...

Kilosale listex-snuffelhal-kleding-vintage-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 23 februari, 2017 door Danny Post

1

In polonaise naar de Listex Snuffelhal

Het carnaval staat weer voor de deur. Nog geen outfit? In de Listex Snuffelhal is de gekste tweedehands carnavalskleding te koop. Maar ook voor ‘gewone’ vintage is het een topadres. 

Honderdduizenden Brabanders en Limburgers die zich voltanken met bier en verkleed door de straten hossen. Voor wie er niet mee is opgegroeid, blijft de carnavalshysterie een wonderlijk spektakel. Dit jaar blijken de Donald Trump-maskers populair dus zijn oranje gezicht zal in talloze steden opduiken, maar leuker is het natuurlijk om zelf een outfit te bedenken. Daarmee oogst je meer applaus dan met een kant-en-klaar kloffie dat je in de carnavalswinkel koopt. Een adres waar doorgewinterde carnavalsgangers graag shoppen is de Listex Snuffelhal in Tilburg. In deze enorme hal hangt en ligt een hoeveelheid gedragen kleding waar je u tegen zegt. Veel kleding wordt per kilo afgerekend en dat maakt je al snel tot een vintagejunkie. Je blijft dingen op de weegschaal gooien, een T-shirt of overhemd weegt immers niks. Geliefd zijn de jurken, kostuums, gilletjes, legerspullen, sportkleding en bontjassen. Een hoop Tilburgers hebben bij Listex weleens een kilootje kleding gescoord. Om in te feesten of voor alledaags gebruik.

listex-snuffelhal-tilburg-retro-go-with-the-vlo

Studenten, bijstandsmoeders, fashionista’s, koopjesjagers, iedereen houdt van de Snuffelhal.

listex-snuffelhal-gypsy-wedding-go-with-the-vlo

My Big Fat Gypsy Carnaval? Listex maakt het mogelijk.

listex-trouwjurken-vintage-go-with-the-vlo

It’s a nice day for a white kitsch wedding.

listex-tweedehands-carnavalskleding-go-with-the-vlo

Ga je als olifant op kroegentocht? Kijk uit dat je niet door een dronken stroper wordt afgeschoten.

listex-jurken-wielrennen-shirt-go-with-the-vlo

Listex bestaat al sinds 1970. Het sorteerbedrijf doet zaken over de hele wereld. De hal is een extraatje.

listex-kleding-vintage-tilburg-go-with-the-vlo-2

Elke dag verse aanvoer. De rekken veranderen continu van samenstelling.

Een trouwe Listex-ganger – met een zachte g – is Sandra. Ik ontmoet haar wanneer ik de hal weer eens bezoek met mijn vriendin Jeannette. Al graaiende raken we aan de praat. “Ik kwam al in de Snuffelhal toen ik nog studeerde,” vertelt Sandra terwijl ze één oog op de kleding houdt. “Ik had weinig geld en dit was een goedkope manier om mijn kledingkast te vullen met toffe dingen die niemand anders had. Bovendien is het personeel verschrikkelijk aardig. Nu, bijna vijftien jaar later, ben ik er nog steeds regelmatig te vinden. Sowieso vlak voor carnaval. Ik bedenk een gek thema en dan ga ik speuren.” Ze wijst op een rek met kitscherige trouwjurken in de hoek. “Neem nou deze jurken. Daar kun je zulke gestoorde dingen mee uithalen. Je kunt ze overgieten met rode verf en als Dracula’s bruidje gaan of jezelf transformeren tot zo’n hoerige slagroomtaart uit het programma My Big Fat Gypsy Wedding van TLC. Dat wordt dit jaar mijn thema denk ik.” Ik vraag Sandra of ze haar zigeunerella-look afpoetst met een verkoold velletje à la Rachel Hazes en zwarte haren. “Wat dacht je, natúúrlijk ga ik ordi all the way haha!”

Fab en… krab?
Mijn eigen liefde voor Listex begon vijf jaar geleden. Ik en mijn man Evren waren uitgenodigd voor een van de Can You Feel iT-feesten die dragqueen Diva Mayday toen organiseerde in de Amsterdamse Club AIR. Dresscode: Circus. Niet echt een look die je erna nog eens aankunt (tenzij je voornaam Pipo of Bassie is) en daarom had ik geen zin om er veel geld aan uit te geven. Tegelijkertijd wilde ik ook geen flauwe polyester outfit uit de feestwinkel. Misschien moest ik het eens in de Listex Snuffelhal proberen? Ik had mensen die onder de rivieren opgroeiden, er al zo vaak over horen praten. Ik ben met twee vrienden in de auto gestapt en we heb een geweldige middag gehad. We stortten ons op de rekken, groeven in de bakken en pasten van alles. Listex is één grote verkleedkist. Ik vond alle benodigdheden voor de Pipo de Clown meets Jansen en Janssen-look die ik voor mij en Evren in gedachten had. En méér. Intens gelukkig was ik met twee kledingstukken die nul circus-gehalte hadden: een zwarte billentikker en een groene wollen legerbroek. Die laatste doet nog steeds dienst tijdens koude winterdagen.

clown-listex-go-with-the-vlo

Wat krijg je als je Jansen en Janssen kruist met Pipo de Clown? Danny en Evren!

listex-kringloop-legerbroeken-tilburg-go-with-the-vlo

Mijn vintage wollen legerbroek was zo’n goeie aankoop. Die gaat nooit meer weg.

colbert-listex-tilburg-zwembroek-go-with-the-vlo

Gedragen zwembroeken? Eh, ik houd het liever bij oude colberts.

listex-vintage-jasje-tilburg-go-with-the-vlo

Trouwe bezoekers klagen over de gestegen kiloprijzen. Ik vind het zelf wel meevallen.

listex-bontjasjes-vintage-go-with-the-vlo

Eau de tweedehands. De bekende muffe lucht komt je ook hier soms tegemoet.

listex-bontjas-snuffelhal-go-with-the-vlo

Jeannette lacht, maar kan *krab* niet wachten om dit vettige bontje terug te hangen.

Sindsdien probeer ik ten minste één of twee keer per jaar een bezoekje aan de Listex Snuffelhal te brengen. “Ik snap je helemaal,” zegt Sandra. “Anders blijft het knagen: wat loop ik mis?” Toch zijn er ook vaste bezoekers die klagen. De kiloprijzen zouden de laatste tijd te erg zijn verhoogd, waardoor bepaalde productgroepen nu per kilo vijf euro duurder zijn. Een geïrriteerde klant op de Facebook-pagina van Listex: “Vond dit veel ineens en zal nu minder vaak langskomen.” Sandra noemt de kritiek overdreven. “Ja, het is her en der iets duurder geworden, maar het kiloshoppen is hier nog altijd stukken voordeliger dan in de Randstad.” Wel eens is ze het met een ander kritiekpuntje: dat er soms kapotte kleding tussenzit. “Je moet goed opletten of je geen gaatjes of andere gebreken ziet.” Terwijl Sandra dat zegt, hoor ik plotseling mijn vriendin Jeannette. “Ik heb jeuk,” jammert ze. Jeannette trok een kort bontjasje aan en ze heeft het idee dat er honderden beestjes in een polonaise over haar rug lopen. Hmmm, bij nadere inspectie is het vintage vachtje inderdaad zo fris als een ongewassen zeehond. “Oh ja, dat is nog een ander dingetje,” lacht Sandra. “Al je aankopen moet je eerst even grondig wassen of laten stomen. Maar dan heb je wel een keigave outfit voor bijna nop!”

Listex Snuffelhal
Artemisstraat 1
5042 XA Tilburg
Tel. 013-4631678
listex.nl

 

listex-snuffelhal-vintage-trouwjurken-go-with-the-vlo

Ook een prettige carnavalslook: het zedige reli-meisje uit Zwartekousendorp.

listex-snuffelhal-jurken-tweedehands-go-with-the-vlo

La la Listexland. Je gaat nog net niet zingen en dansen van vreugde.

listex-tilburg-oude-schoenen-go-with-the-vlo

Welke Assepoesters passen deze oude muiltjes?

listex-tilburg-schooltas-go-with-the-vlo

Naast kleding en schoenen vind je in de Snuffelhal ook tassen, gordijnen en beddengoed.

listex-voetbalsjaals-holland-go-with-the-vlo

Hup Listex hup.

listex-snuffelhal-kleding-go-with-the-vlo

Fans zullen het haten dat ‘hun’ hal hier genoemd wordt. Jammer dan. Must-graai!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑