...

Marktreview

Gepubliceerd op 24 april, 2016 door Danny Post

3

Iedereen verzamelen op de VerzamelaarsJaarbeurs

De VerzamelaarsJaarbeurs blijft een avontuur, hoe vaak je er ook geweest bent. Vorig weekend vochten bijna 27.000 mensen zich weer naar binnen. “Het is net een museum, alleen dan veel leuker. Hier zijn alle tentoongestelde spullen lekker te koop!”

“Ik denk dat ik iets later kom. Of is dat dom?” Een appje van mijn vriendin Charlotte. Enkele dagen voordat ze voor het eerst meegaat naar de VerzamelaarsJaarbeurs, ziet ze het ineens toch niet zo zitten om al om negen uur ’s ochtends af te spreken. De luie drol wil op haar vrije zaterdag eigenlijk uitslapen. Ach gossie. Tijd om even hard in te grijpen. “Ja, dat is inderdaad dom,” app ik terug. “Deze markt is gigantisch groot. Ruim tweeduizend stands verdeeld over vijf hallen, schat. Die doe je niet in een middagje.” Zo groot is deze tweedaagse beurs zelfs dat veel bezoekers ervoor kiezen om zowel op de zaterdag als de zondag te gaan. Zelf ga ik altijd een volle dag. Charlotte moet grinniken om mijn strengheid. Oké dan, negen uur it is.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 3

See-Threepio ziet de meute verschrikt op zich afkomen. “Dit is heftiger dan Star Wars!”

VerzamelaarsJaarbeurs West-Germany go with the vlo

Bij zo’n tafel hoort een beest van een West-Germany vaas.

VerzamelaarsJaarbeurs posters go with the vlo 3

Reis door het verleden. Zulke kleurige affiches zijn de sfeermakers in ieder interieur.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 6

Hoedje op of hoedje af, deze bustes kunnen het allebei hebben.

VerzamelaarsJaarbeurs Utrecht go with the vlo 2

Een kweeklamp om je speelgoed-Rolls groter te laten groeien?

VerzamelaarsJaarbeurs reclame go with the vlo

Moe? Hier kun je even bijtanken.

Als we elkaar op zaterdagochtend treffen op Utrecht CS bekent Charlotte dat ze toch wel zeer benieuwd is geworden na al mijn verhalen. Heerst op de VerzamelaarsJaarbeurs echt zulke hysterie als ik beschreef in in een eerdere reportage? Is het echt zo’n bedevaartsoord voor binnen- en buitenlandse vintageliefhebbers? Het antwoord krijgt ze eigenlijk al meteen buiten het station. Het ziet zwart van de mensen. In een opgewonden processie lopen ze in de richting van de Jaarbeurs. Liesbeth en Jeannette, twee andere vriendinnen die met ons mee zijn, kijken er niet meer van op. Ze zijn net als ik al vaker gegaan en weten: wie eerste keus wil hebben, moet een slaapoffer brengen. In de week erna deukt je hoofd vanzelf wel weer uit.

Tok, ik ben de kluts kwijt
We spreken met zijn vieren af dat we de eerste uren allemaal onze eigen weg gaan. Zo kan iedereen zijn eigen tempo bepalen en zich ongehinderd storten op zijn objects of desire. Jeannette en ik rennen naar de kraam waar ze de mooiste oude foto’s, posters, tekeningen, menukaarten en andere papiermeuk verkopen, Liesbeth verdwijnt onmiddellijk naar de speelgoedhal en Charlotte … die is de kluts kwijt. Na een kwartier staat ze ineens weer naast me. “Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen joh,” verzucht ze. “Wat is deze beurs GROOT.” Ze moet echt even landen. Kip zonder kop and all that.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 19

Goeie truc om elkaar in de menigte nooit kwijt te raken: zorg dat je qua look in het oog springt.

VerzamelaarsJaarbeurs Olijfje go with the vlo

Vrrrrroem! Zodra de deuren openen, schiet iedereen als een raket langs de kramen.

VerzamelaarsJaarbeurs hoofden go with the vlo

Het is heel makkelijk om op de VerzamelaarsJaarbeurs je hoofd te verliezen.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 8

Zelfs poppen hebben er last van.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 9

Emaille-orgie. Voor de liefhebbers is deze kraam beter dan sex.

VerzamelaarsJaarbeurs Bambi go with the vlo 2

Bambi ging op reis met een VerzamelaarsJaarbeurs-maagd en woont nu in Amsterdam.

Ik herken Charlottes verwarring. Hoewel ik inmiddels een veteraan ben en feilloos weet wat de beste plekken van de VerzamelaarsJaarbeurs zijn, kan er ook in mijn hersens nog weleens kortsluiting optreden. “Kies gewoon één hal uit en begin daar,” adviseer ik haar. “Op die manier word je vanzelf rustiger en krijg je een beter overzicht.” Dat werkt. Als we even na twaalven lunchen met zijn vieren, trekt Charlotte de ene na de andere aankoop tevoorschijn. Voor haar man vond ze een boek over auto’s uit de fifties, voor haar oudste dochter een oldskool Troetelbeer en best buy: een bedlampje uit de sixties met een afbeelding van Bambi erop. Tien euro kostte hij maar. “Voor mijn beide dochters,” lacht ze. “Ik koop alleen maar voor anderen, ik ben zó’n goed mens. Nu nog iets voor mezelf vinden!”

Toys are not us, we want vinyl
Jeannette, Liesbeth en ik tonen onze buit. Jeannette kocht een oude tekening voor één euro en Liesbeth zes boerderijdieren van Fisher-Price voor vijf euro plus een Engels kinderbordje voor drie euro. Ik heb een stapel oude fotootjes gescoord en een fraaie thirties reisbrochure over Italië. Totale prijs: vijftien euro. Het ontbreekt ons echter nog aan grote dingen. Liesbeth is een beetje teleurgesteld dit keer. “In de speelgoedhal staan steeds minder kraampjes,” moppert ze. “Ook zie je steeds minder echt oud speelgoed. Het is allemaal Star Wars, Disney en andere commerciële merchandise. In de andere hallen ligt er nog wel speelgoed tussen de serviezen, asbakken en antieke sieraden, maar ik mis de volle speelgoedhallen van eerdere edities.”

VerzamelaarsJaarbeurs foto's go with the vlo

Een deel van mijn aankopen. Wat waren die Italiaanse zomers in de jaren dertig mooi…

VerzamelaarsJaarbeurs poppen go with the vlo

Verstopt het speelgoed zich tegenwoordig tussen de asbakken en glazen?

VerzamelaarsJaarbeurs Fisher-Price go with the vlo

Liesbeth kon niet wachten om thuis haar Fisher-Price boerderij officieel te openen.

VerzamelaarsJaarbeurs platen go with the vlo

Vinylgekte. Verkopers uit het binnen- en buitenland brengen altijd vele toppers mee.

VerzamelaarsJaarbeurs sex go with the vlo

Die tuttige Ot en Sien zijn dood. Lang leve sex op de platenspeler!

VerzamelaarsJaarbeurs stoelen go with the vlo

Ook design is hartstikke in trek (net als antieke kunstbenen).

De gaten in de speelgoedhal zijn mij ook niet ontgaan. Sowieso heb ik het idee dat het aantal kramen in enkele hallen licht uitgedund is. De rijen zijn her en der wat korter dan voorheen en het valt me op dat de ruimte tussen sommige kramen iets breder is dan voorheen. Het resultaat van de hoge kraamprijzen waarover ik de handelaren regelmatig heb horen klagen? Aan de andere kant is het in de immense muziekhal voller dan ooit. Het aanbod duizelt me nu nog meer. De platen komen je van alle kanten tegemoet. Opgejaagd door de klok – het aanbod is zo huge dat je een week nodig hebt om alles te zien – werken duizenden liefhebbers zich zij aan zij door de bakken en dozen. Misschien is dat het gewoon: een geleidelijke verschuiving van interesses. Steeds meer twintigers en dertigers hebben weinig met antieke poppen en porseleinen serviezen, maar zijn verslingerd aan vinyl en sixties en seventies design.

TiTa tovenarij: alles voor twee euro
Sommige mensen zeggen dat de prijzen op de VerzamelaarsJaarbeurs hoog zijn, maar ik vind dat niet waar. Je hoeft echt geen vermogende verzamelaar te zijn om van deze markt te kunnen genieten. Het aanbod is een mix van duur(der) en goedkoop en naarmate de dag vordert, kun je steeds beter afdingen. Mijn vriendin Jeannette praat een grote groene West-Germany vaas met de helft omlaag. “Hier ben ik superblij mee,” zegt ze. “Hij zal heel mooi op mijn eettafel staan.” De goedkoopste kraam van de dag is een kraam waar ze voor twee euro per stuk plaatjesalbums verkopen. Verkade, de bekende Margriet-albums van Bambi, Pinokkio, Doornroosje en Peter Pan, alle titels zijn voorhanden. En niet één of twee exemplaren van elke titel, maar tientallen. Ik ben verbijsterd. Heeft men een pakhuis leeggehaald? Ik heb nog nooit zoveel oude plaatjesalbums bij elkaar gezien. Liesbeth duikt in de graaiende mensenmassa en komt triomfantelijk weer boven met twee albums van de kinderseries Paulus de Boskabouter en TiTa Tovenaar.

VerzamelaarsJaarbeurs plaatjesalbums go with the vlo

Liesbeths graaistrategie: maak jezelf tot een schim. Erin en eruit zonder dat iemand je ziet.

VerzamelaarsJaarbeurs Paulus go with the vlo

Verwarring: sommige mensen dachten dat het linkeralbum de autobiografie van Natasja Froger was.

VerzamelaarsJaarbeurs albums go with the vlo

Nee, dit is niet mijn gretige hand. Ik heb deze albums al in huis. Voor veel meer geld. Snik.

VerzamelaarsJaarbeurs Utrecht pop go with the vlo

“Koop mij alsjeblieft! Ik beloof dat ik je de stuipen op het lijf zal jagen in je woonkamer.”

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo

De VerzamelaarsJaarbeurs creëert nieuwe obsessies: plotseling móet je zo’n Napoleon-jasje hebben.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 2

Kijken, kijken, niet meezeulen. Sommige heiligenbeelden zijn net wat te groot voor je tas.

De albums zijn ook meteen het laatste wat Liesbeth koopt. Het is half drie en ze houdt het voor gezien. “Ik ben bekaf, maar het was weer super. Ondanks het teleurstellende speelgoedaanbod. De VerzamelaarsJaarbeurs is net een museum, alleen dan veel leuker. Want hier zijn alle tentoongestelde dingen zijn lekker te koop! Je creëert er ook weer nieuwe obsessies mee. De pastelgele puddingvormen, schalen en borden die ik vandaag zag, blijven nog even in mijn hoofd rondzingen. Na zo’n VerzamelaarsJaarbeurs ben ik altijd extra actief op Marktplaats haha.”

Uitsmijter van de dag
Charlotte is eveneens uitgeshopt, zegt ze. Ze kocht voor zichzelf op de valreep een prachtig snoeptrommeltje. “Vier euro kostte hij. Mijn oma had zoiets vroeger, het bracht me meteen terug naar mijn kindertijd. Deze beurs is een grote trip down memory lane geweest. Ik vond het heerlijk!” Wanneer Jeannette een uurtje later ook aftaait, maak ik in mijn eentje nog een laatste rondje. Het is dan eindelijk rustiger in de platenhal en bij een Britse handelaar (altijd beter voor wie zoals ik house- en danceplaten uit de nineties zoekt) ontdek ik – jeugdsentiment!- een plaat van Nick Kamen. Voor mijn man koop ik een maxisingle van zijn heldin Sophie Ellis Bextor.

VerzamelaarsJaarbeurs blikken go with the vlo

Blik op oneindig. Waar moet je beginnen?

VerzamelaarsJaarbeurs blik go with the vlo

Zo herinneren vele grootouders zich waarschijnlijk hun jeugd: eenvoudig maar knus.

VerzamelaarsJaarbeurs platen go with the vlo 2

I promised myself dat ik deze plaat ooit zou vinden. Bingo!

VerzamelaarsJaarbeurs Lusitania go with the vlo 20

Dit model van de getorpedeerde oceaanstomer Lusitania was te groot om aan te meren op mijn dressoir.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 5

Bouw je eigen griezelkabinet met deze gezellige jongens. Spotje erop en klaar.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 10

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er gezeild om alle oorlogsellende te vergeten.

Mijn topper van de dag hark ik binnen vlak voordat de beurs sluit: een foto-album uit de Tweede Wereldoorlog van een groepje zeilende jongeren. Het staat vol met logboekaantekeningen. De jongeren zeilen om alle pijn en verdriet even van zich af te zetten. “Na een winter met oorlogsellende en ziekten besef je hoe ’t leven nog de moeite waard is,” schrijft één van hen. Wat een ontroerend document. Ik betaal er twintig euro voor. De oorspronkelijke prijs is 55 euro, maar de verkoper is me op dit late tijdstip zeer gunstig gezind. Ik ben direct helemaal geïnspireerd en besluit dat ik op Go with the Vlo zeker een artikel over dit album ga maken. Dat blijft toch het leukste aan de VerzamelaarsJaarbeurs: het element van verrassing. Daarom blijf ik terugkeren. Ook al moet ik er dan om zes uur ’s ochtends mijn bed voor uit.

Zet hem vast in je agenda: de volgende editie van de VerzamelaarsJaarbeurs wordt georganiseerd op 12 en 13 november. Voor meer info: verzamelaarsjaarbeurs.nl.

 

VerzamelaarsJaarbeurs borden go with the vlo 23

Originele reclameborden zijn het waard om voor te sparen.

VerzamelaarsJaarbeurs jurk go with the vlo 1

Vind je het eng om als Madame de Pompadour op kantoor te verschijnen? De look is er ook in kleinformaat.

VerzamelaarsJaarbeurs antiek go with the vlo

Brocanteverkopers weten hoe je een kraam zo betoverend mogelijk aankleedt.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 24

Jeannette kocht minder dan normaal, maar haar tekening en vaas zijn wel beauty’s.

VerzamelaarsJaarbeurs Chaplin go with the vlo

Charlie Chaplin & Co. Van die kleine rariteiten die een glimlach op je gezicht toveren.

VerzamelaarsJaarbeurs go with the vlo 4

Dus denk eraan als je naar de VerzamelaarsJaarbeurs gaat: zet je retro wekker. Anders mis je zoveel.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑