...

Kassa! VOC munt ducaton Zilveren Rijder veiling fortuin go with the vlo

Gepubliceerd op 14 mei, 2019 door Danny Post

0

In kistje gevonden VOC-munt levert fortuin op

Oude munten saai? Na vandaag denk je dat nooit meer. Bij een veiling van Heritage Auctions Europe heeft een VOC-munt uit 1728 een verpletterende 196.800 euro opgebracht.

Bijna twee ton voor een muntje. Volgens veilingmeester Jacco Scheeper is dit het hoogste bedrag ooit voor een munt betaald in Nederland. Het is dan ook niet zomaar een munt die vanmiddag bij Heritage Auctions Europe in IJsselstein onder de hamer ging. Het betreft een West-Friese VOC-ducaton uit 1728 met daarop een ridder te paard.
Dergelijke munten, ook wel ‘Zilveren Rijders’ genoemd, werden vroeger voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie geslagen bij de munthuizen in Holland (Dordrecht), Utrecht (Utrecht), Zeeland (Middelburg), Gelderland (Harderwijk), Overijssel (Kampen) en West-Friesland (Hoorn). Ze werden verscheept naar Nederlands-Indië, waar de VOC er goed aan kon verdienen omdat ze daar tweemaal zoveel waard waren.

VOC ducaton Zilveren Rijder goud veiling go with the vlo

Gewoon twee ton vinden in een sieradenkistje, ik zou flippen van vreugde. (Heritage Auctions Europe)

Batavia VOC schepen munten ducatons go with the vlo

Gezicht op Batavia met VOC-schepen. (Wikipedia/Koninklijke Bibliotheek)

De Zilveren Rijders werden meestal gemaakt van zilver, maar dit in Hoorn geslagen exemplaar is een buitengewoon zeldzame proefslag in goud. Hiervan zijn er slechts een paar bekend. Uniek. Verzamelaars krijgen er acuut waterige oogjes van. Jacco: “De munten werden als nieuwjaarsgeschenk cadeau gedaan aan een burgemeester of een kapitein van de VOC.”
Extra intrigerend is de vindplaats van de munt. Ze werd begin dit jaar stomtoevallig ontdekt tijdens een boedelruiming in De Bilt. Het kostbare kleinood lag zachtjes te glanzen in een sieradenkistje. Voor de familie is de munt een onverwachte, fantastische verrassing. Kassa!
Wijze les voor ons allemaal: in het vervolg nog grondiger oude kistjes en dozen doorspitten.
Er kan zomaar een godsvermogen door je vingers glijden.

Kijk voor meer veilingen van Heritage Auctions Europe op mpo.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑