...

Opknappertje Art deco lampje glazen kapje go with the vlo

Gepubliceerd op 29 april, 2019 door Danny Post

0

Ik sloeg deze prachtige oude lamp kapot, hellup!!!

Gisteren werd Nederland opgeschrikt door een luid gekrijs. Het geluid kwam uit mijn huis, nadat ik per ongeluk het kapje van een favoriete lamp aan gruzelementen sloeg.

Scherven brengen geluk. Ik herhaal het obsessief in mijn hoofd, maar zonder veel resultaat. Wat een droeftoeter ben ik. Terwijl ik gistermiddag iets naast de bank wilde pakken, bleef ik met mijn voet achter het snoer haken en trok ik een van mijn favoriete lampen in een vloeiende beweging van de vensterbank. Rinkeldekinkel! Ik werd gek toen ik het glazen kapje tegen de vloer zag slaan. Ze konden me tot in de wijde omtrek horen vloeken. Raaaaaaaaaaah!!!
Ik ben er zo ziek van, omdat uitgerekend het glazen kapje heel bijzonder was. De lampvoet zelf is een replica van later datum, maar het kapje was echt bijna honderd jaar oud. Pure art deco en hoewel het heiligschennis is om dit met een art-nouveauvoet te combineren, was het liefde op het eerste gezicht. Ik kocht het kapje in december op Marktplaats van een man in Groningen. Het kapje was nog van zijn ouders geweest. Ze waren er altijd superzuinig op geweest. Dat het nu na amper vijf maanden in mijn huis kapotging, vind ik zó erg. Ik hoop dat hij dit nooit leest.
Vrijwel meteen nadat ik de scherven in de glasbak gooide (een tweede trauma), begon de zoektocht naar een vervangend kapje dat even oud en mooi is. Hebben jullie nog tips?

Art deco lampje glazen kapje kapot go with the vlo

De scherven van mijn art-decogeluk. Ik heb er nog buikpijn van.

Art deco lampje kapot glazen kapje go with the vlo

Toen het bijna honderd jaar oude kapje aan stukken spatte, schreeuwde ik mijn stembanden aan flarden.

Art deco glazen lampenkapjes Vindingrijk Brede go with the vlo

Op zoek naar een vervangend kapje. Wie weet raad?

Tot nu toe kwam ik online enkele waardige vervangers tegen. Ik spotte een hoekig roze exemplaar op de site van Vindingrijk Kringloopwarenhuis in Breda en op de Franse eBay staat een matte witte die veel weg heeft van een wolk. Allebei weer art deco, maar die vind ik nu eenmaal fraaier dan de zoetere art-nouveaubloemenkelk die er eigenlijk aan hoort te hangen (vergeef mij, art-nouveaupuristen). Helaas bleek het eerste kapje bij nadere inspectie al te zijn verkocht en kost het tweede kapje inclusief verzendkosten bijna veertig euro. De opening aan de bovenkant is wel helemaal goed: 7,8 centimeter. Aan de lampvoet past een glazen kapje met een opening tussen de 7,5 centimeter en acht centimeter maximaal.
Toch wil ik het liefst exact hetzelfde kapje terug. Dat gaf zulk prachtig licht en was qua patroon heel apart. En alleen dit zou de pijn dat ik een stokoud familiekapje om zeep hielp, volledig kunnen wegnemen. Is er iemand die nu denkt: wacht, ik heb nog precies zo’n kapje liggen of zag er laatst ergens eentje? Je zou deze domme lampensloper zeer gelukkig maken.

Terwijl ik ergens in een bar mijn verdriet zit weg te drinken, wacht ik op al jullie mails met art-decolampenkap-tips. Je kunt me bereiken op info@gowiththevlo.nl.

Update: Ik kreeg veel reacties op mijn domme actie. Verschillende winkels boden vervangende kapjes aan. Iedereen bedankt voor het meedenken, super! Uiteindelijk kocht ik dit kapje bij Nummer13 in Rotterdam. Op Instagram reageerden de meeste volgers enthousiast, maar Maison l’Art Nouveau was minder opgetogen: “Sorry, maar daar krijg ik toch een beetje ‘jeuk’ van hoor. Art-decoglaasje op een art-nouveauvoet… dat bijt elkaar, Danny! Ze zijn alletwee mooi, maar ze combineren kan écht niet.” Wat vinden jullie?

Artdecolampje Nummer13 Rotterdam go with the vlo

Nummer13 had vele art-decokapjes liggen, ik koos voor dit eigenzinnige exemplaar.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑