...

#tbt Go Set a Watchman Harper Lee banner

Gepubliceerd op 16 juli, 2015 door Danny Post

0

Hype: met de neus in de verloren boeken

Het is nu al de literaire sensatie van 2015: de herontdekking van Go Set a Watchman van Harper Lee. De schrijfster die onsterfelijk werd met To Kill a Mockingbird schreef kennelijk nóg een boek. Maar wilde ze deze release wel zelf of werd ze er door haar geldbeluste advocate ingeluisd? En welke vergeten of kwijtgeraakte boeken doken er nog meer op? Op deze Throwback Thursday: de romantiek van verloren én teruggevonden meesterwerken.

Is er een nieuwe Harry Potter uitgekomen? Wie afgelopen dinsdag de beelden zag van de lange rijen mensen voor boekhandels in Londen, New York en andere grote steden, ging het bijna denken. Sommige winkels gingen zelfs speciaal open om middernacht zodat ze aan de hysterische vraag konden voldoen. En dat allemaal voor een oud boek dat al in 1957 geschreven werd. Maar Go Set a Watchman is niet zomaar een boek, het is een godsgeschenk zeggen fans. Een van hen: “Het is het boek waar de wereld een halve eeuw op gewacht heeft!” 

Harper Lee To Kill a Mockingbird Go Set a Watchman

En toen waren er ineens twee…

Grootse woorden, maar de auteur van Go Set a Watchman is dan ook de legendarische Harper Lee. Een inmiddels stokoude tante die in 1960 To Kill a Mockingbird schreef, de met de Pulitzer Prijs bekroonde roman over de rassenhaat in het zuiden van Amerika tijdens de jaren dertig. Wereldwijd werden er zo’n veertig miljoen exemplaren van verkocht en volgens Britse bibliothecarissen is het een boek dat iedereen in zijn leven minstens één keer gelezen moet hebben. Maar Harper is ook de dame die altijd zwoer dat ze nooit meer een ander boek zou uitbrengen. En nu, op 89-jarige leeftijd komt ze daar plots van terug. Watskeburt?

To Kill a Mockingbird maar dan anders
Een sluwe advocate, dat is wat er is gebeurd beweren critici. Zij beweren dat Harper, die na een beroerte bijna geheel blind en doof is, erin werd geluisd door haar raadsvrouw Tonja Carter, die geld rook toen ze het manuscript van Go Set a Watchman in handen kreeg. Ofschoon de roman wordt bestempeld als het vervolg op To Kill a Mockingbird schreef Harper hem in werkelijkheid enige jaren voor haar klassieker. Met dezelfde personages zoals Scout en haar advocatenvader Atticus Finch, alleen dan twintig jaar later. Go Set a Watchman was Harpers eerste poging tot het voltooien van een roman, maar toen ze de ruwe versie liet lezen aan Tay Hohoff, redacteur bij uitgeverij J.B. Lippincott & Co., adviseerde deze haar om de flashbacks in dat boek uit te werken tot een compleet nieuw boek. Dat werd To Kill a Mockingbird.

Go Set a Watchman Harper Lee terugkeer

Scout keert terug naar huis. Reis jij met haar mee?

To Kill a Mockingbird film

In 1962 werd To Kill a Mockingbird verfilmd met in de hoofdrol Gregory Peck.

Met andere woorden: Go Set a Watchman was een vingeroefening en werd door Harper bewust nooit uitgegeven. Dat dit nu toch gebeurt, beseft ze zelf amper zeggen vrienden. Waarschijnlijk liet Tonja haar snel een contractje tekenen waarmee ze zonder het te weten haar toestemming gaf. En trap ook niet in de persberichten waarin Harper juicht dat ze ‘happy as hell’ is met het uitbrengen van Go Set a Watchman. Je leest hier vooral het literaire talent van Tonja. Buurvrouw Marja Mills: “Ik zet vraagtekens bij bepaalde uitspraken die aan Harper worden toegeschreven.”

Zet hier gezellig je handtekening oma
Aangespoord door de kritiek zochten enkele functionarissen uit haar thuisstaat Alabama de schrijfster in april op in het verzorgingshuis waar ze nu woont. Ze konden niets verdachts ontdekken en stelden dat Harper Lee geestelijk gezond is.  Maar wie dat werkelijk gelooft? In 2010 vertelde Alice Lee, Harpers zus en decennia lang haar belangrijkste raadgeefster en ‘zakelijke bodyguard’, nog dat Harper door haar beroerte een kasplantje was geworden. “Ze ziet niks meer, hoort niks meer en tekent alles dat je haar voorlegt wanneer ze je vertrouwt.” Deze Alice stierf overigens in november van vorig jaar op 103-jarige leeftijd, drie maanden voor de bekendmaking dat Go Set a Watchman zou verschijnen. Trek zelf je conclusies.

Harper Lee onderzoek

Werd dit blije oude besje erin geluisd?

Go Set a Watchman Harper Lee manuscript

Tonja Carter had moeite met het lezen van het manuscript door de dollartekens in haar ogen.

Natuurlijk houdt uitgeverij HarperCollins vol dat het allemaal op uitdrukkelijke wens van Harper Lee zelf gebeurt en dat het zaakje niet stinkt. Knap, want men heeft haar nooit rechtstreeks gesproken, alle contact verliep via -je raadt het al- Tonja Carter. Toch is het wel begrijpelijk als men bewust de ogen zou sluiten voor eventuele misstanden. In het geval van zo’n A-naam als Harper Lee, die tot op heden slechts één boek uitbracht, vertaalt de vondst van een tweede pennenvrucht zich automatisch in een miljoenenomzet. En ook al kan het boek volgens de eerste recensies niet tippen aan To Kill a Mockingbird, er hangt gewoon een onweerstaanbare zweem van romantiek rond het vinden van een ‘verloren roman’. Heimelijk fantaseren we er allemaal weleens over om in een muffe kist een weggegooid meesterwerk(je) van William Shakespeare of Jane Austen te ontdekken. In Wall Street Journal vertelt Tonja dat ze nóg een onbekend boek van Harper Lee heeft ontdekt. Ze heeft de smaak duidelijk te pakken: “Gaat het om een eerdere versie van Watchman of Mockingbird of, wat vroege correspondentie lijkt aan te geven, een derde boek die een link vormt tussen de andere twee? Ik weet het nog niet.”

 
Meer gesloten boeken die weer opengingen
Wat wij in ieder geval zeker weten is dat de literaire golddigger de vreugde die we aanvankelijk voelden toen we hoorden over Go Set a Watchman, finaal de grond in heeft geboord. Dan lezen wij liever een van de volgende zes titels. Ook verloren gewaand, ook na een kwijnend bestaan in de schaduw van een koffer of kluis in de schijnwerpers geworpen, maar gelukkig zonder geslepen advocate met Dagobert Duck-ambities ernaast.

What Pet Should I Get? – Dr. Seuss
Go Set a Watchman is niet het enige herontdekte boek dat deze maand voor het eerst in de winkels ligt. Op 28 juli verschijnt What Pet Should I Get? van Dr. Seuss. De auteur, die in 1991 overleed, schreef het prentenboek ergens tussen 1958 en 1962, maar gooide het in een doos en vergat het. Tijdens een grote schoonmaak in 2013 rommelde zijn weduwe Audrey toevallig door de doos en de rest is kinderboekengeschiedenis. Dr. Seuss fans kunnen hun geluk niet op, maar ook uitgever Random House is door het dolle. In de doos vond men namelijk meer onbekende verhalen, die gebundeld zullen worden tot tenminste nóg twee (zeer lucratieve) boeken.
Random House Books for Young Readers, ISBN 978-0553524260

Dr Seuss What Pet should I get nieuw kinderboek

Welk retro kinderboek zullen wij kopen? Antwoord gevonden!

Dr Seuss kinderboek manuscript

Het was eeuwig zonde geweest als deze tekeningen nooit het daglicht hadden gezien.

 
Suite Française – Irène Némirovsky
Een verloren meesterwerk met een tragische geschiedenis is Suite Française van Irène Némirovsky. De Franse schrijfster van Russisch-Joodse afkomst deed het manuscript in een koffer vlak voordat ze in 1942 werd afgevoerd naar Auschwitz en gaf deze in bewaring bij haar dochter Denise. Omdat Denise dacht dat het om een dagboek ging, keek ze er decennialang niet in. Het was te pijnlijk. Totdat ze de papieren in 1998 toch maar eens oppakte. Slik, haar moeder had een van de mooiste boeken over Frankrijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gepend. Na de publicatie in 2004 groeide het boek uit tot een internationale bestseller.
Vintage, ISBN 978-1400096275

Suite Francaise Irene Nemirovsky boek

The Daily Telegraph zette de roman op de 31e plaats in de lijst van de beste boeken aller tijden.

Suite Francaise film

Zonder Denises ontdekking hadden we ook nooit de aangrijpende film gehad.

 
Paris in the Twentieth Century – Jules Verne
Hoe ziet Parijs eruit in de twintigste eeuw? Jules Verne had er in 1863 wel wat ideeën over. Helaas achtte zijn literair agent deze zo ‘vergezocht’, dat hij de schrijver pushte om het boek te vergeten. Het manuscript werd opgeborgen in een safe en daar vond een achterkleinzoon van Jules het in 1989, meer dan een eeuw later, terug. Wat bleek? De toekomstvisie van Jules was juist verrassend raak. Niet alleen voorspelde hij de komst van de auto, metro en zelfs de elektrische stoel, maar tevens schetste hij een welvarende maatschappij waarin de kunst en literatuur het afleggen tegen de oprukkende technologie. Komt het je een beetje bekend voor?
Del Rey, 978-0345420398

Paris Twentieth Century Jules Verne

Aan Jules’ voorspellende gaven kunnen de luitjes van AstroTV nog een puntje zuigen.

Paris Twentieth Century Jules Verne toekomst

Alleen onze tablet- en smartphone-verslaving voorzag hij niet.

 
Summer Crossing – Truman Capote
Truman Capote werd wereldberoemd dankzij bestsellers als Breakfast at Tiffany’s, maar rond 1949 baarde hij een kindje dat hij nooit een commercieel leven schonk: Summer Crossing. Truman, bekend om zijn zelfkritiek, vond de romance tussen een upperclass meisje en een parkeerwachter ‘te dun’ en gooide hem weg. Gelukkig viste de conciërge van het gebouw waar hij woonde, het manuscript uit de prullenbak en bewaarde hij hem stiekem. In 2005 kwam Summer Crossing na meer dan vijftig jaar alsnog uit. Scarlett Johansson vond de roman zo prachtig dat ze de filmrechten kocht. De opnames van haar regiedebuut starten binnenkort.
Modern Library, 978-0812975932

Truman Capote Summer Crossing

Eén ‘dunne’ Capote is altijd nog duizend keer beter dan een dikke Deckers, stellen critici.

Truman Capote schrijven quote

Weg ermee! Truman was onverbiddelijk als het op schrijven aankwam.

 
The Sea Is My Brother – Jack Kerouac
Veertien jaar voordat Jack Kerouac zijn magistrale On The Road uitbracht, was er The Sea Is My Brother. De Amerikaan schreef het verhaal over twee vrienden die op een schip van Boston naar Groenland varen in 1942-1943 toen hij zelf op de koopvaardij zat. Of Jack blij was geweest dat zijn zwager het boek in 1992 terugvond tussen zijn papieren en dat deze sinds 2011 in de winkels ligt? Mwah. Hij noemde zijn eerste poging tot schrijven ‘bullshit’ en ging er geeneens mee naar een uitgever. Toch zeggen recensenten dat hij zich niet hoefde te schamen. Ja het boek rammelt, maar tegelijkertijd voel je de belofte van de geniale dingen die nog komen gingen.
Penguin Classics, 978-0141193342

Jack Kerouac The Sea Is My Brother boek

Of dit boek zo crimineel slecht is als de schrijver beweerde? Oordeel zelf.

Jack Kerouac archief

Jacks archief bleek na zijn dood in 1969 een goudmijntje.

 
Dark Journey – Irfan Orga
We vroegen het onszelf regelmatig af: waarom schreef de Turkse schrijver Irfan Orga niet nog een roman à la Portrait of a Turkish Family? Zijn epos uit 1950 over een welvarende Osmaanse familie die vanaf de Eerste Wereldoorlog langzaam uiteen valt, behoort tot onze meest favoriete boeken ooit. Antwoord: dat deed hij wel en die heette Dark Journey. Maar omdat uitgevers er geen belangstelling voor hadden, stopte hij hem in een leren attaché koffer waar zijn zoon Ateş hem in 2007 pas weer uittrok. In de roman die vorig jaar uitkwam, staat de morele verloedering van een jonge vrouw in Istanbul centraal. Geen vrolijke kost, maar wel meeslepend!
Eland & Sickle Moon Books, 978-1906011819

Irfan Orga Dark Journey boek

Irfan Orga droeg een duister literair geheim met zich mee.

Istanbul brug boek Irfan Orga

In Dark Journey spat het oude Istanbul van de pagina’s af.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑