...

#tbt

Gepubliceerd op 26 maart, 2015 door Danny Post

0

Ik wil rolletje!

Throwback Thursday is uitgegroeid tot dé dag om oude kiekjes af te stoffen en de wereld in te slingeren. De Amerikaanse Levi Bettwieser doet niet anders. Hij keert iedere kringloop en rommelmarkt ondersteboven, op zoek naar nooit ontwikkelde fotorolletjes. “De beelden die erop staan hebben nooit hun moment gehad. Tot nu.”

Copyright foto’s: The Rescued Film Project

We hadden er eerlijk gezegd nog nooit bij stilgestaan. In de vintage fototoestellen die je zo vaak ziet op rommelmarkten, zitten soms nog volle rolletjes. Rolletjes die om onduidelijke redenen nooit werden ontwikkeld door de vorige eigenaars en met camera en al werden weggegooid. Maar na het zien van een reportage van de Amerikaanse fotograaf Levi Bettwieser vrezen we (damn, een zoveelste verslaving!) dat we er in de toekomst ook op gaan letten. Volgens Levi kunnen zulke rolletjes namelijk een schat aan historische beeldinformatie bevatten. Ze zijn voor hem de vleesgeworden Throwback Thursday. Hij kan geen markt of kringloop overslaan zonder te gluren of er nog ergens eentje in een oude Kodak- of Reflekta-camera is achtergelaten.

The Rescued Film Project zwembad

Verslonden door Jaws of gewoon afzwemmen? Vul zelf in.

Rescued Film Project Levi fotorolletjes

Speuren, kopen, afdrukken. Voor Levi mag het altijd doorgaan.

Rescued Film Project motoren

Deze snelheidsduivels racen alsnog het daglicht in.

The Rescued Film Project New York

Net op tijd gered. New Yorks vuurwerk.

The Rescued Film Project pistool

Zijn we hier getuige van de brute moord op een schoonmoeder?

The Rescued Film Project zwembad

Kan iemand liplezen? Wellicht wordt dan bekend wie deze dame is?

“Ik ben er ooit uit nieuwsgierigheid mee begonnen. Ik bezoek vaak kringloopwinkels en omdat ik fotograaf ben, keek ik altijd even rond op de camera-afdeling. Na een tijdje begon het me op te vallen dat sommige toestellen nog oude rolletjes bevatten. Omdat ik ze zelf zonder veel kosten kon ontwikkelen, begon ik die camera’s op te kopen. Toen ik na ongeveer vier maanden een stuk of dertig à veertig rolletjes bezat, dook ik de donkere kamer in. Vanaf dat moment was ik zo geïntrigeerd door de foto’s die tevoorschijn kwamen, dat ik buiten mijn woonplaats actief op zoek begon te gaan naar verloren en vergeten fotorolletjes.”

Hé, daar is de oorlog weer
Voor Levi is het verslavend om zulke sluimerende herinneringen eindelijk hun moment in de schijnwerpers te geven. Je weet nooit wat er in je ontwikkelingstank wordt wakker geschud. “Er gaat niets boven het moment waarop ik het ontwikkelde negatief eruit haal. Terwijl het nog druipt van het water en bevochtigingsmiddel, houd ik hem tegen het licht en probeer ik te ontcijferen wat er op het negatief staat.” Dat kan een sjieke cocktailparty uit de thirties zijn, een saaie kringverjaardag bij een zurige grootmoeder maar ook iets heel spectaculairs. Dat overkwam Levi vorig jaar toen hij bij een camera-dealer in Mentor, Ohio een partij van maar liefst 31 onontwikkelde rolletjes kocht. Wat erop stond, overtrof zijn stoutste verwachtingen. Het bleek te gaan om een reeks unieke beelden uit de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door een Amerikaanse soldaat die zich middenin alle bloederige actie bevond.

Rescued Film Project Tweede Wereldoorlog

Levi’s favoriete oorlogsfoto.

Rescued Film Project brief Rode Kruis

Bij de rolletjes vindt hij soms ook persoonlijke herinneringen.

Rescued Film Project Tweede Wereldoorlog trein

Utrecht CS heeft niet het patent op chaos op het spoor.

The Rescued Film Project Tweede Wereldoorlog tentenkamp

Alles voor de vrede. Tenten opslaan in Frankrijk en poepen in een latrine.

The Rescued Film Project soldaat

Wintertenen. Marcheren door de sneeuw.

The Rescued Film Project schip Tweede Wereldoorlog

Maar gelukkig, de onbekende soldaat kwam heelhuids thuis.

Levi raakt nog geëmotioneerd als hij eraan denkt: “Ik kan nauwelijks uitleggen wat er door me heen ging. Het was een mix van opwinding, respect en sterfelijkheid.” Want hoewel de soldaat reeds lang geleden zijn laatste adem uitblies, zien we hem en zijn legermaatjes op de beelden nog in al hun jeugdige glorie. Op weg naar de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog. Hier was hij weer, door Levi tot leven gewekt. Een onwerkelijke sensatie. De foto die Levi het meest raakte? “Een weids shot van een soort religieuze dienst. Op de foto zie je een zee van soldaten die wegblikken van de camera, terwijl ze deelnemen aan de dienst. Aan de linkerzijde springt er één man uit. Niet alleen is hij gehuld in spierwitte kleding, terwijl de rest grijs draagt, hij staat bovendien op een platform boven de menigte en kijkt rechtstreeks in de lens van de camera.”

Alle fotorolletjes verzamelen!
Levi’s passie zorgt soms voor opgetrokken wenkbrauwen. “Mensen snappen het niet altijd als ik ze vertel wat ik doe en hoeveel tijd en geld ik eraan spendeer. Maar dan zie ze de beelden die ik vond en zijn ze meteen ook hooked. Ze kunnen niet geloven dat ze door niemand gezien zijn. Maar als ik de negatieven uit de ontwikkelingstank trek, ben ik echt de allereerste persoon die deze beelden bekijkt. Een heel verschil met oude foto’s en dia’s die ook worden verzameld. Die zijn ooit al ontwikkeld, hebben bij mensen aan de muur gehangen. Deze rolletjes zaten echter jaren opgesloten in het donker. Er is nooit van ze genoten, ze werden door niemand herinnerd en dat maakt deze beelden extra belangrijk of zo. Ze hebben nooit hun moment gehad. Tot nu.”

The Rescued Film Project gebroken ruit

Botsing overleefd? Even gezellig op de foto.

The Rescued Film Project overleden vrouw

Niet alle oude beelden komen tot leven.

The Rescued Film Project vrouwen fifties

Twee verleidsters next-door.

Levi-Bettwieser-Rescued-Film-Project-WW2-Film

Let’s rock ’n rolletje. Levi heeft nog zo’n 1.000 stuks liggen die ontwikkeld moeten worden.

The Rescued film Project Amerikaans koppel

Het had zo een Levi’s reclame kunnen zijn.

The Rescued Film Project jaren negentig

Opdat wij de stijlvolle nineties nooit vergeten.

De fascinatie van Levi voor vintage fotorolletjes reikt zo ver dat hij The Rescued Film Project startte, een archief van beelden die werden geschoten tussen de jaren dertig en de late jaren negentig. Van de 5.000 foto’s heeft hij een deel inmiddels online gezet. Het is een bonte verzameling van grote en kleine momenten.  Oud maar ook betrekkelijk nieuw. “Alle rolletjes die ik vind, zijn van historisch belang. Het maakt niet uit als ze pas werden volgeschoten in de jaren negentig. Ze vormen ieder een stukje van onze historie.” Levi en de enkele vrijwilligers die hem helpen, willen er zoveel mogelijk vergaren voordat ze verdwenen zijn. “Indien we niet actief stad en land afzochten, zouden ze voorgoed verloren gaan. Daarvan ben ik heilig overtuigd.” Hij beschouwt ieder rolletje als een voetafdruk die de maker in de wereldgeschiedenis achterliet. “Het is alsof hij/zij ermee aangaf: ik bestond en deze momenten waren belangrijk voor me. En ook al is de fotograaf er zelf niet meer bij, we willen deze beelden tonen aan de wereld. Laten we van ze genieten namens de mensen die daar zelf helaas nooit toe in staat waren.”

Meer weten of heb je ergens op zolder nog een vergeten fotorolletje dat je graag wil doneren? Kijk op rescuedfilm.com.

Rescued Film Project Levi aan het werk

Heb je nog oude rolletjes liggen? Je maakt er Levi ontzettend blij mee.

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑