...

Tip! Kerstrit stoomtrein kerstmarkt Maastricht

Gepubliceerd op 28 oktober, 2015 door Danny Post

1

In stijl naar de kerstmarkt

Gek van kerstmarkten en de film The Polar Express? Op zaterdag 19 december kun je beide fetisjen combineren. Een ouderwetse stoomtrein vervoert je naar de giga kerstmarkten in Valkenburg en Maastricht. En het belooft een onvergetelijke dag te worden. 

Foto’s o.a.: SSN, VVV Maastricht, Kerststad Valkenburg

Als jongetje had ik maar één droom: treinmachinist worden. Zo gefocust was ik op die wens, dat zelfs de liefde ervoor moest wijken. Wanneer mijn ouders me plaagden en vroegen of ik later zou gaan trouwen met mijn vriendinnetje Nancy, schudde ik driftig mijn hoofd. Want Nancy wilde boerin worden en dat was in mijn kleuterhoofd ónmogelijk te combineren met mijn drukke en stoere bestaan als machinist. Hoe kon ik ’s ochtends vroeg de koeien gaan melken als ik dan allang op het station moest zijn voor mijn eerste rit? Ik zag het niet gebeuren. Inmiddels is die droom van toen een amusante herinnering geworden (ironisch genoeg ging Nancy jaren later zelf wel werken bij de NS), maar heel af en toe laait de oude treinenpassie weer op. Zo ook toen ik over de kerstrit van de Stoom Stichting Nederland hoorde. Op 19 december word je net als in de film The Polar Express uitgenodigd om op een ouderwetse stoomtrein te stappen. Niet naar de Noordpool weliswaar, maar wel naar de twee beste kerstmarkten van Nederland.

Kersttrein kerstmis Stoom Stichting Nederland

Jingle steam, jingle steam, jingle all the way…

Kerstrit Maastricht kerstmarkt

Reis je gezellig mee naar de meest zuidelijke pool van Nederland?

Kerstmarkt Maastricht plein go with the vlo

Glühwein-oase. Het Vrijthof verandert in een grote benevelde kerststal.

Magisch Maastricht 2010

Het leven is een kerstfeest, maar je moet zelf de sneeuwvlokken ophangen.

Kerstmarkt Valkenburg grotten

Ook de grotten van Valkenburg zijn omgetoverd tot een winterwonderland.

Nadat de stichting vorig jaar een kersttrein liet rijden naar het Duitse Aken (de kerstritten zijn een jaarlijkse traditie), blijft ze voor de 2015-editie iets dichter bij huis. Vanuit Rotterdam Centraal en de opstapplaatsen Gouda en Utrecht Centraal rijdt haar stoomlocomotief naar Valkenburg en Maastricht. Deelnemers kunnen zelf bepalen waar ze willen uitstappen. Ga je voor je het pittoreske Valkenburg met zijn vele grotten die voor de gelegenheid sfeervol zijn aangekleed of drink je in Maastricht gezellig een glas Glühwein op het Vrijthof? Het kan allemaal.

Shoppen, Glühwein en stoom
Natuurlijk ga ik mee en ik weet nu al dat ik in Maastricht zal uitstappen. De stad kent naast de grootste kerstmarkt van Nederland namelijk een aantal coole vintage winkels. Ik kan je de kledingboetieks Retro & Chic en Giensch van harte aanbevelen, Traders Pop (eveneens nieuwe spullen), maar ook het knusse antiekwinkeltje Gezellig Ouderwets. Verder telt Maastricht zes kringloopwinkels en wordt er iedere zaterdag (komt dat even perfect uit!) een snuffelmarkt georganiseerd pal tegenover het station. Toch wordt de rit erheen het grootste avontuur. Dat besefte ik toen enkele weken geleden met een paar vrienden naar de drukbezochte open dagen van de Stoom Stichting Nederland ging. Zoals elk jaar konden fans van stoomtreinen rondlopen op het depot van de SSN in Rotterdam, alle locomotieven bekijken en -beste van alles- een ritje maken naar Gouda. Terwijl we in de oude wagons richting de kaasstad tuften, werd ik helemaal blij. Zo moesten mijn grootouders vroeger gereisd hebben.

SSN open dag Max

“Attentie makker, we gaan zo vertrekken naar Gouda.”

Stoomtrein open dag Rotterdam SSN

Ouderwets vakmanschap. Belle is een beest.

SSN open dag stoomtrein

Wip eens binnen. Het depot van de SSN is een avontuur voor groot én klein.

Stoomtrein Stoom Stichting Nederland

Even bijtanken en hij kan er weer tegenaan.

Stoomtrein Danny Post

De machinist van toen komt tegenwoordig vooral op stoom in een kringloopwinkel.

Gevoelens van weemoed waren er ook. Ik dacht aan die keer dat ik als kereltje van een jaar of zeven het oude depot van de Stoom Stichting Nederland bezocht met mijn vader. Het moet eind jaren zeventig zijn geweest toen de SSN net door fanatieke stoomliefhebbers in het leven geroepen was. Verlegen poseerde ik op een van de locs die ze redden van de sloop. Wat was ik onder de indruk van de brute kracht die deze beesten uitstraalden. Heimelijk nam ik mezelf voor dat ik op een dag de baas zou zijn van mijn eigen snuivende en schril gillende monster.

Retro treinglamour
Daarom heb ik ont-zet-tend veel zin om op de 19e december op deze Kerstmarkt Express te stappen. De Stoom Stichting Nederland belooft dat het haar allermooiste materieel van stal haalt om de dag zo memorabel mogelijk te maken. In de wagons zul je jezelf wanen in de jaren vijftig. Met mijn man en een vriendin die haar gezin meeneemt, heb ik afgesproken dat we onze kleding zullen aanpassen aan onze omgeving. De SSN hanteert geen dresscode, maar het verhoogt voor ons de nostalgische kerstvreugde. In onze hoofden zijn we al druk outfits aan het samenstellen die zullen bestaan uit vintage pakken (ik heb net een waanzinnig double-breasted jasje gekocht bij kringloop Het GOED in Vlaardingen dat geknipt is voor de gelegenheid), gleufhoeden, tailored wollen jassen, retro jurkjes en misschien een goeie fake fur om het af te maken. Het zou toch een beetje kaal voelen om gewoon in onze Zara’tjes in de coupé te zitten.

Kerstrit stoomtrein SSN

All I want for Christmas is een rit met de Kerstmarkt Express.

Kerstrit stoomtrein nostalgie

Stille nacht, heilige shoppingnacht!

Maastricht kerstmis stoomtrein 2

Met de zachte g van geweldig.

Kerstmarkt Maastricht

Kersthysterie. In Valkenburg kan rendier Rudolf niet meer normaal over straat.

Kerstmarkt Maastricht vintage kleding

Halte Maastricht. Het team van Retro & Chic staat klaar om je in het oud te steken.

Vroeg opstaan wordt het wel. De SSN Kerstmarkt Express vertrekt ’s morgens al rond acht uur uit Rotterdam en hoewel degenen die in Gouda en Utrecht opstappen dat iets later kunnen doen, wordt het ook voor hen een vroegertje. Toch hebben de machinisten voorin het veel zwaarder. Het stoken en in beweging houden van een locomotief is smerig en afmattend werk. Misschien moet ik ze vooraf even inlichten dat ze een voormalige machinist in spe aan boord hebben om het eventueel van hen over te nemen. Maar of je dan ook nog veilig thuiskomt?

Er zijn nog steeds kaarten te koop voor de Kerstmarkt Express naar Valkenburg en Maastricht, maar ze gaan snel. Reserveren kan via de website stoomstichting.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑