...

Opknappertje

Gepubliceerd op 23 juli, 2016 door Danny Post

0

Idyllisch wonen op Kreta voor 24.000 euro

Op Kreta kun je goedkoop vakantie vieren én goedkoop wonen. Wat dacht je van dit huisje in het dorp Kritsa? De Australische Claire Lloyd bewijst dat er iets geweldigs van te maken is.

Foto’s My Greek Island Home: Claire Lloyd

Mijn man Evren en ik hebben vakantiestress. Het was de bedoeling dat we de maand augustus zouden doorbrengen in het zomerhuis van Evrens grootmoeder in Bodrum, maar een zekere president Erdoğan gooide roet in het eten. Voorlopig maar even geen Turkije, hoe erg we dat ook vinden. Wat nu? Italië? Spanje? Zuid-Frankrijk? Of toch weer Griekenland? Ik ben gek op Rhodos en twee jaar geleden beleefden we een toptijd op Lesbos. Zo heerlijk vonden we het daar dat we hardop fantaseerden hoe het zou zijn om er te wonen. Die gevoelens werden nog verder aangewakkerd toen ik in een barretje op het eiland toevallig het boek My Greek Island Home zag liggen. Hierin vertelt de Australische Claire Lloyd op smakelijke wijze hoe ze een bouwval op Lesbos reanimeerde en er iets fantastisch van maakte. Ik verslond haar verhalen.

Kreta huis te koop go with the vlo go with the vlo

Waarom zou je twee weken op vakantie gaan naar Kreta als je er ook permanent kunt wonen?

My Greek Island Home Kreta Claire Lloyd go with the vlo

Wordt dit jouw nieuwe Griekse thuis?

Ik werd aan Claires inspirerende boek herinnerd toen ik hoorde over deze opknapper op Kreta. Het gaat om een authentiek Grieks huisje dat zich bevindt op de oostelijke helft van het eiland. De cuteness-factor is zo hoog dat je er onmiddellijk vlinders van in je buik krijgt. Dit zou heel makkelijk iemands Greek Island Home 2.0 kunnen worden. En dat voor een luttele 24.000 euro.

Byzantijnse kerk aan huis
Even wat essentiële informatie: het huis is ongeveer 45 vierkante meter groot en heeft twee verdiepingen en drie kamers. Boven is de slaapkamer, beneden zijn twee gezellige leefruimtes. De originele haard in de keuken bleef bewaard, alsmede het houten balkenplafond. Je zou het misschien niet denken, maar volgens de makelaar is de algehele staat van de woning goed. De laatste bewoner had liever een glas ouzo dan een bezem of verfkwast in de hand, maar achter alle rommel zul je geen schokkende mankementen aantreffen.

Kreta huis opknappertje go with the vlo

In het dorp Kritsa valt zoveel te beleven dat de laatste bewoner tijd tekort kwam om op te ruimen.

My Greek Island Home Claire Lloyd go with the vlo

Innerlijke rust, verlangen we daar niet allemaal naar?

Naast een klein balkon aan de voorzijde beschik je ook over een dakterras. Hier kun je op zijn Grieks lekker buiten leven terwijl je een vrij uitzicht hebt over de bergen, vallei en (in de verte) de zee. Over de locatie heb je sowieso niet te klagen: het huis staat middenin Kritsa. Dit is het grootste dorp van Kreta en een bekende toeristische trekpleister. In de straatjes wemelt het van de barretjes, restaurants en kleurrijke winkeltjes die handgemaakte spullen en andere souvenirs verkopen. Toeristen bezoeken Kritsa vanwege de nabijgelegen Panagia Kera. Deze Byzantijnse kerk met prachtige fresco’s uit de veertiende en de vijftiende eeuw wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van Kreta. Stel je eens voor: zo’n iconisch gebouw bijna op je stoep!

Klussen à la Claire
Ik hoor de zure zussen onder ons alweer brommen: “Ja, dat huisje kost maar 24.000 euro, maar je hebt tenminste het dubbele nodig om de boel toonbaar te maken.” Tegen hen zeg ik: haal dat zuurtje uit je mond en probeer je positiviteitsklieren open te draaien. Als de makelaar gelijk heeft en er geen gebreken zijn (al zou ik de elektra wel laten vervangen) hoeft het oplappen geen hels karwei te worden. Probeer door de rommel en viezigheid heen te kijken. Wat dat betreft is het goed om Claire Lloyds boek aan te schaffen indien je serieuze belangstelling hebt voor dit huis. Haar optrekje op Lesbos was er vele malen slechter aan toe, maar zie wat ze ervan heeft gemaakt. De ruimtes zijn licht en modern met een traditionele touch.

Claire Lloyd My Greek Island Home opknappertje go with the vlo

Het is niet meer voor te stellen, maar het huis van Claire was oorspronkelijk heel donker.

My Greek Island Home Claire Lloyd boek go with the vlo

Zonder de Griekse sfeer te verliezen werden de kamers laagje voor laagje afgepeld.

Claire kan je een leven op een Grieks eiland warm aanbevelen, zegt ze. “Mijn levensstijl is stukken gemoedelijker geworden en ik heb mijn creativiteit teruggevonden.” Ze geniet meer van de dingen om haar heen, ervaart ze intenser. “Je ziet veel meer sterren bijvoorbeeld, omdat er ’s avonds weinig straatverlichting is. En omdat je op een eiland zit, word je omringd door de Egeïsche Zee. Je ziet haar bijna overal, waar je ook gaat. Verder hebben we meer seizoensfruit en -groenten en meer tijd om met andere mensen te praten en na te denken over het leven.” Met Claires boek in de hand moet het toch lukken om haar grandioze hideaway na te apen.

Cretan Residences
Wanda Kobylewicz
Tel. +30 28410 82976
info@cretanresidences.com
cretanresidences.com

My Greek Island Home
Claire Lloyd
Clearview
ISBN 978 19 083 3718 4
clairelloyd.com

 

Zon My Greek Island Home Claire Lloyd go with the vlo

Door Claires verhalen wil je gelijk ook je koffers pakken.

Kreta huis te koop opknapper go with the vlo

Kijk door de rommel heen. Toe, je kunt het.

My Greek Island Home Claire Lloyd zee wonen go with the vlo

Honderd procent kans op mooi weer en dat je hele verdere leven…

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑