...

Gespot playmobil-middeleeuwse-huizen-vintage-go-with-the-vlo-2

Gepubliceerd op 19 februari, 2017 door Danny Post

2

Op huizenjacht? Koop oude Playmobil-panden!

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig produceerde Playmobil talloze middeleeuwse huizen en kastelen. Ze zijn reuze in trek bij verzamelaars. Laat ik nu weten waar je twee van die knusse panden kunt kopen. Bonus: je krijgt de originele dozen erbij.

Ik ben nooit echt een Playmobil-kind geweest. Ik had meer met LEGO. Daar kon ik meer mijn fantasie in kwijt, vond ik. Toch speelde ik aan het eind van de jaren zeventig wel graag met enkele western-huizen van Playmobil. Playmobil was toen nog maar net op de markt (het eerste speelgoed verscheen in 1974) en je kon kiezen uit drie thema’s: de bouw, de riddertijd en het Wilde Westen. Ik was onder meer de zeer trotse eigenaar van een sheriff’s office en een saloon. Ik vond het spannend dat het een soort stoere poppenhuizen waren. Door de open achterkanten kon je er als het ware ‘inkruipen’. Je waande je thuis bij de cowboys en indianen.

playmobil-western-wells-fargo-go-with-the-vlo

Het geld van Wells Fargo was niet veilig voor mijn kinderhanden. Ik maakte de bank zo open.

playmobil-fort-vintage-go-with-the-vlo

Mijn broertje had één miezerige uitkijktoren.

playmobil-western-huizen-go-with-the-vlo

Ik had er wel drie, en van alle gemakken voorzien.

playmobil-schuur-vintage-go-with-the-vlo

Middenin mijn dorp stond – heel vreemd – deze gepimpte middeleeuwse schuur.

Extra kicken vond ik het dat het mogelijk was om de western-huizen te stapelen. Als je de vloer van één pand verwijderde, kon je dat eenvoudig op een ander pand schuiven. Klik en klaar. Ik bouwde de ene na de andere hoge toren. Essentieel. Zo konden mijn cowboys veel beter in de gaten houden wat zich allemaal afspeelde in het zwaarbewaakte Playmobil-fort van mijn broertje. Bereidden hij en zijn cavalerieregiment een aanval op mijn Wells Fargo-bank voor?

Riddertijd op de prairie??
De bouwwerken in mijn wildwestdorpje konden nog zo hoog zijn, alle aandacht ging uit naar een middeleeuws huis met een rood pannendak. Veel spullen uit de riddercollectie van Playmobil had ik niet, maar dit was mijn dierbaarste bezit. Het was van oorsprong een schuur, maar na een renovatie deed het dienst als mijn eigen burgemeesterswoning. Ik ontving er de andere dorpsbewoners en dan praatten we bij terwijl we wijn dronken uit middeleeuwse kelken. Af en toe waaide er een ridder aan. Ridders en cowboys leefden vredig samen in Dannyville.

playmobil-bakkerij-rommelmarkt-go-with-the-vlo-2

“Elke dag versgebakken Playmobil-brood!” Bij Frans en Gina kun je deze ouderwetse bakkerij kopen.

playmobil-ridders-middeleeuwen-go-with-the-vlo

Zo stijlvast als dit jongetje was ik niet. Bij mij liepen alle periodes door elkaar.

playmobil-raadhuis-seventies-go-with-the-vlo

Het raadhuis dateert uit 1977 en staat vanaf dinsdag tijdelijk op de Rotterdamse Binnenrottemarkt.

playmobil-middeleeuws-dorp-go-with-the-vlo

Wordt dit het begin van je eigen XXXL Playmobil-dorp?

Sinds gisteren spookt mijn oude burgemeestershonk weer volop door mijn hoofd. Ik hoorde dat mijn vrienden Frans den Haan en Gina Salamat tijdens een huisontruiming in Brabant twee soortgelijke Playmobil-huizen vonden, een bakkerij en een raadhuis. Helemaal compleet, zelfs de dozen zitten er nog bij. Onder verzamelaars zijn de middeleeuwse gebouwen uit de beginperiode van Playmobil erg populair vanwege hun gezellige karakter. Ik beken dat ook ik even begon te kwijlen, maar ik heb genoeg. Ik heb al mijn oude Playmobil bewaard, mijn dorp behoeft geen verdere uitbreiding. En dus zeg ik: zoek jij een fraai middeleeuws pand, dat in zeer goede staat verkeert en barst van de authentieke details? Grijp dan nu je kans.

Frans en Gina staan elke dinsdag en zaterdag op de rommelmarkt op de Binnenrotte in Rotterdam. Hun kraam vind je schuin tegenover café Pol. Dinsdag hebben ze de twee Playmobil-huizen bij zich. Prijs in overleg. Je kunt ze ook een mailtje sturen via hun website: boedelontruiming.eu.

 

middeleeuwse-huizen-playmobil-go-with-the-vlo

De middeleeuwse kneutercasa’s horen inmiddels in een speelgoedmuseum thuis.

lego-vintage-rommelmarkt-go-with-the-vlo

Frans en Gina hebben ook nog een emmer vol vintage LEGO te koop. Plus alle bouwtekeningen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Op huizenjacht? Koop oude Playmobil-panden!

 1. … Bij ons leefden een paar ridders, bouwvakkers, een Duits ME-peloton, een ADAC wegenwachter, brandweermannen en de cowboys gebroederlijk naast elkaar…

 2. 60ths_rees says:

  Dat wordt dringen daar heb zelf als kind geen playmobil gehad, wel lego, en strips, vooral veel suske&wiske.
  Maar mijn neef, die had stapels suske&wiskes, maar moest en zou het playmobil fort hebben.
  hij verkocht de hele verzameling in een 2ehands stripzaak.
  Ik ben m al jaren uit het oog verloren, maar weet inmiddels dat hij 10 jaar geleden meer dan 18000 ! Stripalbums in zijn bezit had.
  Jan kruis van jan jans en de kinderen heeft zelfs de hondjes van mijn neef eens geïntroduceerd in een aflevering.
  Damn, mn neef had connecties
  Ik weet niet of dat playmobil fort de oorzaak was, of de verkoop van al die suskes, wat hem tot verzamelaar maakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑