...

#tbt

Gepubliceerd op 31 maart, 2016 door Danny Post

0

Ik vermoord je met mijn knetterscheet

Oorlog voeren is duur. Toch blijkt uit deze oude Japanse prenten dat het veel goedkoper kan. Daarop wordt de scheet afgebeeld als een weapon of mass destruction. Even je billen op de vijand richten en hij sterft een gruwelijke verstikkingsdood. Throwback Fartday!

Afbeeldingen: Waseda University Library

Mijn moeder had vroeger een oom die het ABC kon opzeggen met zijn achterwerk. Noem me een groot kind, maar ik schiet nog steeds in de lach als ze over hem spreekt (terwijl ik dit tik, zit ik alweer te grinniken). Blijkbaar had deze oom zo’n wapperende sluitspier, dat hij de 26 letters wel drie keer achter elkaar kon toeteren. Zonder pauze. Met de kinderen uit de familie had hij er zelfs een heel ritueel van gemaakt. Als ze bij hem op bezoek kwamen, nam hij plaats in zijn lederen draaifauteuil en dan mochten ze een flinke zwengel aan zijn stoel geven om hem op weg te helpen. Daar ging hij dan: A pfffrrrt, B pfffrrrt, C pfffrrrt, D pfffrrrt, E pfffrrrt …

Scheten Japan 5 go with the vlo

Yeah baby, de X van XXL scheet!”

Scheten Japan 2 go with the vlo

De boerenkooleters waren te sterk voor Harry en Bert. Ze voelde alle haren van hun scalp schroeien.

Scheten Japan 3 go with the vlo

Het ging er hard tegen fart aan toe. Beide kampen weigerden om gas terug te nemen.

Scheten Japan 6 go with the vlo

En toen wist Marcel wat hij wilde doen met zijn leven. Brandkastkraker worden!

Scheten Japan 8 go with the vlo

“Paardrijden rammelt de darmen zo lekker los. Tip: houd hier maar even geen aansteker bij.”

Het is zonde dat de oom van mijn moeder zijn talent alleen gebruikte om mensen te vermaken. Als we deze oude Japanse tekeningen moeten geloven, had hij ook een machtig wapen voor de Nederlandse regering kunnen zijn. He-Gassen of Schetenstrijd heet de reeks supermelige taferelen uit de late Edo- of Tokugawa-periode (1603-1868) en daarop is te zien hoe mannen en vrouwen elkaar bestrijden met de venijnigste gifscheten. Er komen geen geen pistolen of zwaarden aan te pas, het eten van een bonenschotel en een afgetrainde anus zijn voldoende om de vijand het vuur aan de schenen te leggen. De killer scheten branden door barrières, schieten over het slagveld om vervolgens de huid van de tegenstander eraf te schroeien, strijders slaan zelfs de billen ineen om een allesvernietigende stinkbom te lanceren.

Windkracht tien in de broek
Je vraagt jezelf vast af: gedroegen die Japanners zich echt zo? Waren scheten echt hun wapens in tijden van oorlog? Natuurlijk niet. De He-Gassen-tekeningen verbeelden volgens sommige experts op komische wijze de vreemdelingenangst, die alom aanwezig was in het oude Japan. Tot in de negentiende eeuw zaten de Japanners het liefst alleen op hun eilandje, ver weg van alles en iedereen. De vrees voor buitenlanders was zo groot, dat die slechts mondjesmaat in het land werden toegelaten. Halverwege de zeventiende eeuw waren bijvoorbeeld alleen de Chinezen, medewerkers van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en een groepje Britse handelaren welkom. Let wel: deze mensen mochten alleen in bepaalde gebieden komen. De rest bleef off-limits. Stel je eens voor dat ze zich zouden mengen onder de lokale bevolking.

Scheten Japan 10 go with the vlo

“Dit is echt de allerlaatste keer dat ik bruine bonensoep voor jullie heb gemaakt.”

Japan scheet 14 go with the vlo

“Vergassing! We hebben al onze scheten van het laatste jaar voor jullie opgespaard!”

Japan scheet 15 go with the vlo

Opa Jan verzond een rooksignaal om versterking te krijgen. Hij wist dat ze anders verloren waren.

Scheten Japan 7 go with the vlo

De gebroeders Anaalklier kregen de wind van voren, maar wisten de aanval met succes af te slaan.

Japan scheet 16 go with the vlo

“Beam me up, Scotty.”

Er zijn ook mensen die stellen dat de He-Gassen-tekeningen gewoon een ouderwetse vorm van onderbroekenlol zijn. Dat het niet per se westerlingen zijn die door scheten worden gevloerd (ze zien er ook niet heel erg westers uit als ik eerlijk ben). Wat de onbekende maker(s) er ook mee wilden zeggen, hilarisch blijven ze. Overigens zijn ze niet uniek. In 1992 werden bij veilinghuis Christie’s in Londen soortgelijke Japanse schetenplaatjes verkocht voor 1.580 dollar. Mocht je er ooit een stel tegenkomen op een rommelmarkt graai ze dan mee. Je kunt er goed geld aan verdienen. Ze zijn in ieder geval veel meer waard dan de lederen fauteuil van mijn moeders oom. Die belandde uiteindelijk total loss op de vuilnisbelt. Pfffrrrt!

Bekijk alle schetengevechten in hoge resolutie op archive.wul.waseda.ac.jp.

 

Japan scheet 11 go with the vlo

Gone with the Wind. De Firma Scheet & Co. sloopt je huis in drie seconden.

Japan scheet 12 go with the vlo

Je voelt de muren en ook je tanden ter plekke afbrokkelen.

Japan scheet 13 go with the vlo

“Ik dacht dat ze geluidsarm zouden slopen? Mijn trommelvliezen zijn aan flarden gescheurd!”

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑