...

Vlo lit My Greek island home boek foto's

Gepubliceerd op 12 april, 2015 door Danny Post

2

Ik vertrek (vanuit mijn luie stoel)

Het is de droom van velen om een oud, vervallen huis in het buitenland te kopen en dat vervolgens helemaal op te knappen. Maar wat als je niet het geld hebt en God je zegende met twee linkerhanden? Dan lees je in deze boeken gewoon lekker hoe het anderen in Fez, Istanbul en Toscane verging. Wel de lusten, maar niet de lasten.

Toscaanse renovatie-avonturen
Wanneer de Amerikaanse Frances Mayes een verlaten villa op het platteland van Toscane koopt, treft ze verbleekte fresco’s aan onder het stucwerk in de eetkamer, een wijngaard die een jungle van braamstruiken is en een verdwaalde schorpioen onder haar kussen. Ze is verkocht en schrijft er het boek Een huis in Toscane over. Frances praat met zoveel passie over haar move naar Toscane, dat je acute zin krijgt om ook een Italiaans krot te kopen. Het is dan ook niet voor niets dat dit boek uitgroeide tot een klassieker binnen de ik-vertrek-lit. Er kwamen diverse vervolgen en in 2003 werd er zelfs een film over Frances en haar huis gemaakt: Under the Tuscan Sun met in de hoofdrol Diane Lane. Een cinematografische happy pill die ik kan blijven slikken. Een huis in Toscane, Frances Mayes. Uitgeverij Colibri, ISBN 9462370788.

Een huis in Toscane boek en film

Diane Lane toast op het jaloersmakende leven van Frances Mayes.

Toscaanse zon 2

Een overwoekerd paleisje ontdekken, willen we dat niet allemaal?

 

Thuiskomen op Lesbos
Soms moet je het roer radicaal omgooien om werkelijk gelukkig te zijn. Die les leert Claire Lloyd ons. De fotografe verruilt enige jaren geleden haar hectische bestaan in Londen voor het Griekse eiland Lesbos. Ze koopt er het huis van een overleden priester en de renovatie van deze woning wordt ook de renovatie van haar leven. Met elke verflaag die ze verwijdert, keren zij en het huis verder terug naar de basis. Wat overblijft is lucht, licht en een herboren Claire. Eindelijk heeft ze de innerlijke rust waar ze zo naar snakte. In haar boek My Greek Island Home verweeft ze tekst en beeld op zo’n verleidelijke wijze dat je wilde dat je erbij was toen ze voor het eerst de sleutel in het slot stak. Al was het maar om tussen de achtergebleven spullen van de priester te kunnen snuffelen. My Greek Island Home, Claire Lloyd. Clearview, ISBN 978-1908337184.

My Greek island home

Orde, rust en reinheid. (Claire Lloyd)

My Greek island home huisje van priester

Wanorde, onrust en bedmijt. (Claire Lloyd)

 

Vrijbuiters in Fez
Vrienden verklaren Suzanna Clarke voor gek als zij en haar man in Fez een vervallen riad aanschaffen. Gesitueerd in de eeuwenoude Medina, in een doolhof van steegjes, is het huis een opknapper met een hoofdletter O. Toch ziet Suzanna de schoonheid die achter de gammele muren verborgen gaat. Ze is vastberaden om de riad in oude luister te herstellen. Wat kan het schelen dat noch zij noch haar echtgenoot Arabisch spreken en dat zakendoen in Marokko nog veelal op de 19e-eeuwse wijze gebeurt? Of dat de streng religieuze loodgieter alleen al uitslag krijgt bij de gedachte aan een vrouw op de bouwplaats? Met heel veel geduld en enthousiasme poetsen ze het huis en zijn binnenplaats op, terwijl ze diep in de Marokkaanse cultuur én keuken duiken. Lees smakelijk! A House in Fez, Suzanna Clarke. Pocket Books, ISBN 1416578935.

A house in Fez boek 2

Marokkaanse glamour, wat een feest! (Moroccan Renovations)

A house in fez wonen boek

Ik neem mijn fez af voor de vakkundige werklui. (Moroccan Renovations)

 

Eigen houten huis en tuin in Istanbul
Op Heybeliada, een eiland voor de kust van Istanbul lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Veel huizen zijn van hout, auto’s zijn verboden en de meeste mensen verplaatsen zich per fiets of koets. Klinkt idyllisch? Zeker. Al moeten de Amerikaanse Mary Ann Whitten en haar man Benjamin wel even door de Turkse bureaucratie bijten wanneer ze er in 1994 een stokoude villa kopen. Die is namelijk trager dan een slak op Temazepam. Gelukkig overwint hun liefde voor dit betoverende eiland en haar bewoners uiteindelijk alles. En wat een bijzondere woonomgeving krijgen ze er voor terug. Ik ben er enkele zomers geleden een kijkje gaan nemen nadat ik het boek in één ruk had uitgelezen. En het moet gezegd: Mary Ann heeft in haar boek geen letter overdreven. An Island in Istanbul: at Home on Heybeliada, M.A. Whitten. Adalı, ISBN 9759119056.

An island in Istanbul Heybeliada boek

Of Mary Ann een leuk uitzicht heeft vanaf haar balkon?

Heybeliada eiland

Och, best wel hoor…

 

Doe-het-zelf in Damascus 
Zoals we allemaal weten, is Syrië momenteel bepaald geen gezellige plek om te wonen. Doodzonde, want het land is van oudsher prachtig en de hoofdstad Damascus een ware parel. Restoring Damascus is het verhaal van de Syrisch-Amerikaanse Aida Dalati die terugkeert naar de stad van haar voorouders. Binnen de eeuwenoude Romeinse muren van Damascus vindt ze een villa die ze stukje bij beetje weer oppoetst. De koppige werklieden bezorgen haar 1001 slapeloze nachten, maar met haar Syrische trots en Amerikaanse vrijgevochtenheid krijgt ze zelfs de ergste machobruut op zijn knieën. Drie maanden na de voltooiing van haar droomhuis breekt de Syrische revolutie uit. Of haar oosterse paleisje al het geweld zal overleven? Ik duim vurig met haar mee. Restoring Damascus, Aida Dalati. CreateSpace, ISBN 1483924785.

Restoring Damascus boek

Syrische pracht die ik ooit met eigen ogen hoop te aanschouwen. (Aida Dalati)

Restoring Damascus huis

Soms moet je even door de buitenkant heen kunnen kijken. (Aida Dalati)

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Ik vertrek (vanuit mijn luie stoel)

  1. Anoniem says:

    Vergeet niet de film ‘ A good year te zien’.
    Een sprookje in de Provence!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑