietig is, werd ze ook erg blij van ons telefoongesprek en dat we zo positief reageerden. Dit voelt goed, zegt ze. “Mijn zus en ik willen gewoon heel graag dat mama’s spulletjes naar leuke mensen gaan die er ook van houden. En dat zijn jullie.” Ze vertelt dat er een woningontruimer is komen kijken, maar dat hij zei dat er niets interessants voor hem bij stond en dat hij het meeste in de container zou kieperen. Een doodzonde wat de zussen betreft.

Huisontruiming Rotterdam kaptafel en boekenkast

De zelfgemaakte boekenkast gaat in Wienekes huis verder als ‘de kast van meneer Harmsen’.

Huisontruiming Rotterdam badkuip 2

Slik. Waar moeten we beginnen?

Huisontruiming Rotterdam

Blikvanger voor aan de wand.

Huisontruiming Rotterdam nachtlampje

Naast zo’n nachtlampje val je met een glimlach in slaap.

Huisontruiming Rotterdam lamp en kachel

Na een tijdje spitten waren onze hoofden zo rood als deze kachel.

Maar er is haast bij, want het huis moet binnen enkele dagen leeg zijn. Liesbeth woont in de Achterhoek en haar zus Jolien zelfs aan het andere eind van de wereld, op het eiland Saint Lucia in het Caribisch gebied. Ze kunnen niet te lang dralen, er moeten knopen worden doorgehakt. Ze neemt ons mee naar het voorste gedeelte van de woonkamer. Daar heeft ze een enorme partij spullen opgesteld die zij en Jolien zelf niet willen, maar die wij met alle liefde mogen meenemen. “Rommel maar lekker rond, je mag alles hebben.”

In bad met Mickey
Wanneer we onze eerste aarzeling hebben overwonnen – het voelt toch een beetje onwennig om door de spullen te spitten van iemand die je nooit hebt gekend – stropen we onze mouwen op en gaan we ervoor. Een eerste verkennende duik in de retroberg is genoeg om onze ogen te doen glimmen. Of die woningontruimer was lui of hij was gewoon zo blind als Stevie Wonder. Mama Harmsen had juist een goede neus voor vintage. Oké, het zijn geen uiterst kostbare objecten die we eruit trekken, maar wél spullen waar liefhebbers blij van worden.

Huisontruiming Rotterdam spullen uitzoeken

Bang dat de berg anders instortte, trokken we de dingen er héél voorzichtig uit.

Huisontruiming slapende kat

Al dat gegraaf kon het luie spinnen van Liesbeths katten niet verstoren.

Huisontruiming Rotterdam oranje

Oranje boven. En onder. En overal eigenlijk.

We komen veel vazen tegen van West-Germany, keramische wandplaten van Jan van Erp, een te gek space age salontafeltje/barretje, kringloopicoon Hertje met jong van meestervervalser Van Meegeren en buisframestoeltjes (Gispen). Er staat zelfs een grote tas vol met Mickey Mouse-spullen. De oude mevrouw Harmsen was dol op de heliummuis en verzamelde erop los. Dat ze ook een voorliefde voor retro knalkleuren had, is vanaf de eerste seconde duidelijk. We krijgen een rood-oranje waas voor de ogen die niet meer verdwijnt. Beide kleuren komen in de meest uiteenlopende voorwerpen terug: een staande retro asbak, paraplubak, beschuitbussen, er ligt zelfs een oranje keukenlamp. Blikvanger is het rode bad waarin Liesbeth tijdelijk het kleinere spul in heeft gestald. Ze mijmert: “Daar heb ik als kind nog in gezeten. Zo leuk!”

Mama praat, wij grinniken
Terwijl de kleur op onze wangen steeds meer matcht met de spullen die we uitzoeken, gaan de zussen op de achtergrond door met hun eigen karwei: het doorspitten van allerlei persoonlijke memorabilia. Een flinke klus. Talloze spullen die de zussen nooit meer dachten terug te zien, toveren ze tot hun grote verrassing ineens weer tevoorschijn. Jolien: “Toen ik ging emigreren naar Saint Lucia heb ik al mijn oude schoolspullen weggedaan, ik dacht dat er niets meer van over was. Maar mijn moeder blijkt zelf ook nog het nodige te hebben bewaard.” Ook komt ze oude kindertekeningen van haarzelf tegen en werkstukken van de basisschool (als tienjarige blijkt Jolien er al een zeer pittige mening over dierenmishandeling op na te houden).

Huisontruiming Rotterdam Go with the Vlo kamer

Zoeken, kijken, keuren en appen.

Huisontruiming Rotterdam Mickey Mouse

Opeens zat Mickey als een muis in de val. Hebbes!

Huisontruiming Rotterdam badkuip

In bad. Tijd om een verkwikkende duik in het verleden te nemen.

Huisontruiming Rotterdam lamp 2

De sixties schenen ons bij tijdens het uitzoeken.

Liesbeth werkt zich intussen door andere stapels paperassen. “Onze moeder schreef over iedereen, ook over ons. En ze nam hierin geen blad voor de mond. Heel even hebben we getwijfeld of we die brieven en dagboeken wel moesten bewaren, maar het is zonde om het niet te doen.” Ze leest een brief voor waarin haar moeder schrijft over de nieuwe vriend van haar dochter. We moeten lachen. Naast het verzamelen van vintage, grossierde mevrouw Harmsen ook in komische woorden. Vooral de brief over haar broer die bloot vakantievierde in Zuid-Frankrijk is een pareltje. Langzaam ontstaat het beeld van een intelligente, stoere vrouw die gezegend was met een ijzersterk gevoel voor humor en haar eigen pad koos in het leven.

Bitterzoete gezelligheid
De geweldige retro rode typemachine die op de vloer staat, blijkt veelvuldig te zijn gebruikt door mevrouw Harmsen. “Ze typte meer dan dat ze met de hand schreef,” zegt Liesbeth met een tederheid in haar stem. “Als ik er zo over nadenk weet ik eigenlijk niet eens hoe haar handschrift eruit zag. Ze tikte werkelijk alles met dat apparaat.” En dat klopt, want zelfs de kleine kattebelletjes die we her en der aantreffen, blijken te zijn getypt. ‘Wormenmiddel en luizendruppels’ lezen we op het witte etiket dat ze op een blikken bus heeft geplakt. Op de koffer van de typemachine staat eveneens een heel verhaal: ‘Pas op! Valt uit kap. Machine van Emmy Masselink, maakt erg veel lawaai en letters wat grof. Bruikbaar apr. 2010.’

Huisontruiming Rotterdam tafel

De schitterende tafel ging uiteindelijk met een vriend van de zussen mee.

Typemachine huisontruiming Rotterdam

Mevrouw Harmsen was een komische taalvirtuoos.

Huisontruiming Rotterdam zussen

Gelachen werd er ook. Liesbeth en Jolien waren blij met onze komst.

Het zijn die woorden, groot en klein, waardoor mevrouw Harmsen weer een beetje tot leven komt. Het voelt ineens niet meer zo vreemd om in haar huis rond te lopen en in haar bezittingen te snuffelen. Waarschijnlijk had ze ook wel om onze rode, bezwete hoofden moeten lachen (en er vervolgens een hilarische brief naar haar dochters over geschreven). We merken dat de zussen het ook prettig vinden om hun herinneringen en anekdotes met ons te delen. Steeds tonen ze ons weer nieuwe papieren en lezen ze ons vanalles voor. Hoe verdrietig dit ook voor hen moet zijn, het wordt zowaar een hele gezellige middag.

Gooi het maar in de groep
We zijn al die tijd echter niet alleen. Omdat we allebei op vintage rantsoen zijn (de frequente werkbezoeken aan rommelmarkten, kringlopen en antiekwinkels laten duidelijk hun sporen na in onze woningen), hebben we besloten dat we niet teveel mee willen en kunnen nemen. Met medeweten van de zussen hebben we een Whatsapp-groep aangemaakt zodat onze vriendinnen Jojanneke, Isis, Wieneke, Marjan en Gina mee kunnen kijken en eventueel ook dingen kunnen uitkiezen. De vreugde is enorm zodra we hen een eerste foto doorsturen. Het voelt alsof we in onze broekzak een drukke kroeg hebben zitten waar iedereen door elkaar kakelt. Ze appen zich een ongeluk. Het lampje blijft knipperen.

Huisontruiming app meekijken hond

Hoe één vriendin het meekijken via Whatsapp ervaarde? Nou, zo ongeveer.

Huisontruiming Rotterdam

Een beetje van Marie-Cecile en heel veel van Liesbeth en Jolien.

Huisontruiming Rotterdam

Twee hertjes en een meisje in pastel. Kan het zoeter?

Huisontruiming Danny Van Nelle blik

Dankbaar. In Casa Post wordt voortaan antieke Van Nelle thee geschonken.

Huisontruiming Rotterdam lamp

Het huis van mevrouw Harmsen is leeg, maar haar gevoel voor smaak leeft voort in Danny’s hal.

Met veel pijn en moeite (selectief zijn zit niet in ons bloed) maken we onze keuze: een groot Van Nelle blik gaat mee, enkele plafonnières, verschillende West-Germany vazen, retrostoffen en twee schilderijtjes. Hoewel Liesbeth en Jolien dat niet willen, geven we hen er wat geld voor. Dat voelt gewoon beter. De dingen die we laten staan, de typemachine, buisframe stoeltjes, het kaptafeltje, een industriële boekenkast die nog door de vader van de zussen werd gemaakt en nog vele andere zaken, tonen we in de Whatsapp-groep aan onze vriendinnen. Daar vinden ze allemaal in rap tempo een nieuw bazinnetje. In de daaropvolgende uren en dagen zullen de meiden één voor één bij Jolien en Liesbeth aanbellen om de spullen op te halen en worden ook zij getrakteerd op een warm welkom. Op vrijdag is de woonkamer helemaal leeg. Toch overheerst een goed gevoel. De door mevrouw Harmsen zorgvuldig gekoesterde spulletjes krijgen een nieuw leven, in andere huizen. Op weg naar nieuwe verhalen.

 

Jojanneke van den Bosch, o.a. een seventies barretje, nachtlampje en retro glaasjes: 
“Wat was het een bijzondere ontmoeting met de dochters van mevrouw Harmsen. Ze gaven ons een warm welkom, en dat in een tijd die absoluut niet gemakkelijk voor hen moet zijn. Je moeder verliezen maakt een enorme indruk op je, weet ik uit eigen ervaring. Haar huis toonde haar gewoontes, haar smaak en persoonlijkheid. Een plek vol intense herinneringen, vertrouwde nestgeuren en vertederende memorabilia. Ik denk dat we mevrouw Harmsen een beetje hebben leren kennen en dat we ook een beetje van haar zijn gaan houden. Toen mijn blik viel op het fabeltastische bartafeltje op wielen was ik helemaal verliefd. Wat zou die leuk staan in mijn huiskamer! En dat mooie oranje nachtlampje… daar had ik er al eentje van. Een geweldig setje. En die vrolijke oranje emmer met die koddige groene appeltjes zou het poetsen van mijn keuken een stuk aantrekkelijker maken. Dank u wel, mevrouw Harmsen, en dank jullie wel, vriendelijke dochters. Veel sterkte met het grote verlies, alle goeds gewenst!”

Jojanneke tafeltje in huis Rotterdam

Het oranje nachtlampje, de vissenvaasjes en het barretje maken een flitsende doorstart.

Huisontruiming Jojanneke emmer

Evenals de appeltjes van oranje en de weegschaal.

 

Isis Vaandrager, o.a. twee stoelen (formica en buisframe), een rotan bijzettafeltje en jurk:
“Het is altijd spannend tussen zulke spullen te kijken. Niet vanwege de waarde, dat interesseert me niet zo, maar vanwege de gevoelens die ze oproepen. Herken je dingen uit je eigen jeugd? Die nostalgie vind ik heel bijzonder. Ik heb onder meer een formica tafel en stoel uitgekozen, een groene buisframe stoel die nu op de kamer van mijn zoon staat en een rotan bijzettafeltje. Ik ben gek op rotan. Er stonden nog wat rotan stoelen, maar die hield Liesbeth zelf. Wat ik heel goed begrijp, dat had ik ook gedaan als ik haar was. Verder vond ik een Mickey-masker en een oude jurk die in de fifties was genaaid door de grootmoeder van de zussen. Ik ben fashion-stylist en ga beide items gebruiken voor mijn werk. Liesbeth en Jolien, dank jullie wel!”

Huisontruiming Isis stoeltje en tafeltje

Op de groene stoel maakt de zoon van Isis nu zijn huiswerk. En het tafeltje blijft rookvrij.

Huisontruiming Isis West-Germany vazen

Ook de grote vaas verhuisde mee.

 

Wieneke Gunneweg, o.a. vissen, oranje pot, stellagekast, lamp en muurspiegeltje:
“Ik ging eigenlijk alleen voor die rechter vissen, maar ja die linker seventies vis keek me zo zielig aan: ‘Neem me mee…blub.’ Oké dan. Bedoeling is dat ze straks op het slaapkamertjes van mijn meisjes in ons boshuisje komen te hangen. En tja, dan ben je in de vissenstemming en neem je het knap stuk authentiek Zuid-Aziatisch snijwerk in de vorm van een vis ook maar mee. De oranje pot mixt lekker met de goudvissen. Van deze pot wist de zus niet meer of mams hem ooit zelf in Zuidoost-Azië kocht (ze handelde een tijd in spul uit die regio en stond ermee op een markt in Sydney), of dat-ie gewoon van de Xenos is (what’s the difference?). Ik vind ‘m gewoon mooi. De vorm doet denken aan een stoepa en je kunt er eigenlijk niks anders mee dan een gecremeerd dier in bewaren. De prachtigste dingen zijn wel de kast, de rood-witte lamp uit de keuken en een ophangklapspiegel-met-laadje. Ze moeten nog een plekje krijgen in huis één of twee. De door de vader van de zussen zelfgemaakte kast ligt nog in de hal. We moeten er eerst een plek voor vinden. Maar we hebben beloofd dat de kast -die een kus kreeg van een van de zussen toen we hem het huis uit sjouwden- altijd ‘de kast van meneer Harmsen’ blijft heten.”

Huisontruiming-Wieneke-3

Kijk die pot eens mooi matchen met de goudvissen!

Huisontruiming-Wieneke-2

Blije gup.

 

Marjan Sins, groen schaaltje en lamp:
“Het schaaltje heeft zijn plaatsje al ingenomen tussen mijn gemberpotjes en andere prullaria. Echt helemaal mijn kleurtjes, dat zeegroenige en dat toefje ietwat kitscherige goud… just love it! De lamp is helaas een beetje een tegenvaller. Er is een snipper glas van de kelk af en er moet het nodige aan gerestaureerd worden voordat er een lamp in kan. Ik heb er ook niet echt een plekje voor gevonden. Het is me net even iets té beige-gelig… Helaas. Wat ik er nog mee ga doen, weet ik niet. Maar dat hij goed terechtkomt, is zeker!”

Huisontruiming Rotterdam

De liefde tussen Marjan en de lamp moet nog groeien.

huisontruiming-Marjan-2

Het goud-groene schaaltje staat alsof-ie er al jaren bijhoort.

 

Gina Salamat, o.a. oranje bad, haardscherm en geborduurde stoel:
“Ik ben een ontzettende vintage-lover. Met mijn man doe ik huisontruimingen en heb ik een kraam op de Rotterdamse rommelmarkt waar we elke dinsdag en zaterdag tweedehands spulletjes verkopen. Ik heb de voorkamer op de laatste dag leeggemaakt voor de zussen. Ze vonden het prima als ik de dingen, die er nog stonden nadat de anderen uit de Whatsapp-groep waren komen kijken, zou verkopen op de markt. Ze kunnen gerust zijn. Voor veel bezittingen heb ik een goed thuis gevonden. Een studente werd compleet verliefd op de groene geborduurde stoel, maar ook het haardscherm en de badkuip staan nu in de huizen van liefhebbers. Grappig: ik herkende mevrouw Harmsen nog van gezicht. Ze kwam regelmatig op de Rotterdamse rommelmarkt. Je kunt wel zeggen: de cirkel is rond.”

Huisontruiming Rotterdam verkoop markt

De stoel wordt gekoesterd door een nieuwe eigenaresse.

Huisontruiming Rotterdam badkuip rommelmarkt

Inmiddels baddert een vrolijke retro lover in deze kuip.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑