...

Retro-tic Titanic banner Marie Rayma

Gepubliceerd op 14 april, 2015 door Danny Post

0

“Ik ben getrouwd met de Titanic”

In de nacht van 14 op 15 april 1912 verdween de Titanic in de ijskoude golven van de Atlantische Oceaan. De scheepsramp en de film die er in 1997 over werd gemaakt, vormen een obsessie voor de Canadese Marie Rayma (25). Ze maakte de kleding van Kate Winslet na, draait de soundtrack minstens tien uur per week en herdenkt de 1500 doden ieder jaar.

Fotografie o.a.: Hannah Pagenkopf

Het is vandaag exact 103 jaar geleden dat de Titanic tijdens haar maiden voyage een ijsberg ramde en zonk. Een beladen periode voor Marie Rayma. De Canadese is megafan van alles wat met Titanic te maken heeft en houdt ieder jaar rond deze tijd een ‘Titanic-week’ waarin ze de tragische reis van de oceaanstomer van Afvaart tot Zinken herdenkt. Ook nu weer. “Mijn week begint al op 10 april, de dag waarop het schip uit het Britse Southampton vertrok op weg naar New York. In mijn hoofd speel ik de maiden voyage uur voor uur af. Ik hoor de opwinding van de passagiers, zie hun luxehutten, het voelt alsof ik zelf aan boord ben. Bij wijze van eerbetoon draag ik bovendien een witte matrozenpet. Die gaat zes dagen lang geen seconde af.”

Titanic zinkende

De maiden voyage van de Titanic viel volledig in het water.

Titanic krant en Marie Ayma

De beste stuurlui staan aan wal. Niet lachen, dit zijn dagen met een rouwrandje.

Titanic krant

Eén van de ergste scheepsrampen allertijden. De wereld was in shock.

Maar denk nu niet dat Marie deze hele week in een grafstemming verkeert. Je moet het meer zien als een viering van het ‘meest fantastische schip allertijden’ zegt ze. “Pas wanneer die fatale nacht van 14 op 15 april aanbreekt, slaat mijn stemming om. Uit diep respect voor de meer dan 1500 mensen die omkwamen, kleed ik me twee dagen in het zwart en wentel ik mezelf in sombere gedachten. Al moet ik bekennen dat ik het niet meer volhoud om echt tot 2.20 uur op te blijven, het tijdstip waarop het schip naar de bodem van de zee zonk. Ik val meestal in slaap vlak na 23.40 uur toen hij de ijsberg raakte. Wat dat betreft ben ik een beetje een omaatje.”

Een fan raakt op stoom
Marie houdt deze herdenkingsweken als sinds haar elfde, maar de fascinatie voor alles Titanic begon nog veel vroeger, vertelt ze enthousiast. “Ik weet nog precies wanneer ik het schip voor het eerst ontdekte. Ik was zes jaar en stuitte op een kinderboekje over de Titanic. Terwijl ik er doorheen bladerde, was het alsof ik werd getroffen door de bliksem. Wauw! Ik ging gelijk op onderzoek uit en vrat iedere snipper informatie die ik vinden kon. Toen ik zeven was en we op school iets moesten kleien dat bleef drijven, kleide ik zelfs de Titanic. Hij zonk als een baksteen!”

Titanic nacht

Deze nacht ging de passagiers niet in de koude diva kleren zitten.

Titanic Rose Kate Winslet

Kate Winslet aka Rose ging très fashionable kopje onder.

Titanic film

“Zet je schrap, iets in mij zegt dat je zo een wodka on the rocks geserveerd krijgt.”

Titanic king of the world

Woohoo! Nog geen Wolf of Wallstreet maar wel mooi King of the World.

De Canadese ging pas echt in Titanic-overdrive toen ze in 1999 de film over het schip zag met in de hoofdrollen Kate Winslet en Leonardo DiCaprio. “De ramp kwam voor mijn ogen tot leven. Hoewel ik de film doodeng vond –ik mocht hem pas twee jaar na de release zien en was toen nog steeds iets te jong– bleef de Titanic erna door mijn hoofd spoken. Het klinkt afschuwelijk maar ik hield van de tragiek van dit ‘wereldwonder’ dat volgens haar arrogante eigenaren God niet kon zinken. Het feit dat tijdens zulke desastreuze gebeurtenissen mensen hun ware aard tonen, positief of negatief, boeide me mateloos. Terwijl andere meisjes gek waren van boybands, raakte ik compleet bezeten van de Titanic. Een levenslange obsessie was een feit.”

Boot couture
Dat was ook het moment waarop Marie serieus begon te verzamelen. Bezat ze eerst slechts een aantal boeken, anno 2015 is haar collectie Titanic-memorabilia indrukwekkend en ruim 10.000 dollar waard. De grootste zwak heeft ze voor de film-memorabilia. “Of het nu gaat om de verschillende DVD versies en soundtracks tot posters of het script in boekvorm, ik moet alles hebben. Al wil ik opmerken dat ik geen fan ben die blind iets koopt omdat er toevallig het woord Titanic opstaat. Ik koop alleen het allerbeste. Hoogtepunt van mijn verzameling zijn replica’s van de jurken die Kate Winslet draagt in de film. Ik identificeer mezelf namelijk enorm met haar personage Rose. Net als zij ben ik een sterke, vrijgevochten, en intelligente vrouw. In de film ontworstelt Rose zichzelf aan haar verstikkende milieu en dominante moeder, ik houd mezelf graag voor dat ik het lef zou hebben om hetzelfde te doen als ik in die tijd geleefd had.”

Titanic verstikkend milieu

Rose kwam buiten de slagschaduw van haar moeder pas tot bloei.

Titanic van boord

“Ik stort mezelf in zee als Marie nog één look van me afkijkt hoor.”

Titanic Marie Tea Dress

Deze Copy-Kate drinkt er nog eentje op haar zelfgemaakte Tea Dress.

Titanic boegscène

Ook deze klassieker naaide de Canadese moeiteloos in elkaar.

Omdat de jurken te duur waren om online te kopen, besloot Marie ze zelf te maken. Ze ging er zelfs voor op naailes. Trots: “Ik heb er meerdere: de Tea Dress, maar natuurlijk ook de Flying Dress uit de scène waarin Rose met Jack op de boeg van Titanic staat en hij haar laat voelen hoe het is om vrij te zijn als een vogel. Ik weet dat het cliché is, maar dat blijft één van de hoogtepunten uit de film. Zo vreselijk romantisch. Daarnaast bezit ik twee kopieën van de Dinner Dress. De mooiste jurk uit de hele filmgeschiedenis wat mij betreft. Het moment waarop Rose op majestueuze wijze van die grote trap schrijdt en beneden wordt opgewacht door Jack, gespeeld door Leonardo, ooooh….zwijmel! Om de jurk zo goed mogelijk na te maken, heb ik elke scène waarin Rose hem aanheeft, minutieus bestudeerd. Ik heb zelfs de deleted scenes van de extended edition-dvd teruggekeken zodat ik exact wist hoe de jurk in elkaar zat.”

Titanic Dinner Dress

Bloed, zweet en héél veel lovertjes. Rose had vast een naaislavin voor haar Dinner Dress.

Er ging heel wat tijd en energie inzitten voordat de jurk eindelijk naar Marie’s zin was. “Ik moest er wel 1.000 lovertjes opnaaien, en hij is heel delicaat waardoor ik hem niet te vaak kan dragen, maar het was het waard. Zodra ik mezelf in de jurk rits, de lange witte handschoenen omhoog schuif en mijn vintage sieraden omhang–ik heb ook een Heart of the Ocean-ketting, maar die is een beetje té– reis ik terug in de tijd. Ik ga meer rechtop staan, spreek gearticuleerder en gedraag me als een heuse dame. Dan voel ik me voor eventjes helemaal Rose DeWitt Bukater.”

Titanic Marie Sinking Dress

Marie hoeft in haar Sinking Dress gelukkig alleen de deur open te doen.

Ook de zogenaamde Sinking Dress (waarin Rose met het schip bijna haar dood tegemoet gaat) maakte Marie twee keer na, al broedt ze op een derde, meer natuurgetrouwe kopie. Dit naar aanleiding van een expositie van Titanic-filmkostuums die ze in 2012 bezocht in Belfast. “De originele kleuren zijn moeilijk te zien op foto’s, maar bleken stunning in het echt.”

Oost, west, thuis is 1912
Marie bezocht Belfast, de geboortestad van Titanic, in het kader van de speciale Titanic-herdenkingsreis die ze dat jaar maakte naar Europa. Omdat het precies 100 jaar geleden was dat het schip zonk, wilde ze iets bijzonders doen. Ze deed diverse plekken aan die een link hebben met het legendarische schip. Zoals Belfast en Southampton, maar ook het Engelse plaatsje Alnwick. Daar logeerde ze in het White Swan Hotel. Toen het bijna identieke zusterschip van de Titanic, de RMS Olympic, in de jaren dertig werd gesloopt, kocht dit hotel namelijk de houten panelen en marmeren schouw uit haar eersteklas eetzaal om ze vervolgens in haar eigen restaurant te plaatsen. “In de Olympic Dining Suite van het White Swan Hotel waan je jezelf daardoor bijna op de Titanic. Ik moest huilen toen ik met mijn handen langs de houten panelen en de schouw gleed. Het was zo’n imposante ruimte en het besef dat de Titanic zo geroken moet hebben, kwam enorm bij me binnen. Erg bijzonder.”

Marie Rayma in Titanic hotel

Dolgelukkige matroos bezoekt het White Swan Hotel.

RMS Olympic Southampton

De één jaar oudere zus van Titanic, de RMS Olympic.

Olympic dining suite White Swan

Alsof je de eersteklas eetzaal van de RMS Titanic binnenloopt.

Ook haar eigen huis ademt de sfeer van 1912. “Door een bizar toeval stamt het huis waar ik met mijn familie woon uit 1912, wat die nostalgie extra versterkt. Mijn kamer heeft de sfeer van een eersteklas suite op de Titanic. Hij staat vol met antieke meubels. Ik heb een antieke wastafel, een oude hutkoffer en een schitterende messing lamp. Pronkstuk is de kaptafel die ik kreeg van mijn oma en die lijkt op die van Rose. Ik kan er erg van genieten om daaraan te zitten en mezelf in een oude handspiegel te bewonderen terwijl ik mijn lange haren kam. Die was ik net als men toen deed, maar heel af en toe, trouwens. Niet vies nee, je haar went er vanzelf aan.”

Titanic Kate Winslet spiegel

Cal bezwoer Rose dat hij de Heart of the Ocean-ketting níet op de kermis gewonnen had.

Titanic spiegel Marie 2

Casual Edwardian Friday.

Titanic mannen en vrouwen klasse

Toen jongens nog echte heren waren.

Titanic stijl klasse

En blikjes Red Bull ver weg.

Dat Marie graag in de huid en garderobe kruipt van Rose betekent niet dat ze het contact met de moderne tijd totaal kwijt is. “Het verzacht de grofheid en hectiek van nu alleen enigszins. Maakt mijn leven mooier.” Het is met name de verfijning van de Edwardiaanse periode die Marie zo aantrekt. Daarom kijkt ze ook graag naar de tv-serie Downton Abbey. “Het was het laatste tijdperk waarin schoonheid en goede manieren nog hoog in het vaandel stonden. Erna brak de Eerste Wereldoorlog uit en veranderde alles.” Verzucht: “Ik mis de klasse van toen.” Marie ruikt zelfs naar de vrouwen op de Titanic. Ze leerde het zichzelf aan om de Vinolia-zeep die de eersteklas passagiers gebruikten, na te maken volgens origineel recept.

My Titanic alarm clock will go on
Marie vindt dat de Titanic haar leven op vele vlakken heeft verrijkt. “Zo zorgde het schip ervoor dat ik grafisch vormgever ben geworden. Ik wilde namelijk dolgraag een eigen website bouwen, waar ik mijn passie voor Titanic met anderen kon delen. Die heb ik nu: Humblebee & Me heet hij. Ook de soundtrack van de film betekent zoveel voor mij. Ik luister er gemiddeld tien tot vijftien uur per week naar, ook op kantoor. Ik kan hem helemaal meezingen. Hij geeft me steun en verveelt nooit. Ik weet precies welk liedje ik moet draaien om mezelf op te peppen en wat fijn is om bij te zwelgen. Het muziekstuk Titanic Suite is al jaren mijn wekker. Hij duurt twintig minuten, dus ik kan er niet doorheen slapen.” De collector’s edition in het bijzonder vindt de brunette een rampfeestje. “Vier cd’s! Als ik die opzet, raak ik onmiddellijk in één grote Titanic-roes.”

Titanic schoorstenen

Liefde is…vier hele grote schoorstenen.

Titanic soundtracks

Even de zoetgevooisde klanken van Céline Dion opzetten en…

Titanic zinkt reddingsboten

…Marie wordt teruggevoerd naar die gitzwarte nacht.

Of haar omgeving er nooit gek van wordt? Natuurlijk wel. “Tijdens de centennial in 2012 draaide ik de muziek op mijn werk nog vaker dan anders. Erna waren mijn collega’s best opgelucht dat het er weer opzat.” Toch geeft haar fetisj nooit problemen. “Natuurlijk zijn mensen het soms zat om continu naar de soundtrack en mijn gezang te luisteren, en plagen ze me ermee, maar verder laten ze in mijn waarde. Iedereen weet dat ik geobsedeerd ben door de Titanic.” Ook op de middelbare school is ze er nooit mee gepest. “Mijn matrozenhoedje is tijdens Titanic-week weleens van mijn hoofd gepakt, maar verder niets schokkends of zo. Ik stond gewoon bekend als het Titanic-meisje.” Grinnikt: “Ik had jaren een telefoonnummer dat eindigde op 1912. Zodra vrienden die cijfers in hun schermpje zagen verschijnen, wisten ze: oh dat is Marie.”

Dineren met Céline Dion
Gelukkig zijn de meeste mensen eraan gewend, want Marie is niet van plan om te veranderen. “Dat zei ik ook toen ik tijdens de Titanic-week in 2010 met een vriendin vakantievierde in Australië. ‘Kan dat matrozenhoedje niet af,’ smeekte ze me. ‘Ik schaam me kapot.’ Nee dus. Ik zette hem alleen af toen we gingen duiken om haar niet in verlegenheid te brengen ten overstaan van de vissen, maar verder niet. Mijn eerbetoon aan al die doden is belangrijker dan wat de omgeving vindt. Ik eis ook dat anderen er een zekere mate van respect voor opbrengen. Al heb ik geleerd om mijn passie iets af te zwakken. Ik ben niet meer zo irritant als in het begin. Toen ratelde ik er non-stop over. Ik herinner me dat ik op mijn 13e eens ging rotsklimmen en riep tegen degene die omhoog klom en naar beneden keek: ‘Never let go!’” Het werd zo erg dat mijn ouders er iets van hebben gezegd. ‘Een beetje minder mag best, je stoot mensen af.’”

Titanic Kate en Leonardo

Welke man zal Marie ooit tekenen ‘like one of his French girls’?

Titanic Kate Winslet getekend

Het moet in ieder geval iemand zijn die haar Titanic-liefde volledig accepteert.

Titanic kookboek 2

Wat Marie haar dates voorschotelt? Een sjiek galgenmaal natuurlijk.

En mannen? Hoe reageren die eigenlijk? “Ik had eerder deze week toevallig een date die mijn matrozenhoedje schattig vond staan, althans dat zei hij haha. En verder? Mannen begrijpen meestal niet waarom ik er zo opgewonden over doe, maar tolereren het. Ze weten dat je in een relatie met mij Titanic erbij krijgt.” En kun je er als vent niet tegen dat Marie enkele gerechten uit het kookboek Last Dinner on the Titanic voor je maakt, terwijl Céline Dion op de achtergrond zachtjes My heart will go on zingt: jammer dan. “Ik kan me simpelweg geen leven meer zonder voorstellen. De Titanic is geen crush, ik ben ermee getrouwd.” Soms vindt Marie het moeilijk dat ze zo stapel is op een boot met vier schoorstenen. “Ik heb nog nooit iemand ontmoet die even wild van de Titanic is als ik. Daardoor heb ik momenten waarop me heel alleen kan voelen. Zo heb ik meerdere keren de rondreizende Titanic-expositie bezocht, maar nooit lang genoeg. Terwijl ik het liefst uren alle uit het wrak opgedoken voorwerpen wilde bekijken en daar compleet van volschoot, raakten vrienden of familie die mee waren, snel verveeld. Zo jammer.”

Zinken in 3D
Hoe vaak Marie de film Titanic ondertussen gezien heeft? “Minder dan je zou verwachten. Nog maar zo’n vijftig keer, waarvan dertig keer slechts ten dele. Ik heb soms een shot Titanic nodig, maar niet ten koste van alles. De film vreet niet alleen tijd, hij zuigt je ook emotioneel leeg. Put je uit. Toen ik in 2012 in mijn eentje naar de net uitgebrachte 3D-versie van de film ging, zat ik het eerste kwartier te hyperventileren van de spanning, zó echt voelde het. Ik viel haast flauw en was erna gewoon uitgedroogd van het huilen. Mijn mouw drééf.” Schiet in de lach: “Tijdens die 3D-voorstelling dacht ik trouwens even dat ik een gelijkgestemde ziel vond. Ik hoorde een meisje zeggen dat ze mega fan was van Titanic. Meer dan wie dan ook. Eindelijk, dacht ik. Dus ik tikte haar op de schouder en vertelde haar álles over mijn jurken en website. Je had haar gezicht moeten zien. Ze keek me aan alsof ik gek was. Ik overtrof haar kennelijk toch een tandje.”

Titanic breekt in stukken

Daar gaat ‘ie voor de vijftigste keer…

Titanic zinkende 3D

In 3D zinkt de Titanic op nóg spectaculairdere wijze.

Titanic Turkse bad

Oh, als Marie toch eens in het wrak kon rondlopen…

Titanic never let go

Never let go. Voor deze überfan is de Titanic een blijvertje.

Maar echt, besluit Marie, de film verveelt nooit. “Oké, ik heb hem zoveel keren gezien dat ik de dialogen van Rose en Jack woord voor woord kan opdreunen en iedere seconde van de film in mijn hoofd kan afspelen. Ik hoef mijn ogen maar te sluiten en hij begint. Desondanks leef ik elke keer weer ongelooflijk mee. Het is misschien raar maar ik hoop ook nog steeds dat de Titanic niet zinkt. Dat het goed afloopt. Wanneer de uitkijken Frederick Fleet en Reginald Lee vanuit het kraaiennest alarm slaan en de bemanning het schip wanhopig probeert weg te sturen van de opdoemende ijsberg, zit ik ze vurig aan te moedigen: kom op, kom op, jullie kunnen het!”

Eind 2014 dook er een hele reeks niet eerder gepubliceerde foto’s op van de beroemde oceaanstomer. Ze waren afkomstig uit een oud album van een medewerker van scheepswerf Harland & Wolff waar de Titanic gebouwd werd. Een verzamelaar kocht het album twee jaar daarvoor op een veiling en besloot de foto’s met de wereld te delen. Klik hier om ze te bekijken.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurCommentaar is gesloten.

Omhoog ↑