...

MCB

Gepubliceerd op 9 februari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Ik wil Bolletje… eh Hooimeijer!

Een eyecatcher, deze grote oude lichtbruine winkeltrommel van beschuitmaker Hooimeijer? Zeker! Maar zo hoog op een kast, zou je de metalen kist bijna over het hoofd zien. Bijna… want om hem echt te missen ie te groot en te mooi.

Toegegeven, in de volle loods van kringloopwinkel De Kleine Schaal in Maassluis struikel je niet over de unieke vintage stukken. Toch kun je hier zeker mooie spullen vinden. Als je goed zoekt. Want daar, hoog op een kast, zien wij ineens een grote winkeltrommel van Hooimeijer. Bijna weggemoffeld, of is ie daar bovenop gezet met een ander doel?

Op eenzame hoogte
We gokken dat de eigenaresse hem expres zo hoog heeft neergezet omdat ze er zuinig op is en niet wil dat hij beschadigd wordt. Want de metalen kist ziet er nog hartstikke goed uit. Zeker als je bedenkt dat zijn bouwjaar 1930 is en hij dus al 85 jaar oud is. Zo op het eerste gezicht geen krassen, roest of verkleuringen. Een plaatje. En een stukje historie.

Beschuit-bus

Deze beschuit-bus is minder praktisch in de keuken, maar minstens zo mooi.

Want het is de Barendrechtse beschuitfabrikant Hooimeijer die de beschuit groot heeft gemaakt. Dankzij hem is de droge kost uitgegroeid van scheepsvoedsel tot vast onderdeel op de ontbijttafel.

Een stukje beschuit-geschiedenis
Begonnen als eenvoudige bakker, bouwt Arie Hooimeijer rond 1900 zijn eerste fabriek op in Rotterdam-Zuid. In 1934 verkast hij zijn bedrijf naar Barendrecht. De beschuitfabriek is een echt familiebedrijf: vader richt zich op de productie (en komt in 1957 met de onbreekbare beschuitrol), terwijl zoon Joost zich ontpopt tot een handige marketingjongen. Hij bedenkt al in de jaren ’40 acties met spaaralbums. Vooral het album met spaarplaatjes van oceaanreuzen is heel populair en zorgt ervoor dat er flink veel beschuit wordt gegeten. Sparen!

Beschuit-groothandelsgebouw

Beschuit-tycoon Hooimeijer had zelfs zijn kantoor in het Rotterdamse Groothandelsgebouw.

In de goede tijd bakt Hooimeijer maar liefst 65.000 beschuiten per uur. Maar het succes is niet eeuwig. Gaandeweg de jaren gaat het steeds minder goed met het beschuitmerk en moet de fabriek in 2002 haar deuren sluiten.

Eyecatcher
Gelukkig zijn er nog wat tastbare herinneringen aan Hooimeijers hoogtijdagen over gebleven. Beschuitbussen, de verzamelalbums en deze mooie beschuittrommel. Het blik is groot, 48 centimeter breed en 40 centimeter hoog, en heeft een deksel met scharnieren en twee handgrepen. Je kunt er dus aardig wat (tweedehands) spullen in stoppen.

Beschuit-bussen

Hooimeijer wist: ook de buitenkant telt.

Want een ereplekje, dat verdient deze kist na al die jaren wel. Het is geen heel zacht prijsje, maar ook zeker geen onredelijke prijs: 50 euro. In de brocantezaken zie je ze ook voor deze prijs, maar dan in een slechtere staat. En wie weet, als je de supersympathieke eigenaresse lief aankijkt, wil ze misschien er een nog vriendelijker prijsje van maken…

Kringloopwinkel De Kleine Schaal
Heldringstraat 6A
3144 CG Maassluis
Tel: 06 26350268
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑