...

Expositie robert-mapplethorpe-naakt-rondleiding-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 10 april, 2017 door Danny Post

0

In je blote kont kunst kijken in de Kunsthal

Vanaf 22 april presenteert de Kunsthal Rotterdam een groots retrospectief van het leven en werk van Robert Mapplethorpe. In juni stijgt de temperatuur in het museum nog wat verder, want dan krijgen bezoekers de kans om deze tentoonstelling naakt te bekijken.

Foto’s: Kunsthal, The Robert Mapplethorpe Foundation

De Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989) hield van piemels. Besneden piemels, onbesneden piemels, kaarsrechte piemels, piemels die een bochtje om gingen, maar vooral: hele grote en dikke piemels. Formaatje heipaal zeg maar. Het bekendste voorbeeld is zijn controversiële foto Man in Polyester Suit uit 1980. Daarop laat Roberts toenmalige minnaar Milton Moore zijn beste eigenschap nonchalant uit de gulp van een driedelig kostuum bungelen. Amerikaanse moraalridders hapten naar adem toen ze Miltons eenogige monster zagen.

robert-mapplethorpe-black-book-go-with-the-vlo

Dat Robert van donkere mannen hield, stond als een paal boven water.

robert-mapplethorpe-zelfportret-go-with-the-vlo

Self-Portrait (1975). De fotograaf was er zelf ook niet vies van om uit de broek te stappen.

robert-mapplethorpe-naaktfotografie-go-with-the-vlo

Two Men Dancing (1984) en Kathy Acker (1983).

robertmapplethorpe-kunsthalrotterdam-go-with-the-vlo

Self-Portrait (1980). Zijn ogen zeggen alles: Robert was een eigengereid mannetje.

Je kunt je binnenkort de ogen laten uitsteken in de Kunsthal Rotterdam, want daar is met ingang van zaterdag 22 april een grote overzichtstentoonstelling van Roberts werk te zien. Vanaf de eerste werken eind jaren zestig tot zijn doorbraak in de kunstwereld in de jaren tachtig. De ruim tweehonderd foto’s en objecten schijnen een nieuw licht op zijn favoriete genres: stillevens, portretten, zelfportretten en naakten. “Ruim twee decennia na zijn dood leidt zijn werk nog altijd tot controverse en schuurt het tegen de grenzen van wat artistiek mogelijk is,” zegt het museum. Als klap op de vuurpijl organiseert de Kunsthal ergens in juni een speciale rondleiding voor bezoekers die Roberts werk in hun blootje willen bekijken. Zo’n naked tour werd ook gehouden in het Montreal Museum of Fine Arts waar de expositie al eerder te zien was. Toen deden er bijna honderd mensen mee. Vooralsnog gaat het om één naakte rondleiding, maar dit kan nog veranderen als de belangstelling groot is. Het is dat Robert al bijna dertig jaar dood is, hij stierf aan aids, want anders zou hij zich in juni vast naar de Kunsthal spoeden. Blote piemels kijken!

De expositie Robert Mapplethorpe, een perfectionist kun je vanaf 22 april tot en met 27 augustus bekijken in de Kunsthal Rotterdam. Binnenkort wordt de precieze datum van de naked tour bekendgemaakt via de website: kunsthal.nl.

 

robert-mapplethorpe-tentoonstelling-go-with-the-vlo

Poppy (1988) en Isabella Rossellini (1988). 

robert-mapplethorpe-aids-go-with-the-vlo

Het wilde leven van Robert kende een treurig einde. Op 9 maart 1989 stierf hij aan de gevolgen van aids.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑