...

Tip! Netflix Ted Bundy Conversations with a Killer documentaire go with the vlo

Gepubliceerd op 26 januari, 2019 door Danny Post

0

In gesprek met seriemoordenaar Ted Bundy

Tussen 1974 en 1978 slachtte de Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy minstens dertig vrouwen af. In de nieuwe Netflix-documentaire Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes vertelt hij over zijn gruweldaden. Waarschuwing: creepy Ted kruipt onder je huid.

Beelden: Netflix

Het verhaal van Ted Bundy (1946-1989) is een garantie voor nachtmerries. Daar weet ik zelf alles van. Eind jaren tachtig zag ik op tv een dramaserie over de Amerikaanse seriemoordenaar, die zich gelijk in mijn puberzieltje etste. Ik kon niet geloven dat iemand tot zulke daden in staat was. It freaked me out. Beroerd werd ik van de scène waarin Ted, gespeeld door acteur Mark Harmon, ’s nachts een studentenhuis in Florida binnendringt en daar met een boomstronk als wapen twee vrouwen doodknuppelt en twee zwaar verwondt. Ik sliep nog weken onrustig.
Op 24 januari 1989 werd Ted gekookt op de elektrische stoel, maar hij blijft fascineren. Sinds afgelopen donderdag, niet toevallig de dertigste verjaardag van zijn executie, kun je op Netflix de vierdelige documentaire Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes bekijken. De basis wordt gevormd door een reeks interviewtapes uit de jaren tachtig waarop de seriemoordenaar zelf te horen is. Centrale vraag: wat bezielde hem om in zeven staten tientallen mooie, jonge vrouwen te doden? En ook nog eens op de meest sadistische manieren?

Ted Bundy seriemoordenaar moord go with the vlo

Ongezien rukte Ted zijn slachtoffers uit het leven. De knappe Roberta Parks maakte geen schijn van kans.

Ted Bundy seriemoordenaar Conversations with a Killer go with the vlo

Als jongetje gedroeg hij zich soms al vreemd. Werd hij gewetenloos geboren?

Ted Bundy Mark Harmon The Deliberate Stranger go with the vlo

In 1986 werd deze tv-serie over Ted Bundy gemaakt. Mark Harmon als Ted was doodeng.

Conversations with a Killer Ted Bundy seriemoordenaar kameleon go with the vlo

Wat ging er in zijn hoofd om?

Omdat Ted Bundy voor mij een soort verknipt jeugdsentiment is, heb ik de documentaire vanmiddag al helemaal bekeken. En ik kan je zeggen: hij is zo beklemmend als Netflix vooraf beweerde. Allerlei mensen uit Teds omgeving komen aan het woord: een jeugdvriendin, de verschillende rechercheurs die de moorden onderzochten, zijn advocaten en enkele journalisten die hem interviewden. Steeds verweven met ijzige commentaren van Ted zelf.
Opnieuw raakte het bloedbad in het studentenhuis mij diep, maar net zo eng vond ik het relaas van Carol DaRonch. Zij was achttien toen ze op de parkeerplaats van een shopping mall in Salt Lake City door Ted werd aangesproken. Hij deed zich voor als agent en maakte haar wijs dat iemand haar auto had opengebroken terwijl ze aan het winkelen was. Wilde ze even meekomen naar het politiebureau om aangifte te doen? Hoewel Carol onraad rook, stapte ze bij hem in de auto. Enkele minuten later besefte ze dat de duivel naast haar zat. Ted probeerde haar in de boeien te slaan en sloeg met een breekijzer op haar in. Carol vocht als een leeuw en kon ternauwernood vluchten. “Ik was nog nooit in mijn leven zó bang geweest.”

Aantrekkelijk monster
Verbijsterend zijn de vele fouten van de politie. Door een gebrekkige samenwerking tussen de politiekorpsen uit de verschillende staten wist men in de ene staat niet dat in de andere staat ook talloze jonge vrouwen waren verdwenen. Zo kon Ted al die jaren ongehinderd doormoorden. Ook ongelooflijk: Teds vriendin Elizabeth Kloepfer zocht helemaal in het begin al eens contact met de politie, omdat ze het onbehaaglijke gevoel had dat haar liefje de dader was. Hier werd niets mee gedaan. En toen Ted eindelijk opgepakt was, wist hij tot tweemaal toe te ontsnappen. De eerste keer zelfs door simpel uit het raam van het gerechtsgebouw te springen en weg te wandelen. De ene (!) agent die hem moest bewaken, zat te suffen.
Uit Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes komt opnieuw naar voren hoe weinig Ted Bundy beantwoordde aan het standaardbeeld dat we hebben van een seriemoordenaar. Hij was op het eerste gezicht geen griezel zoals Charles Manson en Jeffrey Dahmer dat bijvoorbeeld wel waren. Ted was goed opgeleid, zeer intelligent, welbespraakt en aantrekkelijk. Wanneer hij aan een beoogde prooi vroeg of ze kon helpen om iets in zijn Volkswagen Kever te laden, omdat hij zogenaamd zijn arm bezeerd had (een van zijn favoriete listen), gingen er geen alarmbellen af.

Ted Bundy seriemoordenaar Elizabeth Kloepfer go with the vlo

Elizabeth Kloepfer had het gevoel dat haar vriendje Ted niet normaal was. De politie deed er niks mee.

Charles Manson Jeffrey Dahmer seriemoordenaar go with the vlo

Moordcollega’s Charles Manson en Jeffrey Dahmer. Die wilde je zelfs niet in een licht steegje tegenkomen.

Conversations with a Killer Ted Bundy Netflix go with the vlo

Hij leek zo normaal. Léék… Zijn blauwe ogen kleurden zwart zodra hij terugdacht aan zijn moordpartijen.

Conversations with a Killer Ted Bundy tapes Netflix go with the vlo

Ook shocking in deze docu: de vrouwelijke ‘fans’ die tijdens het proces helemaal wild van Ted waren.

Ted Bundy boeken seriemoordenaar go with the vlo

Meer weten over deze charismatische psychopaat? Dan is dit essentieel leesvoer.

Hoeveel vrouwen Ted precies ombracht, zullen we nooit weten. Kort voor zijn dood claimde hij dat het er in totaal dertig waren, maar experts vermoeden dat het werkelijke aantal hoger ligt. Van veel slachtoffers is nooit enig spoor teruggevonden. Sommigen onthoofde hij, met de lijken van anderen had hij seks voordat hij ze in de bossen begroef. De details zijn misselijkmakend.
Waarom Ted zo gewelddadig en gestoord was, blijft in de documentaire uiteindelijk onbeantwoord. Gebeurde er iets in zijn jeugd? Maakten slechte ervaringen in de liefde dat hij vrouwen pijn wilde doen? Of werd hij misschien gewoon slecht geboren?
De meest verontrustende les die deze documentaire mij leerde, is dat het kwaad soms heel dichtbij is zonder dat je het doorhebt. In de woorden van Ted Bundy zelf: “We zouden willen dat we deze gevaarlijke mensen kunnen herkennen. Maar het griezelige is dat je dat niet kunt. Mensen beseffen niet dat zich potentiële moordenaars onder hen bevinden.”

Het wordt straks weer een onrustig nachtje…

De vierdelige documentaire Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes is sinds 24 januari te zien op Netflix. Meer informatie vind je op netflix.com. En er is nog meer Ted Bundy-nieuws. Vandaag ging op het Sundance Film Festival Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile in première, een thriller met Zac Efron in de rol van de seriemoordenaar. Zie hieronder de trailer.

 

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑